Virtuozi iz Sv. Nedelje

Posjetili smo hrvatsku bolnicu čiji su rezultati u liječenju najtežih oblika raka privukli i svjetsku pozornost

Tajna njihova uspjeha leži u radiokirurgiji, operativnom zahvatu bez rezanja i bez krvi, a, u nekim slučajevima, i bez potrebe za kemoterapijom

Prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb

 Davor Pongračić/Cropix

Sat je otkucao 8 sati i konzilij u specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb može početi. Za stolom sjede istaknuti kirurzi, onkolozi, fizičari, radioonkolozi, sve redom ljudi koji su ostvarili izuzetna postignuća u svojoj struci. Među njima su prof. dr. sc. Leonardo Patrlj, dr. med. specijalist kirurg, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije, član Američke kirurške akademije, prof. dr. sc. Josip Paladino, jedan od najuglednijih hrvatskih neurokirurga, te prof. dr. sc. Igor Nikolić, dr. med. specijalist kirurg, subspecijalist torakalne kirurgije koji iza sebe ima više od 5.500 operacija. U rukama imaju nalaze pacijenata s karcinomom i na njima je da se usuglase te odaberu liječenje koje će biti najbolje za bolesnika. Dnevno im dođe 20 do 25 novih slučajeva za koje daju svoje mišljenje. Godišnje je to više od 5.000 pacijenata koji svoju sudbinu polažu u ruke ovih ljudi.

Ne obraćaju im se bez razloga. Ova bolnica u Svetoj Nedelji diči se rezultatima koji se mjere i s najboljim svjetskim zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju produljivanje života pacijenata. Ključan saveznik u borbi protiv karcinoma jest sustav Edge, radiokirurški uređaj koji uz pomoć koncentriranog fotonskog zračenja uništava metastaze u tijelu. Bez rezanja i bez krvi, a u nekim slučajevima i bez potrebe za kemoterapijom. Upravo sada se unutar ove privatne bolnice priprema implementacija još jednog revolucionarnog radiokirurškog uređaja koji će još više pomoći u borbi protiv karcinoma. Zove se CyberKnife i upravo je on razlog zbog kojega samo posjetili ovu ustanovu koja se u samo pet godina od osnutka prometnula u regionalnog lidera za dijagnostiku i liječenje karcinoma. Nabavljanje ovog uređaja sufinancirano je sredstvima Europske Unije, u sklopu IRI 2 projekta.

Posebna grana medicine

Naš vodič je Prof. dr. sc. Dragan Schwarz, dr. med. specijalist kirurg, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije, član Američke kirurške akademije i ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb. Njegov medicinski put počeo je još tijekom Domovinskog rata gdje je radio kao kirurg u bolnici Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj. Nakon toga se posvetio abdominalnoj kirurgiji i jednom posebnom aspektu medicine koji će mu kasnije uvelike obilježiti život. Usavršavao se, naime, u području primjene visoke tehnologije u medicini, a njegova želja za učenjem dovela ga je do radiokirurgije. Riječ je o posebnoj grani medicine u kojoj se uz pomoć vrhunske tehnologije otklanjaju i liječe tumori. U praksi to znači da se operacija odvija bez noža i bez krvi te bez anestezije. Pacijent nakon operacije nema šavova i ne prima antibiotike pa mu ne pada imunitet. Vanjsko tkivo se ne oštećuje, nego se tretiraju samo stanice raka bez ugrožavanja drugih organa u tijelu. Jednostavno rečeno, osoba nakon tretmana ne mora ostati u bolnici nego može nastaviti normalno s danom, kao da je išla izvaditi krv.

image

Radiokirurški sustav Varian Edge

Davor Pongračić/Cropix

Radiokirurgija kao metoda koristi se u Hrvatskoj već 15 godine i to u KBC-u Zagreb gdje neurokirurzi uz pomoć tzv. gamma noža operiraju metastaze na mozgu. Sada u Svetoj Nedelji tu tehniku koriste za liječenje tumora i metastaza i na drugim organima, poput pluća, prostate, jetre ili gušterače.

- Volim tehnologiju i tražim najsigurniji način za liječenje svojih pacijenata, nevažno bila to radiokirurgija ili klasična kirurgija – odgovara nam dr. Schwarz na pitanje zašto je odlučio otvoriti vlastitu bolnicu.

Kako bi ostvario svoj naum implementirao je u rad bolnice sustav Edge, uređaj koji je u to vrijeme vrijedio nevjerojatnih 10 milijuna eura. Bio je to prvi takav uređaj u Jugoistočnoj Europi koji je otvorio mogućnost pacijentima s karcinomom da radiokirurške tretmane obave u Hrvatskoj umjesto u inozemstvu.

