NASTAVAK DOBRE PRAKSE

Osobe s dijabetesom više ne moraju strahovati: Važan lijek uvršten na osnovnu listu lijekova HZZO-a

Mjerenje glukoze u krvi/Ilustracija

 Paun Paunovic/Cropix
Do sada smo na raspolaganju imali otopinu koju je prvo trebalo promiješati i potom iglom uštrcati osobi u životnoj opasnosti

Upravno vijeće HZZO-a uvrstilo je kao jednu od točaka dnevnog reda uvrštenje lijeka glukagon na inhaliranje bez igle - Basqimi na osnovnu listu lijekova HZZO-a. O tome smo i nedavno pisali, a radi se o lijeku za liječenje teške hipoglikemije odraslih, adolescenata i djece u dobio od četiri ili više godina sa šećernom bolešću, stoji u priopćenju portala NaInzulinu.com.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Među osobama s dijabetesom i njihovim obiteljima je postojao strah da će HZZO prekršiti "Zakon o suzbijanju diskriminacije" koji zabranjuje diskriminaciju po dobi te da će ovaj glukagon osigurati samo osobama ispod 18 godina. To se nije dogodilo!

Riječ je o nastavku dobre prakse s kojom je HZZO pokazao da je lider među zemljama regije. Sve zemlje regije, osim Slovenije, se i dalje ponašaju kao da dijabetes nestaje u 18-oj godini i djeca gube značajan dio svojih prava nakon 18-og rođendana. HZZO je već prije 4 godine sa senzorima za mjerenje glukoze, a sada i s glukagonom bez igle, pokazao da se može puno bolje!

Glukagon Basqimi se daje samo u vrlo opasnim stanjima iznimno niskog šećera koja mogu usporiti kognitivni razvoj djece, takva stanja su opasna po život i mladih i starih. Riječ je o značajnom unapređenju sigurnosti jer se ovaj moderni glukagon, umjesto iglom, sada daje unesrećenom dijabetičaru kroz nos putem male jednostavne pumpice slične onoj za astmatičare.

Do sada smo na raspolaganju imali otopinu koju je prvo trebalo promiješati i potom iglom uštrcati osobi u životnoj opasnosti. Zbog straha od igle, glukagon s iglom su često odbijali davati odgajatelji u vrtićima i nastavnici u školama, što je dodatno ugrožavalo sigurnost djece. Sada su svi ti problemi iza nas jer se glukagon bez igle daje na iznimno siguran i jednostavan način, a spašava život! HZZO je tijekom proteklih godinu dana dva puta odbio uvrštenje ovog lijeka zbog visoke cijene, ali proizvođač nije odustao i značajno je snizio njegovu cijenu. Istovremeno je zadarska udruga dijabetičara Cukrići organizirala peticiju koja je prikupila skoro 50.000 potpisa za uvrštenje ovog novog lijeka. Rezultat ove velike javno-zdravstvene akcije u koju se uključila kompletna dijabetička zajednica, pacijenti, obitelji, dijabetolozi, čak i brojni političari – je apsolutni uspjeh!

Na ogromnoj podršci zahvaljujemo dijabetološkoj struci i brojnim hrvatskim medijima, te HZZO-u što je prihvatio brojne iznesene argumente te na osnovnu listu uvrštava ovaj inovativni i revolucionarni lijek, piše u priopćenju portala NaInzulinu.com kojeg potpisuje urednik Davor Skeledžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:23