Posjetili smo ih

Obitelj Dumić iz Đurđekovca osvojila solarnu elektranu: ‘Već nam se 100 posto isplatila!’

Maleno mjesto Đurđekovec dobilo je svoju prvu solarnu elektranu u povijesti

Ivica Dumić

 Marko Todorov/Cropix

Jadranka Dumić uživa u još jednom idiličnom jutru u Đurđekovcu. Osluškuje cvrkut ptica u voćnjaku iza kuće i gleda prema poljima koji vode do Parka prirode Medvednica, tražeći pogledom srne i srndaće. Posljednjih se dana sve hrabrije spuštaju do njezina vrta te bezobrazno brste grančice aronije ili listove paprike. No, Jadranki ne smeta njihov nestašluk. Uživa u njihovom društvu, ima osjećaj kao da je pobjegla u dubine šumskog carstva, iako se, u stvarnosti, odmaknula samo 50-tak metara od glavne ceste naselja na samom istoku Grada Zagreba.

Njenu idilu prekida poziv. Od Ivice je, njenog supruga. Javlja se, nesvjesna da će njegove riječi uskoro uvelike promijeniti njihovu svakodnevicu.

“Dobili smo centralu!”

I samo tako, bez previše očekivanja te planiranja, maleno mjesto Đurđekovec dobilo je svoju prvu solarnu elektranu u povijesti.

Obitelj Dumić je, naime, pobijedila na nagradnom natječaju ENNA Opskrbe pod nazivom „Uzmi svoj dio sunca“ i osvojila solarnu elektranu. U konkurenciji od gotovo pet tisuća čitatelja, upravo su oni odabrani kao pobjednici nagradnog pitanja „Zašto baš oni zaslužuju dobiti nagradu?“ i to prvenstveno zahvaljujući simpatičnom odgovoru u obliku pjesmice koji možete pročitati u nastavku.

Pobjednički odgovor obitelji Dumić:

"*U* malom mjestu Đurdekovec nalazi se i moj dom

*Z*elen je to kraj gdje sam samouki agronom.

*M*jesto pod suncem bez velikih problema

*I*dila je to kakve nigdje nema!

*S*vatko od nas u Đurđekovcu prirodu štuje

*V*oljeli bismo samo manji račun od struje.

*O*vdje mi zato pod sjajnim suncem i komadićem neba

*J*oš samo jedna solarna elektrana treba.

*D*ijele se nagrade na zvona sva

*I* sretnika kojem će se ostvarit dio sna

*O*dabrat će Opskba Enna - to se zna!

*S*olarna elektrana rješenje, a ne zabuna

*U*z nju ne stradava ni flora ni fauna.

*N*a mome krovu bila bi kao najljepša kruna

*C*ijeli dan bi se se napajala dok ne bi bila puna

*A* i smanjila bi se uvelike cijena računa!

Da osvojim ovu sjajnu nagradu bio bih jako sretan jer bih za svoj dom uzeo dio sunca i na taj način manje štetimo prirodi koja nije tu za nas, već smo mi tu zbog nje."

Planovi za ugradnju solarne elektrane će uskoro krenuti, no prije toga smo posjetili pobjedničku obitelj kako bismo upoznali autore kreativnih redaka. Krenuli smo iz Zagreba u smjeru Sesveta, ali nas navigacija nije htjela odmah dovesti do praga obitelji Dumić. Malo nas je vodila do Ulice Lušci, pa do naselja Breg i sve do Feštinca. Nikako da nas pusti do Đurđekovca, kao da ne želi da unosimo duh zagrebačkog nemira u idilu tog malenog mjesta.

Na kraju nas je gospodin Ivica Dumić osobno putem mobitela navigirao do njihove kuće, čiji će krov kroz nekoliko mjeseci krasiti solarna elektrana. Nakon ugodne čašice razgovora o srnama i uzgoju povrća, pokoje bučnice i pite od jabuke, napokon smo se dotaknuli i razloga našeg dolaska.

Čestitali smo im na osvajanju prve nagrade, a Ivica (56) i Jadranka (51) su kratko razmijenili poglede, kao da i dalje ne vjeruju u vijest koju su primili prije malo više od tjedan dana.

- Bilo je jutro, 16. studenog, i baš sam se vozio na posao. Zvonio mi je mobitel, no ne javljam se dok vozim pa sam pričekao prvo da pronađem mjesto gdje mogu stati pokraj ceste. Kada sam vidio nepoznat broj, odmah sam pomislio da je u pitanju jedna od onih teleprodaja. Nisam ni u jednom scenariju očekivao da će mi netko javiti da smo osvojili solarnu elektranu - prisjeća se Ivica.

image

Ivica Dumić

Marko Todorov/Cropix

Kada su mu javili vijest, preko razgovora kao da je pao veo magle. Ne sjeća se imena gospođe s kojom je razgovarao, ni što su mu rekli oko daljnje procedure za rješavanje papira. U mislima su ostale samo dvije riječi: “Pobijedili smo” i želja da što prije nazove suprugu. Upravo je ona najviše zaslužna što su osvojili solarnu elektranu.

