RECENZIJA

Testirali smo Huawei FreeBuds 5, najneobičnije slušalice koje se danas mogu kupiti

Huawei FreeBuds 5

 Ilija Matanović/Jutarnji List
Premda na prvi pogled izgledaju nezgrapno i ogromno, kada se stave uho vrlo su udobne i neće tako lako ispasti

Premda je Huawei iz objektivnih razloga posljednjih godina posustao na tržištu pametnih telefona, i dalje su snažan igrač na području nosivih uređaja, poglavito pametnih satova i slušalica. Njihov model FreeBuds 5 svakako je jedan od najoriginalnijih koji je Jutarnji imao priliku isprobati u zadnjih nekoliko godina.

DIZAJN I IZRADA

Huawei FreeBuds 5 imaju prilično neuobičajen dizajn. Kutija za punjenje podsjeća na spljošteno jaje i iako to zvuči blesavo, izgleda jako dobro. No pravo iznenađenje dolazi kada se kutija otvori. Unutra se skrivaju dvije TWS slušalice otvorenog tipa, koje su dizajnirane - kako je to Huawei formulirao - u obliku kapljice. Kineska tvrtka navodi da su proveli tisuće ergonomskih simulacija i optimizacija kako bi izradili slušalice koje odgovaraju konturama ušiju. Sušalice nemaju nijednu oštru ili ravnu plohu, sasvim su zaobljene u više velikih krivulja. I premda na prvi pogled izgledaju nezgrapno i ogromno, kada se stave uho fantastično su udobne i neće tako lako ispasti. Štoviše, dosta su i lagane i ne postaju teret ni nakon više sati uzastopnog korištenja. Naravno, to je stvar osobne preferencije, ali moram priznati da se meni prilično sviđa srebrna boja u kojoj su došle testne slušalice.

ZVUK I BATERIJA

Iako to i dalje mnogima dođe kao iznenađenje, Huawei se kroz godine prilično izvještio u areni reprodukcije zvuka. Kvaliteta zvuka je vrlo dobra, uključujući i bas. Naravno da ovakve slušalice otvorenog tipa ne mogu donijeti takvu jačinu nižih tonova kao neki drugi tipovi, ali bas je generalno čist i dovoljno moćan. Osim gomile certifikata koje posjeduju (L2HC i LDAC, HWA i Hi-Res Audio Wireless), FreeBuds 5 opremljene su u aktivnim poništavanjem okolišne buke (ANC). Opet, slušalice otvorenog tipa nisu idealne jer će najčešće fizički propuštati nešto zvukova, ali ANC dosta pomaže u izoliranju buke.

Što se tiče baterije, slušalice će potrajati mrvicu više od pet sati uzastopnog korištenja ako ne koristite aktivno poništavanje buke ANC, odnosno nešto malo više od tri i pol sata ako ga koristite ANC. U kutiji za punjenje ukupno se nalazi 30 sati reporodukcije, a Huawei tvrdi da je dovoljno brzo punjenje od 5 minuta za 2 sata slušanja. Dodatno, vrlo je praktično što kutija omogućuje bežično punjenje pa nije ni potrebno petljati s kablovima, nego samo spustiti kutiju na bilo koji bežični punjač.

FUNKCIONALNOST

Ono što je odlično kod Huaweijevih slušalica generalno, pa tako i kod FreeBuds 5, su mogućnosti upravljanja pomoću gesta. Konkretno, klizanjem gore-dolje po vanjskoj površini slušalice može se pojačavati odnosno stišavati zvuk, duljim pritiskom na slušalicu može se aktivirati ANC, a dvostrukim brzim dodirom moguće je prebacivati na sljedeću ili prethodnu pjesmu, postoje geste za javljanje na poziv, prekidanje i odbijanje poziva… Nakon što se malo ispraksirate u tome, bit će vam često nepotrebno uopće vaditi mobitel, jer se praktički sve komande mogu izvršiti preko samih slušalica.

FreeBuds 5 mogu se istodobno upariti s dva uređaja, a prilična blagodat je Huaweijeva popratna aplikacija AI Life. Kroz nju se može pristupiti raznim dodatnim funkcijama. Meni se posebno svidio equalizer, pomoću kojeg se zvuk može podesiti upravo po mojoj volji. Postoji i opcija traženja slušalice ako se zametne (javlja se telefonu povratnim pištavim zvukom), kao i mogućnost prilagođavanja spomenutih gesta za upravljanje. Cijena Huawei Freebuds 5 je 159 eura, premda ih je uz malo truda moguće pronaći i po 30-ak eura sniženoj cijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:39