Povratak vida nakon operacije

Posebnost ovog uređaja objasnio nam je prof. dr. sc. Leonardo Patrlj, subspecijalist digestivne kirurgije, kojeg smo sreli na putu do ordinacije. Za primjer nam je dao pacijenta koji ima karcinom debelog crijeva s metastazama na jetri.

- Kada bismo se koristili klasičnom kirurgijom pacijenta bismo morali, recimo, operirati osam puta kako bi se uklonile metastaze na jetri. Svaka operacija je pritom teška i problematična jer postoji šansa da ozlijedite neko drugo tkivo ili da ne pronađete neku od metastaza. Radiokirurgija nema taj problem. Uz nju se ne mijenja anatomska struktura tijela i nakon pet tretmana možete ponovno ući u trbuh i operirati jetru kao da je prvi puta – objašnjava dr. Patrlj.

image

Prof. dr. sc. Leonardo Patrlj

Davor Pongračić/Cropix

Nedavno su imali slučaj pacijenta koji je imao metastaze na području optičkog živca na mozgu. Bolesnik je zbog tumora izgubio vid, no nakon radiokirurškog zahvata su metastaze uklonjene i vid mu se vratio za 80 posto. Da su operaciju obavili klasičnom kirurgijom postojale bi velike šanse da se ozlijedi oko, priznaje dr. Patrlj.

Odlazimo sada do bolničkog krila u kojemu se nalazi Edge, suvremeni sustav za radioterapiju i radiokirurgiju američke tvrtke Varian. Upravo je ovaj uređaj jedan od ključnih faktora zbog kojih se Radiochirurgia Zagreb svrstava među najuspješnije klinike u svijetu, pogotovo kada je u pitanju liječenje inoperabilnog karcinoma gušterače. Njima su dolazili pacijenti kojima su prognozirali dva do osam mjeseci života, no uz njihovu terapiju i liječenje žive već više od 28 mjeseci.

Za ovaj rezultat posebno su bitne dvije značajke Edge sustava, govori nam dr. Schwarz. Prvo su to minijaturni lokatori (nešto kao GPS za tijelo) koje ubrizgaju u tkivo tumora i uz pomoć kojih fotonske zrake lociraju karcinom te ga unište. Gušterača je, naime, organ koji se pomiče u tijelu, čak i kad pacijent potpuno miruje, što znači da se pomiče i lokacija tumora. U slučaju da se radi o aparatu koji zrači samo jedno fiksno mjesto svako pomicanje zahtijeva prekid terapije i ponovno namještanje uređaja i takvo zračenje jednostavno nije moguće uspješno izvesti. S Edge sustavom to nije problem jer on prati lokaciju tumora uz pomoć spomenutih lokatora zbog čega je moguće dati visoku dozu zračenja koje precizno uništava tumor, a štiti okolno tkivo. Ovaj uređaj omogućava maksimalnu kontrolu jačine i preciznosti zračenja, što je od ključne važnosti za uspješno uništenje tumora.

Novi radiokirurški uređaj

Trenutno se u bolnici priprema teren za još jedan radiokirurški uređaj koji će još više olakšati liječenje karcinoma. Riječ je o prvom modelu najnovije generacije CyberKnife S7 uređaja koji će biti postavljen u nekoj europskoj bolnici.

image

Fizičari vode i nadgledaju operaciju iz kontrolne sobe

Davor Pongračić/Cropix

Ušli smo u krilo gdje se planira implementirati ovaj 10 milijuna eura vrijedan sustav. Trenutno je to samo robotska ruka koja željno iščekuje prosinac kada će krenuti s prvim tretmanima. Ovaj uređaj je zapravo veoma sličan sustavu Edge, no njegova posebnost leži u umjetnoj inteligenciji. CyberKnife, naime, ima mogućnost i dodatnog predviđanja promjene pozicije tumora.

Primjerice, prilikom tretmana na Edge sustavu pacijent ne smije disati 10 sekundi kako ne bi omeo ciljanje zraka. Pacijentima s karcinomom često zna biti veliki izazov izdržati tako dugo bez udisaja, ali CyberKnifeu to neće predstavljati problem jer će moći locirati tumore čak i ako se organ pomakne za nekoliko centimetara.

image

Radiokirurški sustav CyberKnife uskoro kreće s radom

Davor Pongračić/Cropix

Iako ova bolnica stavlja veliki naglasak na radiokirurgiju, ne smijemo zaboraviti da u njoj rade neki od najboljih kirurga u državi. U bolnici se, naime, obavljaju i klasični kirurški operativni zahvati i to u dvjema vrhunski opremljenim salama. U operacijski blok je, kaže nam dr. Schwarz, uloženo više od pet milijuna eura te se i tu nalaze vrhunski uređaji. Primjerice, uređaj Lightvision koji prepoznaje razliku između tumorskog ili netumorskog tkiva ili, pak, sustav za sterilizaciju zraka koji koristi i NASA.

