AMBICIOZAN PLAN

Ideja letećeg taksija postaje realnost već 2024. godine? ‘Koštat će kao i vrhunski automobil‘

Leteći auto.
 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia
Električni zrakoplov za okomito polijetanje i slijetanje prvenstveno će se prodavati u SAD-u

Ideja o letećim automobilima postoji još od 30-ih godina prošlog stoljeća, a čini se kako bi gotovo stotinu godina kasnije ona mogla postati realnost. Naime, jedan startup iz Izraela predstavio je svoj prvi leteći automobil s dva sjedala za kojeg se nadaju da će se koristiti za prijevoz putnika na nebu iznad gradova već 2024. godine, piše Daily Mail.

Električni zrakoplov za okomito polijetanje i slijetanje (eVTOL) prvenstveno će se prodavati u SAD-u, gdje je Federalna zračna uprava (FAA) dvije godine surađivala s programerima tvrtke AIR na pripremi licenciranja i propisa kako bi bila legalna i sigurna. Rukovoditelji AIR-a kažu da se nadaju da će do kraja 2023. dobiti odobrenje za svoje vozilo "AIR ONE", za koje se očekuje da će koštati "otprilike isto kao i vrhunski cestovni automobil". Objavljeno je vrlo malo detalja o cijeni i dostupnosti vozila. Spomenuto vozilo ima dva sjedala i može prijeći do 110 milja (177 kilometara) s jednim punjenjem. Prodavat će se potrošačima koji će moći koristiti softver nazvan "Fly by intent", koji će im omogućiti rad u zraku bez obuke ili licenciranih pilota.

AIR je prošle godine prikupio nešto manje od 10 milijuna dolara za financiranje ovog projekta, a sredstva su iskoristili za izvođenje niza probnih letova bez pilota ili putnika. Tvrtka je također izgradila niz prototipova u punoj veličini, potrebnih za regulatorni proces.

image
Unutrašnjost.
Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Izvršni direktor, Rani Plaut kaže da je njihov fokus i cilj "u potpunosti usredotočen na osobne potrebe", za razliku od drugih proizvođača letećih vozila, poput Hyundaija i Joby Aviationa, koji su usredotočeni na leteći taksi. Kao što i možemo vidjeti iz priloženog, velik broj investitora i zrakoplovnih tvrtki zainteresirao se za razvitak proizvoda u urbanom prostoru zračne mobilnosti.

NASA trenutno testira potpuno električni zrakoplov tvrtke Joby Aviation u Big Suru u Kaliforniji, kako bi odredila "smjernice" koje bi mogle biti potrebne za njegovu upotrebu u stvarnom svijetu. To uključuje određivanje buke koju smije stvarati u gradskom okruženju, koliko dugo može raditi i koliko se dobro očekuje. Ti će se testovi zatim vratiti u razvojni proces, budući da različite tvrtke nastoje pretvoriti prototipe u vozila za prodaju.

image
Leteći auto.
Costfoto/Ddp Usa/Profimedia

Mnoge su tvrtke još od tridesetih godina prošlog stoljeća pokušale razviti koncept letećeg automobila, a sami crteži spomenute ideje sežu u 19. stoljeće. Neke ideje svojim dimenzijama i dizajnom podsjećaju na crtane filmove, dok su pojedini, pogotovo "leteći Maruti", loše ostarjeli zbog futurističke estetike koju je vrijeme pregazilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:18