BUDUĆNOST U ZRAKU

BMW-ov ‘zračni automobil‘ preletio između zračnih luka pa sletio i nastavio cestom!

‘Ovaj let započinje novu eru dvostrukih prijevoznih sredstava‘, navode iz Klein Visiona
BMW 'AirCar'
 Klein Vision

Mnoge kompanije počele su razvijati leteće automobile – Hyundai je najavio da će do 2025. godine američki aerodromi koristiti njihove leteće taksije. Međutim, dosta od tih projekata u osnovi su zapravo samo 'helikopteri'.

image
BMW 'AirCar'
Klein Vision

Ipak, BMW-ov 'AirCar', napravljen u suradnji s Klein Visionom, čak i izgledom dolikuje pravom sportskom automobilu, a pritiskom jednog gumba pretvara se u leteći automobil, krila i rep se otvore, pa se spuste na svoje mjesto – nešto slično što smo 1998. vidjeli u filmu 'Taxi'.

image
BMW 'AirCar'
Klein Vision

Projekt BMW 'AirCar' privodi se kraju, a to dokazuje nedavni 35-minutni let od aerodroma u Nitri do aerodroma u glavnom gradu Slovačke Bratislavi. Nakon što je uspješno dovršio svoj 142. let, 'AirCar' se transformirao nazad u automobil i potom nastavio do centra Bratislave, a za upravljačem je bio profesor Stefan Klein.

image
BMW 'AirCar'
Klein Vision

'Ovaj let započinje novu eru dvostrukih prijevoznih sredstava. Otvara novu kategoriju prijevoza i vraća slobodu, izvorno pripisanu automobilima, pojedincu', ponosno je rekao profesor nakon leta.

image
BMW 'AirCar'
Klein Vision

Ispod poklopca BMW-ovog letećeg automobila smješten je benzinski motor koji proizvodi 160 KS (118 kW) i može nositi do 200 kilograma. Prototip je trenutno odradio više od 40 sati leta i dosegao nadmorsku visinu od 2499 metara te maksimalnu brzinu od 190 km/h tijekom testiranja.

image
BMW 'AirCar'
Klein Vision

Klein Vision u planu ima još napredniju verziju koja će biti pretprodukcijska. Ona će koristiti motor od 300 KS, propeler s promjenjivim nagibom i sposobna će biti ostvariti maksimalnu brzinu od 300 km/h i domet od 1000 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:32