- To su sve detalji koji mogu spasiti pacijentu život – kaže dr. Schwarz koji naglašava i važnost hibridne kirurgije, grane u kojoj surađuje radiokirurgija i klasična kirurgija. Primjerice, ako pacijent ima veliki tumor i manje metastaze na jetri, onda kirurg odstrani veliku masu, dok uređaj ukloni manje metastaze, čime se osiguravaju bolji uvjeti za oporavak pacijenta.

- Možemo birati kako ćemo liječiti pacijenta i u tome leži naša uspješnost – ističe ravnatelj i specijalist opće kirurgije.

image
Davor Pongračić/Cropix

No, za uspjeh nije dovoljna samo kirurgija već prije svega i vrhunska dijagnostika. Tu se vraćamo na konzilij s početka teksta na kojemu kirurzi, onkolozi, fizičari te radioonkolozi određuju terapije za pacijente. Od trenutka izbijanja pandemije koronavirusa Radiochirurgia Zagreb nudi besplatno drugo mišljenje svojih liječnika bilo kojem bolesniku koji se javi u bolnicu, bilo izravno ili putem interneta. Na taj način žele ljudima ponuditi najbolje rješenje za njihovo stanje. Ponekad je to terapija u javnoj bolnici, nekad radiokirurgija ili klasični kirurški zahvat. Na žalost karcinom se u Hrvatskoj i dalje vrlo kasno otkriva i to su situacije kad je bolest toliko uznapredovala da je teško učiniti bilo što osim nastojanja da se pokuša osigurati kvalitetno produženje života. Zato toliko govorimo o preventivi, potrebi pregleda i praćenju vlastitog zdravlja jer što ga ranije otkrijemo, rak možemo tući svime što nam je na raspolaganju. Svakim zakašnjenjem opcije nam se smanjuju, kaže prof. Schwarz. U svakom slučaju, oni daju informaciju koja mnogima može odrediti daljnji tijek života.

Prava mala čuda

To dobro zna neurokirurg prof. dr. sc. Josip Paladino. Sreli smo ga u ordinaciji dok je bio između pacijenata. Kako nam je opisao, njegov kirurški posao jest mehaničko uklanjanje tumora, ali uz to, kaže, postoji i onaj dio posla koji je vezan uz tzv. neinvazivne procedure.

- Radiokirurgija je u velikom segmentu preuzela brigu o pacijentu koji se ne može operacijski liječiti ili ako ima tumor u teško dostupnoj regiji – priča nam prof. Paladino te napominje da je hrvatski pacijent napokon dobio šansu da visoku i sofisticiranu razinu medicinske usluge dobije u vlastitoj državi, čime nema potrebe za odlaskom u inozemstvo.

image

Prof. dr. sc. Josip Paladino

Davor Pongračić/Cropix

Nije čak ni naodmet reći kako ovdje mogu izvesti prava mala čuda. Dr. Patrlj prisjetio se pacijentice koja je bila proglašena inoperabilnom zbog ogromnog tumora na jetri, da bi potom došla u Radiochirurgiju gdje su joj nakon šestomjesečne pripreme odstranili jedan ogroman dio karcinoma.

Upravo zato ne čudi što je veliki broj vrhunskih liječnika pronašao svoje mjesto u Radiochirurgiji Zagreb. Jedan od njih je i prof. dr. sc. Igor Nikolić, subspecijalist torakalne kirurgije. On je svoj radni vijek proveo u Vinogradskoj, Jordanovcu te Dubravi, a dolaskom u Radiochirurgiju, iako je pred penzijom, i dalje neizmjerno uživa u svojem poslu.

- Uvjeti rada koje ovdje imamo su zaista na razini Europe i svijeta i svakom se pacijentu možemo individualno posvetiti. Bolesnici koji bi negdje drugdje bili otpisani ovdje dobivaju novu mogućnost. Kada bi nam došao pacijent s deset metastaza mi njega nismo mogli operirati, ali ovdje, uz pomoć radiokirurgije, to je moguće – kaže dr. Nikolić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Radiochirurgije Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 20:06