SVE JAČI OPTIMIZAM

Modernino cjepivo u odnosu na Pfizerovo ima jednu veliku prednost: ‘Slijedi još dobrih vijesti‘

 Joseph Prezioso/AFP
Sigurno je to optimistična vijest, ali ipak treba pričekati da se dobiju dodatni podaci - rekao je za Jutarnji imunolog Bojan Polić

Nakon Pfizera i američka biotehnološka tvrtka Moderna objavila je rezultate kliničkog ispitivanja svog cjepiva protiv koronavirusa za koje tvrde da ima 95 postotnu učinkovitost.

Naime, riječ je o istoj tehnologiji kao što je i ona koju koristi Pfizer za svoje cjepivo pa su očito i rezultati učinkovitosti slični. Radi se o tzv. glasničkom cjepivu (mRNA-1273) kod kojeg se koristi genetski kod virusa, odnosno "spike protein", koji omogućava da virus uđe u stanice.

Cjepivo ga samo oponaša što stimulira imunološki sustav da stvara antitijela i aktivira T stanice koje se onda bore protiv infekcije.

Inače, ova se nova tehnologija po prvi put koristi u izradi cjepiva, ali čini se da je vrlo učinkovita, ako je suditi po kliničkim istraživanjima tvrtki koje su se odlučile za mRNA verziju. Moderna najavljuje da će za nekoliko tjedna podnijeti zahtjev za odobrenje cjepiva Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), a potom i u drugim zemljama diljem svijeta.

U ispitivanju cjepiva sudjelovalo je 30.000 ispitanika u SAD-u, s tim da su polovici davane dvije doze cjepiva, a druga polovica primila je placebo (injekcija bez djelatne tvari).

Analiza prvih 95 oboljelih od covida-19 (nakon cijepljenja) pokazala je da je među njima samo petero bilo cijepljeno pravim cjepivom što govori da je postignuta zaštita od 94,5 posto.

Također, u ispitivanju je bilo 11 teških slučajeva covida-19, ali među njima nije bila ni jedna osoba cijepljena Moderninim mRNA cjepivom.

- Ukupna učinkovitost bila je izvanredna - rekao je Tal Zaks, glavni medicinski direktor Moderne za BBC News.

- Sigurno je to optimistična vijest, ali ipak treba pričekati da se dobiju dodatni podaci o zaraženima koji su cijepljeni (cjepivo ili placebo), a oboljeli su od covida-19 jer FDA traži da to bude 164 pacijenta kako bi se utvrdila učinkovitost. Također se moraju pričekati izvješća tvrtki o nuspojavama svih tih cjepiva premda su i u tome prvi podaci optimistični - objašnjava prof.dr. Bojan Polić, imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Dodaje da se mogu očekivati i nove dobre vijesti o cjepivima jer sve tvrtke koje na njima rade žele se što prije pozicionirati na tržištu i dobiti što povoljnije ugovore.

Naime, osim o učinkovitosti ova dva biotehnološka cjepiva i Rusi su ovih dana izašli sa svojim podatcima po kojima je njihovo cjepivo Sputnik V, temeljeno na vektorskoj tehnologiji, učinkovito 92 posto.

Dakako, unatoč optimističkim podacima ima puno toga što se o ovom, ali i o drugim potencijalnim cjepivima ne zna. Primjerice, zbog kratkoće ispitivanja još se ne zna koliko će trajati tako stečeni imunitet jer za to je potrebno pričekati još neko vrijeme.

Ne zna se ni kako djeluje kod starijih dobnih skupina koji imaju i najveću smrtnost kad obole od koronavirusa. Također, morat će se pričekati da se procijepi šira populacija da bi se vidjelo kakva je zaštita, odnosno sprečava li cjepivo samo teže simptome bolesti ili je zaštita puno veća.

Što se tiče sigurnosti, nisu zabilježene značajnije nuspojave osim kod dijela pacijenata kratkotrajni umor i glavobolje. U usporedbi cjepiva Moderne i onog Pfizerovog poznato je da koriste isti pristup za izazivanje imunološkog odgovora pa su i rezultati slični, 90 odnosno 95 posto.

Razlika je, međutim, u čuvanju ova dva cjepiva jer za Modernino se tvrdi da ostaje stabilno i na minus 20 stupnjeva Celzijusovih te da se može držati u običnom hladnjaku do mjesec dana. Pfizerovo cjepivo treba ultrahladno skladištenje od oko minus 75 stupnjeva i u običnom hladnjaku može biti tjedan dana.

Za sad se ne zna kad bi cjepivo moglo krenuti u uporabu izvan SAD-a. Naime, iz tvrtke kažu da će prvih 20 milijuna doza biti isporučeno Amerikancima ali dodaju da će već sljedeće godine moći isporučiti milijardu doza za uporabu diljem svijeta.

Prema planu EU, od Moderne je rezervirano 80 milijuna doza ovog cjepiva, a vjerojatno je da će uskoro krenuti pregovori oko mogućeg povećanja doza kao što se o događa i s drugim proizvođačima čija se cjepiva primiču fazi odobravanja za uporabu.

Baš kao i vijest i Pfizera i ovo iz Moderne dodatno je pojačalo optimizam da će se sljedećih mjeseci ipak značajno pokrenuti učinkovita borba protiv koronavirusa upravo zahvaljujući cjepivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:22