NOVI RESORT

Hotelski div počinje s radovima, ostvaruje se jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam

Goste će primati u ukupno 513 jedinica

Ulaganje u Pical vrijedno je 139 milijuna eura

Valamar će do 2026. godine uložiti čak 450 milijuna eura u gradnju smještajnih kapaciteta u Poreču te na otoku Rabu, a najveći dio tog novca, točnije 139 milijuna eura, otići će u resort Pical.

Gradnja tog resorta na mjestu nekadašnjeg hotela Pical, kao najveća pojedinačna investicija u domaći turizam, počela je još 2019. godine, ali je stala u vrijeme pandemije, a sada je Nadzorni odbor tvrtke odlučio nastaviti radove, pa bi resort trebao biti dovršen krajem sljedeće godine.

Kako su najavili iz Valamara, resort će nositi najvišu kategoriju, odnosno pet zvjezdica, radit će cijelu godinu, a goste će primati u ukupno 513 jedinica. Svi će posjetitelji na raspolaganju imati deset tematskih restorana i barova, wellness centar, uređene plaže i beach klubove, kao i vanjske i unutarnje bazene.

Kako se, između ostalih, cilja i na obitelji, Pical će nuditi i edukativnu igraonicu Maro World na 1200 četvornih metara, Maro klubove, dječja igrališta te zabavni program za odrasle, a iz tvrtke također najavljuju i da će u sklopu Picala poslovati jedan od najboljih kongresnih centara s multifunkcionalnom dvoranom kapaciteta do 1200 sudionika.

image

Izgled budućeg resorta na otoku Rabu

Predstavljena je i strategija poslovanja Valamara do 2026. godine, u kojoj je predviđen dvoznamenkasti godišnji rast poslovanja i vrijednosti poduzeća, a ciljana operativna zarada trebala bi dosegnuti 150 milijuna eura. Ciljani dividendni prinos za idući period iznosi oko 4 posto za dioničare Valamara, a isplata dividende, kažu, ovisit će o realizaciji godišnjih poslovnih planova i tržišnih kretanja vrijednosti dionice.

Rast prihoda planiran je na 500 milijuna eura, od čega, kažu, polovica dolazi od poslovanja izvan glavne sezone, a čak dvije trećine prihoda tvrtke iz direktne su prodaje.

"U planu je daljnje poboljšanje uvjeta rada, podizanje plaća s fokusom na što veći broj radnih mjesta s cjelogodišnjim primanjima te zadržavanje lokalnih djelatnika i sezonaca povratnika", poručili su.

Kad su u pitanju investicije na otoku Rabu, tvrtka u Suhoj Punti planira početi graditi 54 milijuna eura vrijedan hotel, odnosno resort koji će nuditi all inclusive uslugu za obitelji te bogate sadržaje za djecu. Prva faza uključuje kompletnu rekonstrukciju postojećih 190 smještajnih jedinica nekadašnjeg ljetovališta Eva, ali i gradnju 24 nove obiteljske sobe. Hotel bi trebao biti otvoren na ljeto 2025. godine.

Iz kompanije su poručili da njihova nova strategija u fokus stavlja odmorišni turizam, ali i da će nastaviti s ulaganjima u održivi turizam koji uključuje obnovljive izvore zelene energije, upravljanje otpadom te lokalnu hranu i održivost u lancu opskrbe.

"Posebna će se pozornost posvetiti nastavku razvoja javne turističke infrastrukture dostupne svima, kao i unapređenju kvalitete života stanovnika u lokalnim zajednicama u kojima Valamar posluje", rekli su.

image

U sklopu Picala bit će i kongresni centar s 1200 mjesta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:43