Od a do z

Donosimo rječnik pojmova koji će vam olakšati snalaženje pri kupnji solarne elektrane

Što je bitno znati kako bi vam se investicija najbolje isplatila
 Shutterstock

Moderna tehnologija omogućila nam je da kod kuće pretvaramo energiju Sunčevog zračenja u električnu energiju, pri čemu se ulaganje u solarnu elektranu pokazalo vrlo isplativim jer donosi značajne uštede - i do 80 posto na računima za struju!

Uz to, jedna prosječna solarna elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala. Upravo zbog ušteda na računima, ali i osobnog doprinosa očuvanju našeg planeta, sve više građana bira "uzeti svoj dio Sunca".

No, da bi se uživalo dok Sunce radi za nas, prvo je potrebno razumjeti što je uopće solarna elektrana, kako funkcionira i koji su benefiti ugradnje. S time na umu, ENNA Opskrba je kreirala solarni rječnik pomoću kojeg prvi korak prema samoodrživosti nikad nije bio lakši.

Uz solarni rječnik naučite sve o radu solarne elektrane:

A - Aplikacija: Mobilna aplikacija omogućuje praćenje, upravljanje ili nadzor performansi rada vaše solarne elektrane. Tehnološka rješenja poput aplikacije olakšavaju korisnicima praćenje proizvodnje energije, potrošnje i ostalih relevantnih podataka.

B – Brojilo: Instrument za mjerenje i praćenje količine električne energije koju je kupac preuzeo iz mreže. U slučaju postavljanja solarne elektrane, dvosmjerno brojilo prati i količinu energije koju kupac preda u mrežu.

C - Cijena: Solarna elektrana značajna je investicija, stoga je važno pozorno proučiti ponude distributera. Valja imati na umu kako cijena nije jedini bitan faktor pri odabiru elektrane, već je potrebno obratiti pažnju na kvalitetu opreme koja se ugrađuje, nudi li se jamstvo i osiguranje na elektranu, te pouzdanost i reference tvrtke koju odabirete za ugradnju elektrane.

D – Doprinos očuvanju okoliša: Doprinos očuvanju okoliša odnosi se na ekološke benefite korištenja solarnih elektrana, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova. Jedna prosječna solarna elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

E - Efikasnost: Efikasnost solarnih elektrana mjeri se omjerom proizvedene električne energije u odnosu na primljenu sunčevu energiju. Visoka efikasnost koja dolazi s vrhunskom opremom ključna je za maksimiziranje proizvodnje električne energije iz solarnih panela.

F - Fotoefekt: Fotoefekt je fizikalna pojava izbijanja elektrona iz materijala obasjanog elektromagnetskim zračenjem poput svjetlosti. Riječ je o pojavi na kojoj se temelji rad sunčanih elektrana. Kada sunčeva svjetlost obasja materijal poput silicija u solarnim ćelijama, solarna energija se pretvara u električnu. Grupe solarnih ćelija tvore solarni, fotonaponski ili PV panel koji viđamo na krovovima.

G - Glavni projekt: Glavni projekt za solarnu elektranu označava elektrotehnički projekt u kojem se navode tehničke specifikacije solarne elektrane, izračuni smanjenja ekološkog otiska, izračun ušteda energije i slični podaci o solarnoj elektrani.

H – Hibridne elektrane: Vrsta solarnih elektrana u kojima su solarni paneli povezani s električnom mrežom, ali imaju i rezervni baterijski sustav za pohranu viška energije.

I - Inverter: Inverter je električni uređaj koji istosmjernu struju (DC) koja se proizvodi u solarnim panelima pretvara u izmjeničnu struju (AC) koju koriste uređaji u kućanstvu.

J - Jamstvo: Jamstvo na solarne panele i opremu za kupca osigurava sigurnost investicije. Osim trajanja jamstva, važno je i tko jamči. Financijski stabilne tvrtke lakše će održati jamstvo protekom godina, što je bitno s obzirom da životni vijek elektrane iznosi i više od 30 godina.

