JUTARNJA RADOST

Dr. sc. Donatella Verbanac: Toliko dobroga u šalici kave

Rezultati istraživanja su pokazali da se za samo 30 minuta nakon konzumacije jedne šalice kave s kofeinom u plazmi ispitivanih pacijenta za 40% povećava sposobnost "izlaska" kolesterola iz specifičnih makrofaga

Za većinu ljudi prva jutarnja kava predstavlja pravu, malu životnu radost. Kava djeluje poticajno, olakšava svakodnevni početak radnoga dana i pomaže u prevladavanju umora. Već je otprije poznato da se u kavi kriju molekule koje su po svom sastavu polifenoli, odgovorne za poništavanje štetnog učinka slobodnih radikala na stanične strukture.

Zanimljivo i vrlo zapaženo istraživanje polifenola iz kave proveli su japanski stručnjaci na čelu s doktorom Uto-Kondom čiji su rezultati netom objavljeni. Oni su uspjeli dokazati da kafeinska i ferulična kiselina, dva polifenola sadržana u kavi čija se koncentracija povećava u krvi nakon konzumacije kave, dovode do pojačanog izbacivanja kolesterola iz stanica pjenastih makrofaga smještenih na perifernim krvnim žilama i to posredstvom “dobrog” ili HDL kolesterola.

Na taj način ti polifenoli djeluju antiaterogeno i čiste krvne žile od nakupina kolesterola. Konačno, vrlo jednostavno i “elegantno” isti su znanstvenici proveli studiju na ljudima kojima su mjerili sposobnost “izbacivanja” kolesterola iz stanica perifernih makrofaga. Rezultati su pokazali da se za samo 30 minuta nakon konzumacije jedne šalice kave s kofeinom u plazmi ispitivanih pacijenta za 40% povećava sposobnost “izlaska” kolesterola iz specifičnih makrofaga.

Njihova istraživanja u istom broju časopisa Circulation Research komentirao je tim znanstvenika koji se bave translacijskom medicinom na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pensilvaniji. U svom komentaru kavu su svrstali u istu grupu namirnica u kojoj je i toliko hvaljeno crno vino. Karakteristika tih namirnica je da zbog sadržaja određenih polifenola mogu djelovati na prevenciju nastanka ateroskleroze i sudjelovati u održavanju zdravlja i elastičnosti krvnih žila.

Međutim, iako su dokazi o blagotvornosti tih namirnica neupitni, potrebno je uvijek imati na umu da se vino i kava koriste umjereno. Za crnu kavu s kofeinom obično se zna da je blagotvoran efekt onaj koji se postiže konzumacijom jedne do dvije šalice dnevno.

Čini se tadođer da nije svejedno niti na koji se način kava priprema: ističe se da je najbolje piti filter kavu ili poznati espresso jer se tim načinom pripreme dobivaju vrijedni spojevi, a smanjuje nastanak štetnih molekula poznatih pod nazivom diterpenske strukture. Stoga, uživajte svako jutro uz šalicu dobrog espressa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:10