VELIKA DOPLATA

Lijek Baqsimi, koji koriste dijabetičari, više nije na osnovnoj nego na dopunskoj listi lijekova

Ilustracija

 Boris Arbanas/Cropix
Riječ je o lijeku koji se ne koristi svakodnevno, nego prilikom teških glikemija

Od ove nedjelje, lijek Baqsimi koji koriste dijabetičari više nije na osnovnoj nego na dopunskoj listi lijekova, usvojeno je na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Konkretno, lijek se do sada podizao besplatno za sve, dok će po novom svi stariji od 15 prilikom podizanja lijeka platiti 43,44 eura.

Riječ je o lijeku koji se ne koristi svakodnevno, nego prilikom teških glikemija, te se tada aplicira kao sprej u nos.

Davor Skeledžija, urednik portala naInzulinu.com. smatra ovu odluku skandaloznom i dodaje da prema njegovim saznanjima uopće nisu konzultirani dijabetolozi.

- HZZO je odlučio uvesti ogromnu doplatu od 327 kn (43,44 €) za svu djecu iznad 15 godina i sve odrasle! Riječ je o iznimno inovativnom lijeku koji se koristi za hitna stanja opasna po život – teške hipoglikemije. Daje se efikasno i brzo kroz nos te gotovo trenutačno može spasiti život unesrećenom dijabetičaru - govori Skeledžija.

Pojašnjava da lijek ima rok trajanja od dvije godine i da se koristi u najtežim stanjima hipoglikemije, a tada djeluje i nije potrebno pozivati hitnu pomoć.

Naglasio je i da je lijek bio na listi oko godinu dana i to nakon što je više od godinu dana trajala je jedna od najvećih "dijabetičkih" kampanja za uvođenje ovog inovativnog i važnog lijeka na HZZO-ovu listu pomagala.

- U organizaciji udruge Cukrići organizirana je peticija sa skoro 50.000 potpisa da Baqsimi bude uvršten na osnovnu listu lijekova. Proizvođač je tijekom kampanje spustio cijenu inovativnog Baqsimija za 50% i cijeli taj angažman kompletnog dijabetičkog ekosustava rezultirao je ogromnim uspjehom - kaže Skeledžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:50