SHOPPING PATROLA

Zaboravite na tanke pločice s digitalnim brojevima, evo u koji model valja uložiti jer je vječan

 Rosshelen
Na kuhinjskim policama naših baka nalazile su se analogne vage zaslužne za bezbrojne nedjeljne kolače kojima smo se častili kao djeca

Prije nego su nam vage postale tanke i glatke pločice na kojima bljeskaju digitalni brojevi oz-eva i grama, ali i prije vaga koje su se na kuhinjskom zidu otvarale u posudu spremnu da prihvati suhe namirnice, na kuhinjskim policama naših baka i djedova nalazile su se analogne vage zaslužne za bezbrojne nedjeljne kolače kojima smo se častili kao djeca.

U metalnim posudama mjerili su se orasi i mak za sočnu orehnjaču i finu makovnjaču, brašno za svježe tijesto za juhu ili pak tek očišćeni mladi grašak za gusto varivo, a cijeli je sustav funkcionirao na bazi otpora koju pruža opruga u aparatu. Iako se analognim vagama često zamjera nedovoljna preciznost, pogotovo ako ih se uspoređuje s modernim varijantama, svaki vješti kuhar dobro je poznavao svoju vagu, sve njene mane i vrline.

Jedna koju svakako vrijedi istaknuti činjenica je da mehanička vaga neće izdahnuti u najgorem mogućem trenutku kada ste usred pripreme gozbe od četiri slijeda za svekrvu koja dolazi na ručak nakon godine dana razborite samoizolacije. Proizvođači današnjih mehaničkih vaga pametno koriste nostalgiju svih nas koji smo gledali svoje bake kako rade kolač za kolačem pomoću tih metalnih naprava pa se tako njihov dizajn najbolje opisuje izrazom retro kojima najčešće opisuju šarene vage s velikim brojčanicima i često metalnim posudama.

Bavite li se preciznim slastičarstvom, ipak ih preskočite, no ako vam je najdraži kolač onaj iz jedne zdjele, a pritom cijenite njihovu vintage estetiku, svakako se počastite upečatljivim detaljem za kuhinju i praktičnim pomagalom.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

U domaćim dućanima mehaničke vage su već godinama manje zastupljene u usporedbi s digitalnima, no oni primjerci koji se mogu kupiti dolaze u rasponu od 200-ak kuna pa na više. Svi su elegantnog dizajna pa je odabir stvar osobnog ukusa i dostupnih sredstava.

ELIPSO

Terraillon 14477 mehanička kuhinjska vaga
Cijena: 189 kn
Mehanička vaga brenda Terraillon dolazi s posudom zapremnine od 1 litre. Za njenu uporabu ne treba baterija, a ima ručnu funkcija podešavanja tare odnosno bazne kilaže. Gradacija po 20 grama.
Kapacitet: do 5 kg
Dimenzije: 22 x 16,5 x 20,5 cm
www.elipso.hr

image
Elipso
VIVRE

Livoo kuhinjska vaga
Cijena: 216,90 kn
Mehanička vaga sa zdjelom od nehrđajućeg čelika zapremnine od 1,8 litara i gradacijom vage po 20 grama. Bez potrebe za baterijama.
Kapacitet: do 5 kg
Dimenzije: 22,5 x 22,5 x 22 cm
www.vivre.hr

image
Vivre
SOL I PAPAR

Wesco retro kuhinjska vaga i sat
Cijena: 658 kn (u dolasku)
Wesco kuhinjska vaga na jednoj i kuhinjski sat na drugoj strani, aparat je opremljen jednom AA baterijom. Posuda za mjerenje je od nehrđajućeg čelika pa se može prati u perilici suđa. Gradacija vage po 20 grama.
Kapacitet: do 4 kg
Dimenzije: 13 x 15 x 270 cm
www.solipapar.com

image
Sol i papar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 21:27