Vrijedilo je

Tvrtka iz Velike Gorice srezala je troškove struje za 50 posto: ‘Najbolji potez u mojoj karijeri!‘

Njihova tajna leži u solarnim panelima, a u svemu tome pomogla su im sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

Distributivni centar voća i povrća u Velikoj Gorici

 Zagrebačka županija

U doba nezapamćene energetske krize uslijed koje cijene rastu u nebo, neki poljoprivrednici uspjeli su uštedjeti na troškovima električne energije. Tvrtka Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. iz Velike Gorice smanjila je svoje račune za struju za čak 50 posto. Njihova tajna leži u solarnim panelima, a u svemu tome pomogla su im sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Distributivni centar za voće i povrće iz Velike Gorice osnovan je 2008. godine s namjerom da postane centralno mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije te okolnih županija. Centar osigurava skladištenje, organizirani i sigurni plasman na tržištu, potiče proizvođače na povećanje površina pod nasadima te ih educira o novim tehnologijama u voćarstvu i povrtlarstvu.

S porastom cijene energenata, pokazalo se da je jedan od najznačajnijih troškova ukupnog poslovanja Distributivnog centra za voće i povrće trošak električne energije koji na godišnjoj razini iznosi oko 200.000 eura.

- Mi smo zapravo hladnjača koja služi za skladištenje isključivo domaćeg voća i povrća. Problem nastaje kada dođe do povećanja cijene energenata, troškovi su veći i zbog toga moramo podići svoje cijene. Ako domaći proizvođači ne mogu plaćati tu cijenu, mi gubimo posao, a proizvođači ne mogu skladištiti svoje proizvode, znači obje strane gube – objašnjava nam direktor Distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjevac.

image

Distributivni centar voća i povrća u Velikoj Gorici

Zagrebačka županija

U cilju približavanja poslovanja najvišim ekološkim standardima EU i uštedama, Distributivni centar prijavio se na natječaj Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj s investicijom izgradnje Sunčane elektrane.

- Struja je zapravo jedini energent koji trošimo. Prijavili smo se na natječaj 2020. godine, a kada su paneli postavljeni počeo je rat u Ukrajini i još veća kriza s energentima, nego je bila do tada. Shvatio sam koliko nam je ovo bio pametan potez i uvijek kažem da je ovo najbolji potez u mojoj karijeri. Teško mi je i zamisliti što bi se dogodilo da moramo plaćati električnu energiju po cijenama koje su trenutno na tržištu – govori Bunjevac.

Distributivni centar je u rujnu 2021. godine dobio Odluku o rezultatu administrativne kontrole te mu je odobrena potpora u visini od 77 362 eura. S papirologijom ovaj ih je projekt stajao oko 245 tisuća eura.

- Ne mogu govoriti toliko detaljno o tome koliko nam znače paneli jer je sve još svježe. Koristimo električnu energiju od njih tek od veljače, potreban je period od godinu dana da bismo vidjeli kako stojimo. Putem interneta pratimo proizvodnju energije i njenu potrošnju. Primjerice, za ožujak ove godine smo potrošili jednako kilovata električne energije kao i prethodne godine u ožujku, a troškovi su nam se smanjili za 50 posto. Smatram da smo ovime učinili uslugu sebi, proizvođačima i prirodi – objašnjava optimistično Bunjevac i dodaje da imaju panele s najnovijom tehnologijom tako da se energija proizvodi i kada je oblačno, ali naravno, nešto manje.

image

Distributivni centar voća i povrća u Velikoj Gorici

Zagrebačka županija

Zagrebačka županija prepoznala je benefite solarnih elektrana i upravo je zbog toga, već drugu godinu zaredom, raspisala javne pozive za dodjelu bespovratnih potpora male vrijednosti poljoprivrednicima i ekološkim poljoprivrednicima ukupne vrijednosti od gotovo 970 tisuća eura. Od spomenutog iznosa, 106 178 eura izdvojeno je za nabavu i ugradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednim gospodarstvima.

Maksimalan iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti za ugradnju solarnih elektrana je 10 tisuća eura, a javni poziv je otvoren do 15. studenoga 2023. godine, odnosno do utroška proračunskih sredstava.

Solarna energija u mljekari

U 2022. godini, kada je ova bespovratna mjera prvi put i predstavljena, iskoristilo ju je 11 poljoprivrednika s područja Zagrebačke županije, za tu je svrhu Županija isplatila 589 365 kn.

Jedna od poljoprivrednica koje se prošle godine javila na ovu mjeru i ostvarila maksimalan iznos bespovratne potpore za ugradnju solarne elektrane u iznosu od 9 290 eura je Romina Zadravec iz mjesta Kusanovec u općini Brckovljani. OPG Zadravec Romina obrađuje 29 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ovu potporu odlučili su iskoristiti za postavljanje 15,20 KW jake sunčane elektrane na svoj poljoprivredni objekt.

Romina s obitelji vodi siranu Kusanovec koja ima stoljetnu mljekarsku tradiciju. Proizvode razne vrste domaćih sireva i mliječnih proizvoda koji su dobiveni od domaćeg mlijeka njihovih 26 krava, a svoje proizvode prodaju i na tržnici u Zagrebu.

- Odlučili smo se na ovu opciju jer su cijene energenata otišle u nebo. Znali smo da se nešto mora promijeniti kada smo dobili jedan mjesec 100 posto veći račun za struju. Postalo nam je neodrživo – objašnjava nam Romina.

image

Romina Zadravec

Ustupljena fotografija

Govori nam da ne može govoriti o nekakvoj zaradi, ali definitivno imaju velike uštede.

- Račun struje u travnju ove godine je za 30 posto manji nego prethodne. Očekivano je da će se računi smanjiti za 50 posto, tako da vjerujem da ćemo tijekom sunčanih dana doći i do toga – optimistično govori Zadravec.

Vinarija i paneli

Među prošlogodišnjim dobitnicima bespovratne potpore za ugradnju solarne elektrane na poljoprivredni objekt je i obrt Jarec-Kure vlasnice Mirjane Jarec-Kure. Poznati vinari zelinskog kraja također su dobili maksimalnu bespovratnu potporu za ugradnju solarne elektrane ukupne snage 23 KW.

Obiteljska vinarija i vinogradarstvo Jarec-Kure, smještena na Zelinskoj vinskoj cesti u Biškupcu pokraj Sv. Ivana Zeline, može se pohvaliti stoljetnom tradicijom u proizvodnji i njezi kvalitetnih vina, među kojima se ističe Bijeli pinot.

- Naš najveći problem je što naši podrumi nisu ispod zemlje tako da je potreban konstantni rad klime, pogotovo tijekom ljeta. Klime su industrijske, jakog su kapaciteta, a samim time i puno troše energije – objašnjava Mirjana.

Postavili su panele da bi uštedjeli na troškovima električne energije, ali, tvrdi Mirjana, smatraju da je vrijeme i da se počne voditi briga o prirodi.

- Imamo krov s dobrom pozicijom i mislili smo zašto ne iskoristiti sve mogućnosti koje imamo. Što se tiče same provedbe, Zagrebačka županija je bila izrazito brza i sve se riješi u roku nekoliko dana, no šest mjeseci nam je trebalo da dobijemo priključak struje. Priključeni smo od 19. ožujka i vidimo da su nam se računi smanjili za 30 posto. Klime još nisu u punom pogonu, a nije ni sunce, ali vidjet ćemo kakvo nas ljeto čeka – zaključuje Mirjana.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:20