ZAGREPČANI KAVOPIJE

Na špici se vikendom popije 6000 šalica kave, na što se potroši 72.000 kn! Provjerite gdje je najjeftinija, a gdje najskuplja

Iako je cijena šalice kave prilično visoka, sudeći prema prepunim kafićima, ljubav prema kofeinu nema granica

ZAGREB - Višesatno ispijanje omiljenog crnog napitka u centru grada Zagrepčanima je, čini se, postao pravi mali ritual. Nezaobilazno mjesto susreta vikendima je zagrebačka špica - potez oko i na Cvjetnom trgu gdje se subotom i nedjeljom slije cijeli Zagreb, pa se teško može naći slobodno mjesto za sjesti na kavu.

Strancima je uvijek čudno vidjeti koliko volimo taj stimulativni napitak, a nama je uživanje u kavi, uz razgovor u dobrom društvu, postao stil života i ne odričemo ga se ni u krizi, kada se svaka kuna dva puta preokrene pod prstima.

Neki bi rekli da je luksuz dati 12 kuna, koliko prosječno košta kava s mlijekom na špici, no sudeći prema prepunim kafićima, ljubav prema kofeinu za većinu građana nema cijenu.

Puni kafići

Na tragu toga, u Zagrepčanima najomiljenijim kafićima raspitali smo se koliko se vikendima skuha kave i koliko građani potroše na nju te otkrili da se na špici subotom i nedjeljom popije čak više od šest tisuća šalica kave, i to samo u desetak popularnih lokala.

U atraktivnom popodnevnom terminu, prema podacima iz Maraschina, Bavarije, KIC-a, Golf Cluba, Kina Zagreb, VIP-a, Bulldoga i lokala u Centru Cvjetni, doznali smo da se popije 294 litre kave, odnosno konobari koji padaju s nogu skuhaju ukupno čak 42 kilograma kave. Za to gosti kafića svaki vikend izdvoje 72 tisuće kuna.

Jesu li svi ovisnici o kofeinu ili ih samo privlači špica kao idealno mjesto za druženje, posebice tijekom lijepog vremena, raspitali smo se među građanima. Dvije liječnice na suncu su, naravno uz kavu, uživale razgovarajući o “svemu i svačemu”.

- Popijem četiri kave dnevno. Jednostavno mi trebaju. Najčešće je pijem doma i na poslu, ali zapravo najviše uživam u ovakvim kavicama u gradu, s ugodnim društvom. Cijena šalice kave u centru grada je previsoka, ali ne bih se tog rituala odrekla ni zbog čega - odlučna je 57-godišnja Nada Bilić. Slično razmišlja i njezina kolegica, 52-godišnja Livija Oreb.

- Istina je da pijemo previše kave, ali ne možemo pobjeći od te navike - iskrena je.

Da Zagrepčani, ali i općenito Hrvati obožavaju kavu, pokazalo je i lanjsko istraživanje magazina “Ja trgovac” i agencije Hendal, koje je otkrilo da čak 80 posto odraslih građana Hrvatske konzumira neku vrstu kave barem jednom dnevno. Manji postotak pije kavu više od dva puta dnevno, a vrlo mali broj konzumenata ne pije kavu redovito. Iako su Talijani najprepoznatljiviji po kulturi ispijanja kave, čini se kako je i kod nas to postalo sinonim za užitak.

Kofeinski užitak

Kavu vole i mladi. Na terasi kafića Maraschino troje 20-godišnjaka s nestrpljenjem su čekali svoju dozu kofeina . “Tri kave s mlijekom, molim!” naručili su od konobara.

- Svaki dan s društvom popijem kavu u gradu, a nekada je s užitkom popijem i sam listajući novine. Najčešće sam tu negdje na Cvjetnom trgu jer je velika ponuda kafića, a ne zato što je špica - kaže student Marin Matić.

Brojni su znanstvenici došli do zaključka da kava ne stvara ovisnost, ali osobe koje konzumiraju veće količine imaju povišen krvni tlak. Prvu kavanu u Hrvatskoj otvorio je trgovac Leopold Dun u Zagrebu 1748. godine... Ostalo je povijest.

VIP i Bavaria prodaju najviše kave na špici

Dark Mint Pleasure bar cijena kave: 12 kuna

subota i nedjelja: 3-4 kg, 450-600 šalica kave

VIP cijena kave: 12 kuna

subota i nedjelja: 8-9 kg, odnosno 1200-1300 šalica kave

Kino Zagreb cijena kave: 11 kuna

subota i nedjelja: 4 kg, odnosno oko 600 šalica kava

Golf Cafe cijena kave: 11 kuna

subota i nedjelja: oko 2 kg, odnosno oko 300 šalica kave

KIC cijena kave: 10 kuna

subota i nedjelja: oko 3 kg, odnosno 300-400 šalica kave

Bavaria Pub cijena kave: 13 kuna

subota i nedjelja: 8-9 kg, odnosno 1200-1300 šalica kave

Maraschino cijena kave: 11 kuna

subota i nedjelja: oko 6 -7 kg, odnosno oko 1000 šalica kave

Buldog cijena kave: 14 kuna

subota i nedjelja: oko 6 -7 kg, odnosno oko 1000 šalica kave

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 04:51