Korisna navika

Jedan preventivni pregled ne provodimo dovoljno često: Ne traje duže od 15 minuta, a može vam spasiti život

Novi edukativni projekt o jednom od najčešćih tumora u žena koji zahvaća i muškarce pomoći će u osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju
 Tonci Plazibat/Cropix

Prema ovogodišnjim podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Hrvati puno manje od prosjeka Europske unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke. Kako bi se smrtnost od ovog oblika raka smanjila, važno je stalno educirati stanovništvo kroz razne projekte i radionice.

Upravo se jedna takva inicijativa planira provesti ove godine. Riječ je o edukativnom projektu „Malo upozorenje – velika šansa“ iza kojeg stoji Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. U 22 godine svog predanog rada kroz razne projekte i akcije obuhvatila je čak 70 tisuća žena s područja Zagrebačke županije.

Kako nam je otkrila predsjednica udruge Đurđa Dehin, cilj njihovog projekta je osvijestiti javnost o važnosti brige o svom zdravlju i odazivanju preventivnim pregledima.

- Kada malo realnije razmislimo o tome, dođemo do zaključka da 10-15 minuta samopregleda dojki nije puno, a može upozoriti na eventualne probleme i spasiti vam život. Pregled se radi jednom do dva puta mjesečno, što stvarno nije puno. Svakodnevno redovito gubimo tih 10 minuta na potpuno nevažne stvari, umjesto da ih iskoristimo za svoje zdravlje. Znam mnogo žena koje su pregledom pronašle tumor veličine pšeničnog zrna – objasnila je Dehin.

image
Ustupljena Fotografija

„Malo upozorenje – velika šansa“ jedan je od ukupno 100 projekata socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga koje će Zagrebačka županija ove godine financijski podržati s gotovo 374.000 eura. Zagrebačka županija, objasnila je Dehin, već dugi niz godina podržava njihovu udrugu koja djeluje još od 2001. godine.

- Na našu inicijativu Zagrebačka županija je prva u Hrvatskoj kupila mobilni mamograf te smo prva udruga s prostora županije koja je dobila europska sredstva za projekt „Misli na sebe - samo rano otkriveni rak dojke uspješno se liječi“- istaknula je Dehin.

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije bavi se i organizacijom tribina i radionica za žene, a svake godine svijest o važnosti prevencije raka dojke podižu i humanitarnog akcijom Dan narcisa.

- Jako nam je drago kad vidimo koliko su žene, ali i mlade djevojke zainteresirane za ono o čemu pričamo. Na naše edukacije i radionice sve češće se odazivaju i muškarci jer od raka dojke obolijevaju i oni. Međutim, svijest o toj bolesti još uvijek je nedovoljno velika. Naši građani na proljeće su zahvaljujući Danu narcisa vrlo zainteresirani za tu problematiku, no nakon toga nastane zatišje. Interes se ponovno javi na jesen kada traju Dani ružičaste vrpce. Naš je cilj da potaknemo ljude da o samopregledu i prevenciji razmišljaju cijele godine, da im to postane rutina kao pranje zubi. Svaka žena svoje tijelo najbolje poznaje, a prema našim uputama, primijetit će bilo kakvu promjenu na grudima – poručila je Dehin.

Za zdravo i sretno djetinjstvo

Nasilje u obitelji sve veći je problem u Hrvatskoj, a najviše pritom pate žene i djeca. Traume koje ostavljaju fizičko i psihičko zlostavljanje u velikoj mjeri mogu utjecati na daljnji razvoj i život djeteta. Zagrebačka županija stoga je financijski poduprla i projekt „Psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja u obitelji“ Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Ravnateljica Caritasa sestra Jelena Lončar smatra da djeca općenito imaju premalo psihološke podrške u prevladavanju trauma od nasilja u obitelji.

image

Sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

/Ustupljena Fotografija

- Korisnici kojima je potrebna zaštita jako dugo čekaju na tretmane u savjetovalištima, a pogotovo djeca izdvojena iz obitelji, jer su naši terapeuti zatrpani poslom. Kod djece koja su bila neposredne žrtve nasilja ili gledatelji nasilja primjećuje se sve više psihičkih teškoća te im se često javljaju i suicidalne misli. Zato je naš cilj novim projektom kroz multidisciplinaran pristup osnažiti djecu i pomoći im da izrastu u zrele osobe – pojasnila je Lončar.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije djeluje još od 1993. godine te godišnje pomaže više od 5000 socijalno ugroženih obitelji. Osim što skrbe za 240 korisnika u njihovim domovima, oko 1400 potrebitih su nositelji Caritasovih paketa pomoći hrane i higijene. No, tu ne staje njihova djelatnost.

- Kroz godine smo proveli brojne projekte, programe i aktivnosti u kojima nas je podržala i Zagrebačka županija. Brinemo se i o maloljetnim trudnicama, majkama s djecom s teškoćama u razvoju, mladima koji izlaze iz sustava socijalne skrbi, ugroženim obiteljima te starijim i nemoćnim osobama – objasnila je Lončar.

