PIŠE G. JUREŠKO

Oštricu korone može otupiti samo cjepivo. Antivakserima ostaju respiratori - ako ih prežive

Čak 57% Hrvata ne bi se cijepilo, a cijepljenje je, otkako postoji, spasilo milijune - i to čini i dalje
 Tomislav Krišto/Cropix
Objavljeno: 20. studeni 2020. 22:10

Sve što posljednjih mjeseci svijetu čini koronavirus ne zvuči optimistično, s izuzetkom vijesti da uskoro možemo očekivati cjepiva. No, kao što to obično biva, uvijek ima Grincheva koji nam žele ukrasti Božić s cjepivom jer oni i u toj dobroj vijesti vide zavjeru, čipove, znanstvene Frankensteine čijom ćemo rabotom, budemo li se cijepili, završiti s tri noge i pet ruku!

Da, već na prvu vijest da bi uskoro moglo završiti ovo komatozno vrijeme s covidom-19 zahvaljujući ujedinjenom svjetskom znanju, krenuli su borci protiv cijepljenja, antivakseri, 'znalci' o tome što se zbiva u laboratorijima, uz naglasak da se cijepiti ne treba jer tko zna što nam to oni namjeravaju uvaliti. I blic anketa u Hrvatskoj o cijepljenju protiv covida-19 poražavajuća je, uza sve moguće ograde o njezinoj eventualnoj površnosti.

Naime, čak 57 posto Hrvata ne bi se cijepilo, a 20 posto to sigurno neće učiniti. Samo 13 posto sigurno će se cijepiti, a 30 posto 'vjerojatno'. Neki su skeptici oko cjepiva, neki se boje nuspojava, neki drže da nisu sigurna, a nekima bi 'ostale trajne posljedice po zdravlje'.

Ma divota od argumenata i to u trenutku kad se bolnički kreveti ekstremno brzo pune, kad su respiratori sve više zauzeti, kad je sve teže doći do liječnika i kad nismo bolesni od korone. Neki bi očito da živimo 'u ilegali' još godinama samo da ih se ne čipira i ne truje kojekakvim znanstvenim izmišljotinama. Ne smeta im, čini se, ni to što su 'svoj' virus u međuvremenu udijelili najbližima, prijateljima, kolegama s posla jer, eto, 'to je priroda' koja će se sama pobrinuti da prekine spiralu smrti pokrenutu prije godinu dana kad to njoj bude odgovaralo.

No, nije ova antivakserska ludost, kojoj korona daje dodatnu dimenziju, hrvatski privilegij, već je riječ o globalnom ispiranju mozga pod egidom - mi vas spašavamo od eksperimenta neslućenih razmjera. Nije važno što se broj umrlih od covida-19 približava milijunu i pol i što je to gotovo tri puta više nego broj umrlih od gripe u jednoj sezoni, nije bitno ni što će mnogi umrijeti ne od covida već i od nekih drugih bolesti jer je korona 'zauzela sve krevete' čak i u Švicarskoj. Argument nije ni to da smo taoci virusa mjesecima. Bitno je samo da ne vjerujemo u znanost i kad cjepivo nosi.

U namjeri da se 'zaustavi opasna znanost' i nastavi covid-tiranija nad našim životima sredstva se ne biraju. Rade se lažni profili čak i znanstvenika koji rade na cjepivu kako bi autentično zvučalo da će primjerice mRNK tehnologija promijeniti naš DNK, da je 75 posto dragovoljaca koji su sudjelovali u ispitivanjima imalo teške nuspojave, da je riječ o opasnoj tehnologiji... Sve to pada na plodno tlo kod onih kojima je globalna zavjera modus vivendi i ne pomaže znanstveno tumačenje da je nemoguće miješanje 'kruški i jabuka', odnosno da cjepivo ne može genetski modificirati ljudski DNK.

Uzalud vam trud znanstvenici, rekli bi antivakseri. Znamo mi koliko je cjepivo naštetilo stanovnicima zemlje jer otkako se 'čipiramo', živimo kraće i lošije, a o autističnim jedinkama da i ne govorimo! Na njihovu nesreću, a na sreću svih ostalih, cijepljenje je, otkako postoji, spasilo milijune i to čini i dalje.

Najučinkovitija je to prevencija bilo koje bolesti koja se svakodnevno potvrđuje. Tako će biti, po svemu sudeći, i s koronavirusom čiju oštricu može otupiti samo cjepivo. Pametnom dosta, a oni koji cjepivo smatraju napadom na svoju slobodu, neka se ne cijepe. Još im kao opcija ostaje respirator - ako ga prežive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:20