Cijene nekad i sad

Hrvati masovno objavljuju fotografije svojih košarica iz trgovina: ‘Evo, pogledajte što sam kupio za nekadašnjih 218 kn‘

Ljudi se s nostalgijom prisjećaju vremena prije inflacije

Ilustrativna fotografija

 Malcolm Case-green/Alamy/Profimedia

Iako je u siječnju stopa inflacije u Hrvatskoj bila najniža još od listopada 2021., a na sličnoj je razini ostala i u veljači, građani se i dalje sa sjetom prisjećaju nekih “boljih vremena”. Tada se za 100 kuna košarica u trgovini mogla napuniti puno više nego s današnjih 13 eura, a kvaliteta provjerenih proizvoda bila je važnija od toga da cijena bude što niža.

Korisnici Reddita sad su masovno počeli objavljivati fotografije svojih posljednjih nabavki s iznosom koji su za to platili.

Tako je jedan korisnik objavio fotografiju onoga što je uspio kupiti za 218 kuna - kelj, brokulu, gljive, mrkvu, luk, krumpir, jedno pile, rižu, sredstvo za pranje suđa, dva piva i jedno Kinder jaje. Ono što će teško ‘izdržati’ do kraja tjedna, koriste li se samo namirnice sa slike.

“Pa naravno kad kupuješ takve luksuze kao Čarli sredstvo za suđe, mogao si ga fino izribati pijeskom”, našalio se jedan od korisnika.

Neki su bili kritičniji: “Ovo je bolesno skupo. Cijene namirnica za čiji uzgoj imamo sve resurse mi plaćamo kao da smo Australija, otočna država izolirana od ostatka svijeta s klimom nepovoljnom za poljoprivredu i u kojoj se plaća višednevni transport krumpira brodovima iz ostatka svijeta jer svoj ne možemo uzgojiti. Sramota.”

Druga objava pokazala je što se u popularnom hrvatskom trgovačkom lancu može kupiti za 25 eura.

"Mislim da smo dobro i prošli, dosta ovih stvari sam vidio skuplje po drugim trgovinama", uvjeren je autor objave. Otkrio je kako će sve sa slike biti dovoljno samo za jedan obrok jer kod kuće pripremaju veganske tortilje.

Ništa bolje nisu prošli ni oni koji se nakon treninga vole počastiti proteinskim napitkom - deset pakiranja po pola litre plaćeno je 20 eura.

Hrana za kućne ljubimce također je poskupjela pa su korisnici autoru objave predložili da se sljedeći put po hranu za svoju mačku uputi u susjednu Sloveniju gdje je, tvrde, isti paket znatno jeftiniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23