U TUĐEM TIJELU

50. obljetnica prve operacije promjene spola: 'Od prve godine znala sam da sam žensko'

 Wikipedia
April Ashley, rođena kao George Jamieson, 1960. odlazi u Casablancu na operacije promjene spola unatoč velikoj opasnosti od smrti

- Uvijek se nasmijem kad mi ljudi kažu da sam se rodila kao muškarac. Ja sam se rodila kao beba, a ne kao muškarac. No, od prve godine života znala sam da sam žensko - rekla je April Ashley, prva osoba u Velikoj Britaniji koja je prije gotovo 50 godina promijenila spol.

April Ashley (74) ovih dana gostuje u britanskim medijima povodom izložbe “Eight Rooms, Nine Lives” koja se bavi problemima čovjekova identiteta, a kontinuirano se održava u Wellcome Collection. Sadašnja postava te izložbe posvećena je April koja je svojom promjenom spola izazvala jednu od prvih rasprava o pitanju roda, spola, gena i DNK-a.

April Ashley rođena je 1935. godine u Liverpoolu kao George Jamieson u mnogobrojnoj obitelji sa šestero djece. Mali George nije ima sretno djetinjstvo i pedesetih je godina prošlog stoljeća otišao “trbuhom za kruhom” u Pariz gdje je nastupao u kabareu s tada poznatim francuskim transeksualcem i zabavljačem Coccinele.

Za avangardnu i rizičnu operaciju spola George se odlučio 1960. godine kada je otputovao u Casablancu kod dr. Georgesa Buroa koji je dotad obavio šest takvih zahvata. Iako je dr. Burou upozorio Georgea da operacija može rezultirati fatalnim ishodom, on se nije pokolebao. Nakon operacije “novorođena” Ashely tjednima je krvarila i izgubila dobar dio svoje bujne kose koja joj nikad nije izrasla ponovno.

Po povratku u Veliku Britaniju, Ashley je postala poznati i uspješni fotomodel. Udala se 1963. godine za Arthura Corbetta, kasnijeg lorda Rowallan. No, njihov se brak raspao 1970. godine što je izazvalo veliku pozornost u javnosti. Naime, Rowallan je tražio poništenje braka na osnovi činjenice da je njegova žena nekad bila muško.

- To mi je prouzročilo velike patnje. Izgubila sam 18 kilograma tijekom suđenja. Sudac me nikad nije pogledao u oči. Poslao me na rendgensko snimanje cijelog tijela, od glave do pete. Došli su do zadivljujućeg zaključka kako nikad nisam tehnički doživjela pubertet - prisjetila se April Ashley koja je 2006. godine objavila autobiografiju “The First Lady”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:44