VELIKA KRIZA

Hrvatska je još dobro prošla: Cijene maslinova ulja veće su nego ikad, a inflacija je tu manji problem

Tako veliko poskupljenje maslinova ulja najavljivalo se još ljetos

Ilustrativna fotografija

 Goran Sebelic/Cropix

Ekstremne vrućine i toplinski valovi koji su pogodili jug Europe učinili su svoje - cijene maslinova ulja veće su nego ikad. Konkretno, u siječnju ove godine njegova cijena bila je gotovo 50 posto veća nego u siječnju 2023. Cijene popularnog mediteranskog ulja počele su rasti još u kolovozu, kada su bile 37 posto veće nego u kolovozu 2022., a trend se ubrzao u rujnu (+44 posto) i listopadu (+50,3 posto). Mjesec u kojem je zabilježeno dosad najveće poskupljenje maslinova ulja, bio je studeni, s porastom od 50,9 posto na razini Europske unije. Prema podacima Eurostata, postotak poskupljenja u posljednjih nekoliko mjeseci u zemljama EU mnogo je veći od poskupljenja zabilježenog godinu ranije. U siječnju prošle godine ono je iznosilo 22,6 posto (u usporedbi s ovogodišnjih 49,6 posto), dok je u studenome 2022. iznosilo 17,4 posto, gotovo triput manje nego u istom mjesecu 2023.

Baš kao i u slučaju prosjeka Europske unije, maksimalni skok i u Hrvatskoj je zabilježen u studenome 2023. od 44,1 posto, u prosincu 44,6 posto, a u siječnju je iznosilo 44 posto. Za usporedbu, u studenome 2022. došlo je do povećanja od svega 2,2 posto, u prosincu 13,1 posto, a siječnju 2023. od 12 posto.

image

Maslinovo ulje/ilustracija

Neja Markicevic/Cropix

Hrvatsko ulje u studenom 2023. bilo je na šestom mjestu ljestvice najskupljih u EU, ali je u siječnju ove godine palo na 11. mjesto. U tom mjesecu sve zemlje zabilježile su rast cijena maslinova ulja, a najveći je zabilježen u Portugalu (+69 posto). Slijede Grčka (+67 posto) i Španjolska (+63 posto), mediteranske zemlje koje su se prošlog ljeta mučile s dugim sušama i visokim temperaturama.

Najmanji rast cijena zabilježen je u Rumunjskoj (+13 posto), Irskoj (+16 posto) i Nizozemskoj (+18 posto).

Tako veliko poskupljenje maslinova ulja najavljivalo se još ljetos, kada je postalo jasno da će toplinski valovi i ekstremne vrućine naštetiti stablu, a time i urodu maslina. Jug Europe našao se u posebno velikim problemima, jer su ekstremne vrućine tamo počele još u travnju. Urod je drugu godinu zaredom niži od očekivanog, zbog čega rastu cijene maslinova ulja. Masline, naime, na sušu i toplinu reagiraju odbacivanjem plodova, kako bi zaštitile stablo.

U kolovozu je Međunarodno vijeće maslinara poručilo kako rade na strategijama za lakši uzgoj maslina po velikim vrućinama i sušama, jer zbog klimatskih promjena možemo očekivati da će se ljeta obilježena toplinskim valovima ponavljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:52