K - Ključ u ruke: Usluga koja znači da kupac nema nikakve brige oko procesa postavljanja solarne elektrane na svoj krov, poput, primjerice, dokumentacije i instalacije. Prilikom odabira distributera, provjerite je li zamjena brojila uključena u cijenu vaše elektrane.

L - Limitator: Uređaj koji ograničava protok električne energije iz solarnog sustava u električnu mrežu kako bi se održala stabilnost i sigurnost distribucijskog sustava.

M - Mikroinverter: Mikroinverter je poseban tip invertera koji se instalira na svaki pojedinačni solarni panel. Poboljšava efikasnost sustava te omogućuje lakšu nadogradnju solarne elektrane. Naime, u sustavima s inverterom nije moguće jednostavno dodati nove solarne panele bez promjene, odnosno kupnje jačeg invertera, dok je s mikroinverterima povećanje kapaciteta elektrane vrlo jednostavno. Kupac, kad god poželi, samo treba dodati nove panele, budući da svaki radi neovisno.

N - Natječaji: Kupci solarnih elektrana mogu aplicirati za financijske potpore ili subvencije od strane države ili drugih organizacija i institucija koje potiču razvoj solarnih projekata i obnovljive izvore energije.

O - Osiguranje: Za razliku od jamstva koje pokriva potencijalne kvarove koji su posljedica tehničkih nepravilnosti, osiguranje pokriva kvarove i oštećenja koji su nastali uslijed vanjskih faktora. ENNA Opskrba svojim kupcima nudi osiguranje solarne elektrane u trajanju od 10 godina koje pokriva i oštećenja nastala u slučaju potresa, nevremena, tuče i sličnih neprilika.

P - Paneli: Solarni paneli su uređaji koji pretvaraju sunčevu energiju u električnu energiju. Paneli su ključna komponenta solarnih elektrana. Važno je provjeriti kvalitetu solarnih panela i nalaze li se na popisu Tier1 opreme, poput panela koje svojim kupcima ugrađuje ENNA Opskrba.

R - Rata kredita: Zamislite da, umjesto plaćanja mjesečnog računa za struju, plaćate banci ratu kredita i time otplaćujete elektranu koja za vas struju proizvodi besplatno. Nakon prosječno osam godina kredit će biti otplaćen, a idućih dvadesetak godina sva energija koju elektrana proizvede za vas će biti ‘besplatna‘, a ujedno i ekološki prihvatljiva.

S - Sunce: Sunce je najveći izvor energije za čovječanstvo. Solarne elektrane koriste energiju Sunca kako bi proizveli električnu energiju pogodnu za uporabu u kućanstvima.

T - Tier 1: Tier 1 oznaka označava visokokvalitetne proizvođače solarnih panela. Definirana je skupom kriterija koje određuje Bloomberg, vodeći globalni medijski servis. Proizvođači svrstani u Tier 1 smatraju se pouzdanim i dugoročnim igračima na tržištu solarnih tehnologija.

U - Ušteda: Solarne elektrane, osim što svojim vlasnicima štede novac, smanjuju i ekološki otisak i time doprinose zaustavljanju klimatskih promjena.

V - Vremenski uvjeti: Vremenski uvjeti imaju ključnu ulogu u učinkovitosti solarnih elektrana. Količina sunčeve svjetlosti, temperatura i drugi faktori imaju veliki utjecaj na količinu proizvodene električne energije.

Z - Zamjena brojila: Postupak zamjene uobičajenih brojila s dvosmjernim brojilima kako bi se omogućilo praćenje i upravljanje potrošnjom i proizvodnjom električne energije. Provjerite s distributerom je li u cijenu uključena i zamjena brojila.

Ispunite kalkulator i doznajte koliko možete uštedjeti ugradnjom solarne elektrane:


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Enna Opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:19