‘POKVARENA IDILA‘

Vedrana Rudan u novom tekstu na blogu tvrdi da se danas vjenčala: ‘Pop je došao točno u podne...‘

Vedrana Rudan
 Srdjan Vrancic/Cropix
Njezin post završava s "To be continued". Tko zna, možda će u sljedećem postu pisati o bujnim čuvstvima s bračnog putovanja u Pločama

Kako je i najavila prošlog tjedna na svom blogu Rudan.info, književnica, novinarka i blogerica Vedrana Rudan (71) danas je na blogu, pak, objavila da se navodno udala.

Iako mi još uvijek nismo posve sigurni ni da se rastala. Jer, podsjetimo, kao što smo ranije izvijestili, na molbu da nam razjasni nedoumicu te da objasni je li njezina vijest o razvodu nakon 30 godina braka i vjenčanje s novim odabranikom koji je 16 godina mlađi od nje doista istina, ili je možda riječ o nekoj fikciji, satiri, najavi nove knjige, recimo, ona nam je u telefonskom razgovoru odgovorila:

- Gledajte, ono što je napisano je napisano, a to je što god vi hoćete...

A potom nam je i dala ekskluzivu, kako je rekla.

- Idemo i na bračno putovanje. Gdje ono... Zaboravila sam... Čekajte da provjerim! Dragi, gdje ono idemo na bračno putovanje? - zaderala se u tihi prostor iz kojeg se povratno ne čuje nikakav odgovor.

- A, da, idemo u Ploče. Evo, to vam je sad ekskluziva. Nema tamo puno hotela, ali ima malih romantičnih apartmana za zaljubljene duše – rekla je Rudan i dodala, smijući se, da će nam i drugi put kada će se udavati dati ekskluzivu.

Nakon razgovora nismo znali u što vjerovati. Možda se Rudan doista razvela i sada se pak udaje. I možda doista ide uživati u prvoj bračnoj noći u Ploče.

A možda je sve ovo performans. Satira. Fikcija. Izmišljena priča maštovite književnice na koju smo svi nasjeli.

I dalje ne znamo u što da vjerujemo, a Rudan ne odustaje. Objavila je na svom blogu tekst s detaljima s vjenčanja.

"Pop je došao točno u podne. U opatijskom parku bilo je malo ljudi. Hrvatska javnost poštovala je našu privatnost. Doduše, feštu su nam pokvarili jebeni antifašisti koji su nosili vijence na spomenik palim borcima, a limena glazba svirala je Lenjinov marš. Znam riječi. „Vi padoste žrtvom i dadoste sve, krv, život, mladost, radi slobode…“ Zašto se ne ukine taj besmisleni praznik? Nitko živ u Hrvatskoj ne vidi antifašizam osim par leševa koji baš na dan mog vjenčanja hodaju u povorci prema spomeniku junacima kojih se više nitko ne sjeća. Lenjin? U demokratskoj, kapitalističkoj, katoličkoj zemlji? Sve bi te antifašiste trebalo poslati na prisilni rad u jedan od naših kauflanda, lidla ili špara, neka vide zašto su neki pali žrtvom i dali sve. Krv, život, mladost, radi slobode…", započinje.

Otkriva i da nije bila sretna kada je shvatila da su njezinom odabraniku prijatelji za momačku poklonili striptizetu, a zakačila se s njim i oko glazbenog odabira za vjenčanje, kako piše.

"Htjela sam da mi na vjenčanju Josipa Lisac pjeva Ave Maria. Popizdio je, slušao ju je kako je pjevala himnu na inauguraciji onoga kretena. „Preko moga mrtvog leša!“ Trgnula sam se. Postoji li živi leš? Moj bivši muž takvu glupost nikad ne bi izrekao. On je citirao Dantea. Dok sam ga slušala osjećala sam se poput mrtvog leša", navodi Rudan.

"Pop nas je pitao je li uzimamo jedno drugo dok nas smrt ne rastavi. Rekli smo da DA. Izašli smo iz crkve. Antifašisti su nestali. Moje cure su na nas bacale latice cvijeća koje su počupale u opatijskom parku. Bacila sam buket. Blijedoplave orhideje prošarane crnim prugama. U zlatu sam ga platila. Uhvatila ga je mlada, oko trideset, gotovo gola Poljakinja, za ruku ju je držao osamdesetogodišnji partner. Nije bio oduševljen. Kuma Hela je plakala", nastavlja.

Kaže da se osjećala "poput Churchilla".

- Turistima sam pokazivala V. V kao Vedrana i V kao Viktoria - piše.

A njezin post završava s "To be continued", odnosno - nastavit će se.

Tko zna, možda će u sljedećem postu pisati o bujnim čuvstvima s bračnog putovanja u Pločama. A možda nam uskoro, primjerice, otkrije da ako želimo saznati pravu istinu, je li se uistinu rastala i udala ili je sve satira, moramo kupiti njezinu novu knjigu. Kako god, s nestrpljenjem iščekujemo sljedeći post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:11