Posebno se ponose projektom Kuće za mlade „Da život imaju“. Njime omogućavaju stanovanje mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove i udomiteljske obitelji. Osim toga, topao dom tako mogu putem Caritasa ostvariti i studenti slabijeg imovinskog stanja koji to pravo nisu ostvarili u studentskim domovima.

Ususret jednakim mogućnostima

Prije 18 godina na području Svetog Ivana Zeline osnovana je udruga „SRCE“ na inicijativu nekoliko entuzijastičnih roditelja. Naime, bili su suočeni s teškoćama i preprekama društva prema potrebama njihove djece te im se kao jedino rješenje pokazalo da promjenu pokrenu sami. Tako od lipnja 2005. ova udruga pomaže djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima.

Danas aktivno pružaju lepezu pomoći i usluga za oko 160 korisnika, a projektom „Podrška u zajednici“ žele osnažiti osobe s invaliditetom i da imaju jednake mogućnost u lokalnoj zajednici.

- Sretni smo i zahvalni što Zagrebačka županija podržava naš rad od samog početka. Dobivena sredstva iskoristit ćemo za novi projekt koji podrazumijeva da stručni kadar Udruge odlazi u obitelji i tamo pruža podršku djetetu u njegovom prirodnom okruženju – kazala je Jelena Ferin iz udruge „SRCE“.

image
Ustupljena Fotografija

Veliki trud koji su predsjednica Udruge Đurđa Penava, zaposlenici te 30-ak volontera ulagali kroz sve ove godine se isplatio. „Podrška u zajednici“, napominje Ferin, već ima odlične rezultate te je preveniran odlazak određenog broja djece u institucije.

Kako je istaknula Ferin, Udruga je kroz sve ove godine kontinuirane podrške omogućila djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom kvalitetno pružanje usluga logopeda, radne terapije i senzorne integracije, individualne i grupne radionice, podršku roditeljima i obiteljima, ali i podršku cjelokupnoj lokalnoj zajednici u kojoj žive djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom.

- Velika prekretnica u našoj lokalnoj zajednici, koja će zasigurno inspirirati i druge na slične poteze, jest EU projekt „Okruženje za samoostvarenje“ kojeg smo završili 30. svibnja 2023. Kroz njega smo ove godine izgradili objekt za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom. Ova usluga je kao takva prva i inovativna na području Svetog Ivana Zeline – dodala je Ferin.

Da se ne zaboravi

Prenošenje istine o Domovinskom ratu na učenike osnovnih škola misija je Udruge branitelja 151. samoborske brigade. Njezin predsjednik Rudolf Jedvaj napomenuo je da mladi ljudi premalo znaju što se događalo početkom devedesetih godina te da učenici u osmom razredu osnovne škole o Domovinskom ratu uče tek jedan školski sat.

- Edukacija učenika osnovnih i srednjih škola na temu Domovinskog rata vrlo je oskudna. Zato naša udruga već 10 godina organizira program „Da se ne zaboravi“ kao dopunsku edukaciju školske djece s područja Samobora i Svete Nedelje. Zagrebačka županija pruža nam veliku podršku te je kroz program do sada prošlo oko 6500 učenika – kazao je Jedvaj, jedan od dobitnika financijske podrške Zagrebačke županije.

image
Ustupljena Fotografija

Osnivač projekta je pokojni Adolf Paar, prvi ratni zapovjednik 151. samoborske brigade te ujedno mentor Rudolfa Jedvaja, čija udruga djeluje od 1998. godine.

No, edukacija mladih o Domovinskom ratu nije jedino čime se bave. Broj članova svake je godine sve veći, a trenutno Udruga broji njih 460 koji se vrlo često druže, sudjeluju na komemoracijama, posjećuju spomen obilježja i paze da se održe uspomene i sjećanja na poginule kolege.

- Preko naše udruge članovima redovito omogućujemo liječničku pomoć i sistematske preglede te organiziramo planinarska druženja. Ova aktivnost omiljena je među članovima te bez obzira na vremenske uvjete svake nedjelje od početka zime do kraja travnja hodamo po Japetiću, Samoborskom Gorju i svetonedeljskim bregima. Usput obiđemo naše branitelje koji su nam na ruti i donesemo im neku sitnicu – istaknuo je Jedvaj.

Zagrebačka županija, Ministarstvo branitelja, Grad Bjelovar te gradovi Sveta Nedelja, Dugo Selo i Vrbovec pridružili su se 2007. financiranju vrlo važnog projekta Udruge. Riječ je o Spomen obilježju poginulim braniteljima na novljanskoj bojišnici sa lokacijom na Trokutu koje u sklopu projekta „Da se ne zaboravi“ svake godine posjećuju učenici osmih razred osnovnih i srednjih škola.

Temeljem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja u 2023. godini dodijelit će se iznos od 294.268,00 eura za 68 projekata, od čega:

- 95.000,00 eura za zdravstvene i socijalno-humanitarne programe/projekte,

- 40.000,00 eura za programe/projekte zaštite od nasilja u obitelji

- 159.268,00 eura udrugama koje provode programe/projekte vezane uz brigu za umirovljenike i osobe starije životne dobi).

Putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga proizašlih iz Domovinskog rata dodijelit će se sredstva u iznosu 79.600,00 eura za 32 projekta.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad studija Hanza Medije i Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:57