Jadranka je prva vidjela nagradni natječaj na portalu Jutarnjeg lista i predložila da se na njega prijave. Ona ima već iskustva u takvim akcijama jer je i prije dvije godine osvojila nagradu na natječaju koji je u božićno vrijeme organizirao Jutarnji s jednim trgovačkim lancem. I tada je za pobjedu ključna bila pjesmica sa simpatičnom rimom, tako da je moguće primijetiti određeni obrazac u prijavama. Pitanje je samo - tko je autor iza stihova?

- Cijela obitelj! - odgovara odmah Jadranka i pobliže nam opisuje kako je zapravo nastala pjesma za „Uzmi svoj dio sunca“.

Jedne večeri, netom prije zatvaranja prijava za nagradni natječaj, Ivici, Jadranki i najmlađem sinu Mihaelu (15) su se za obiteljskim stolom u Đurđekovcu pridružila djeca iz Zagreba, Hrvoje (30) i Manuela (28). Na planu je bila samo jedna agenda - osmisliti odgovor na nagradno pitanje ENNA Opskrbe. Svatko je u tom procesu ostavio svoj potpis, tako da je pjesmica uistinu djelo cijele obitelji.

Znanja o benefitima iskorištavanja solarne energije im pritom nije manjkalo. Ivica inače radi kao električar u dječjem vrtiću, dok je Hrvoje po struci diplomirani elektrotehničar, tako da su u krugu obiteljskog doma često pričalo o tome kako bi bilo korisno imati jedan takav “zeleni” pogon na krovu.

Kruna samoodrživosti

- Stvarno se trudimo živjeti što više samoodrživo u našem kućanstvu. Uzgajamo svoje povrće, recikliramo otpad i do prije par godina smo imali i domaće životinje za naše potrebe. Često smo razmišljali o solarnoj elektrani koja bi nam bila kruna uz čiju bismo pomoć došli korak bliže do samoodrživosti, ali i do manjih računa, što nam je posebno bitno kako se bližimo mirovini. Uostalom, sunčeva energija je budućnost prema kojoj bismo svi trebali stremiti - govori Ivica.

Potvrdu da žive “zeleno” moguće je pronaći već u njihovom dnevnom boravku. Pokraj prozora se uzdižu avokado i mango uzgojeni iz koštice, na mikrovalnoj stoji puna posuda paprike iz njihova vrta, a pored kauča se od mraza skriva drvo limuna, kao i brojne druge biljke.

image

Ivica Dumić

Marko Todorov/Cropix

Griju se na drva, iako već više godina razmatraju mogućnost da u tu kombinaciju dodaju i klimu koja bi zagrijavala dnevni boravak, umjesto da troše puno resursa na zagrijavanje cijele kuće. Kako bi spomenuti plan bio isplativ, bili su svjesni da im je svakako potrebna solarna elektrana, no od realizacija nauma instalacije su ih uvijek sprječavale financije, zbog čega su odluku uvijek odgađali za neko “bolje vrijeme”. I ove je godine ono došlo, i to dok su se najmanje nadali.

- Pročitali smo kako se solarna elektrana isplati u roku od pet do šest godina, no nama će se takoreći 100 posto isplatiti od prvog trenutka kada je pustimo u pogon zahvaljujući ENNA Opskrbi - kaže Jadranka.

Pripreme su, kao što smo rekli, već počele. Iz ENNA Opskrbe su utvrdili da je moguće postaviti solarnu elektranu na krov njihove kuće te će uskoro krenuti u potpisivanje ugovora te, zatim, realizaciju ugradnje. Ako sve prođe po planu, obitelj Dumić će već iduće zime moći realizirati svoj plan za alternativno grijanje doma, ali se i mirne duše posvetiti nekim drugim oblicima samoodrživosti koji im se nalaze na listi želja.

Ivica nam priznaje da se već duže vrijeme želi okušati u pčelarstvu kako bi proizvodili vlastiti med, a s odlaskom u mirovinu bi opet volio vidjeti domaće životinje u svom dvorištu. U svakom slučaju, njihova zelena tranzicija se nastavlja, a, tko zna, možda njihova solarna elektrana potakne i druge susjede da i oni uzmu svoj dio Sunca.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i ENNA Opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:47