PREKRETNICA?

Počelo ispitivanje testa koji može prepoznati 50 vrsta raka prije nego što se pojave simptomi: ‘Uzbuđeni smo!‘

Ilustracija
 Oleksandr Homon/Alamy/Alamy/Profimedia
Galleri test djeluje na način da traži kemijske promjene u fragmentima genetskog koda, koji cure iz tumora u krvotok

U Velikoj Britaniji u ponedjeljak je započelo najveće ispitivanje u svijetu krvnog testa Galleri koji se može iskoristiti za rano otkrivanje više od 50 vrsta karcinoma, piše Reuters.

Ispitivanje provodi britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS). U njemu će sudjelovati 140.000 dobrovoljaca kako bi se ispitalo koliko je test uspješan u sklopu nasumičnog kliničkog ispitivanja. Polovici sudionika odmah će se analizirati uzorak krvi testom Galleri.

Test tvrtke Grail, koji dostupan jedino još u Sjedinjenim Državama, može otkriti u kojem dijelu tijela se počeo razvijati rak s visokim stupnjem preciznosti.

Test analizira DNK u krvi pacijenta kako bi otkrio dolazi li iz stanica raka. Poznato je da rano otkrivanje raka drastično povećava šanse za preživljavanje.

- Moramo pažljivo proučiti Galleri test kako bismo saznali može li u značajnom postotku smanjiti broj karcinoma dijagnosticiranih u poodmakloj fazi, izjavio je Peter Sasieni, profesor prevencije raka pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

- Ovaj test mogao bi označiti prekretnicu za rano otkrivanje karcinoma i uzbuđeni smo što vodimo ovako važno istraživanje, rekao je.

Reuters navodi da je rak pluća vodeći uzrok smrti od raka u Ujedinjenom Kraljevstvu i čini oko petine svih smrtnih slučajeva od karcinoma.

Prema podacima iz 2019., u Hrvatskoj su rak pluća, debelog crijeva i prostate najčešći uzroci smrtnosti od raka. Kod žena su rak pluća, debelog crijeva i dojke.

Galleri test djeluje na način da traži kemijske promjene u fragmentima genetskog koda, koji cure iz tumora u krvotok. Poznato je da neki zloćudni tumori izbacuju DNK u krvotok puno prije nego što osoba počne osjećati simptome. U teoriji, test vrlo brzo ukazuje na dijagnozu pa liječenje može započeti ranije, čime se drastično poboljšavaju šanse za preživljavanje.

Važno je istaknuti da Galleri test ne može prepoznati sve vrste raka i ne može zamijeniti programe prevencije, poput onih za rak dojke i debelog crijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:39