AMBICIOZAN PROJEKT

Bivši hrvatski nogometaš lansirao društvenu mrežu. Misli da će pokoriti svijet sporta

Bivši dinamovac i reprezentativac Ivan Ilečić je s Joeom Bašićem, direktorom Ultra Europe festivala, krenuo u ambiciozni projekt

Ludi potez! Nevjerojatna finta! Golčina s centra! Nema onoga tko neće otvoriti video pod tim naslovom na YouTubeu. Ponekad je riječ o potezu Ronalda ili Modrića, a ponekad nekog bezimenog klinca sa školskog igrališta u Gornjem Vrapču ili iz ulice Villa Fiorita.

Upravo na potonje računa naš bivši profesionalni nogometaš, a sada poduzetnik Ivan Ilečić. A trebali bi i oni računati njega. Ilečić, koji je u svojoj karijeri igrao za Dinamo, ali i za mlađe uzraste hrvatske reprezentacije, upravo je lansirao globalnu aplikaciju Sportyn, društvenu mrežu za sportaše. Kako kaže, korisnici na njoj mogu razmjenjivati kratke videoklipove i tako se promovirati i biti zamijećeni.

- Svi znamo za te klipove nekih talentiranih klinaca na YouTubeu, TikToku, Instagramu, ali sadržaj jako brzo iscuri i ne dođe do ciljane publike. Jednostavno, tko god da gleda, ne zna o kojem je igraču riječ, gdje igra, nema nikakvu informaciju - kaže 41-godišnji bivši nogometaš.

image
Boris Kovacev/Cropix

Njegova je ideja stoga da na besplatnoj mobilnoj aplikaciji svi sportaši - nogometaši, rukometaši, šahisti, stolnotenisači... mogu sami objaviti svoje sportske videosnimke ludih poteza, ekshibicija i majstorija i tako se staviti na radar znalaca i skauta iz sportske industrije. Kao što to, recimo, LinkedIn radi u svijetu biznisa.

- Igrači, treneri ili roditelji mogu objavljivati takve klipove na svojem profilu Sportyna, sa svim informacijama. Sadržaj je kategoriziran i dostupan u dva klika. Koristan je i za agente, skaute i sve obožavatelje sporta jer omogućuje brz pronalazak bilo kojeg sportaša, amatera ili profesionalca, bez obzira na njegovu dob, zemlju ili sport, čak i ako je ime sportaša potpuno nepoznato. Također, želimo time pomoći da se što više bave aktivnim sportom i tako stvore kvalitetne životne navike - dodaje.

Osim što se mogu predstaviti i biti zamijećeni, Ilečić planira da bi preko Sportyna mladi talenti mogli ostvariti i financiranje svog sportskog razvoja ili sponzorstvo koristeći tzv. tokenizaciju i blockchain tehnologiju. Poznate priče uspješnih sportaša koji dolaze iz siromaštva, a otkriveni su pukom slučajnošću, mogu biti dobra podloga za filmsku ekranizaciju, ali, kako kaže Ilečić, uz današnju tehnologiju mladi sportaši više ne bi trebali ovisiti o slučajnosti, sreći ili poznanstvima.

- Lako je danas prepoznati dobrog igrača Dinama ili Hajduka, koje skauti već prate, ali mi želimo omogućiti i nekome iz ne toliko poznatih klubova, odnosno iz manjih sredina, ako je dobar i talentiran, da ga se primijeti i upravo to radi Sportyn algoritam - napominje.

image
Aplikacija Sportyn

Da se radi o potencijalno korisnom alatu i za nogometnu industriju, skaute i trenere, svjedoči činjenica da su projekt podržali naši uspješni nogometaši i poduzetnici kao što su Ivan Rakitić, koji je ujedno ambasador aplikacije, i Robert Kovač.

Osim njih, projekt je prepoznao i Joe Bašić, osnivač MPG-a i direktor Ultra Europe festivala, koji je suvlasnik tvrtke.

- S Joeom sam nekako kliknuo otpočetka i puno smo razgovarali o tome. Imao sam i neke druge ponude za investicije, ali htio sam da u projekt budu uključeni ljudi s kojima sam na istoj valnoj duljini, jer imamo puno planova za razvoj aplikacija u budućnosti, ovo je tek prva faza - kaže Ilečić.

Jedan o tih je i Raketa, Ivan Rakitić, odnedavno povratnik u redove španjolske Seville. On se u projekt uključio, kako kaže, jer se odmah sjetio sebe u mlađim danima. Od najmanje dobi, kao četverogodišnjak, već je znao da želi biti profesionalni nogometaš, a kako je rođen u Švicarskoj, FC Basel bio je njegov klub.

- Zato me sada posebno veseli što iz ove pozicije mogu pomoći u otkrivanju budućih zvijezda. A Sportyn omogućuje upravo to. Nije važno u kojem dijelu svijeta živite i u kojim uvjetima trenirate. Sportyn može primijeniti nečiji život, i to doslovno preko noći - kaže Raketa.

image
Aplikacija Sportyn

A kako točno aplikacija funkcionira? Zapravo, kao i bilo koja druga društvena mreža. Korisnici objavljuju videoisječke u trajanju do 60 sekundi. Video se može dijeliti, komentirati, ocjenjivati, a aplikacija će sama one najbolje i najkvalitetnije gurati u pravi plan. Svaki objavljeni video i potez sportaša pametno će se arhivirati, kategorizirati prema svakom sportu, potezu ili akciji. Prema tome, i pretraživanje će biti puno jednostavnije.

- Mislim da smo sa Sportynom stvarno pogodili pravo vrijeme. Da smo krenuli prije pet godina, tehnologija i mreža ne bi bila toliko razvijena kao danas te ne bi podržava ovaj model. Sada svatko može pametnim telefonom snimiti odličan video, a za pet godina vjerojatno bi bilo prekasno - ističe bivši nogometaš koji zadnje godine provodi na relaciji London - München - Zagreb.

image
Boris Kovacev/Cropix

Na pitanje kako se uopće bivši nogometaš Osijeka i Dinama našao u ovim vodama, Ilečić odgovara da su se stvari poklopile tako da nije imao izbora. Kao mladi igrač, u 25. godini, morao se umiroviti zbog ozljede. Inače, u svojoj profesionalnoj karijeri igrao je za Osijek i Dinamo, potom za drugu postavu Schalkea, a jedno vrijeme i za mladu reprezentaciju prije nego što se "umirovio". Obješenih kopački, zakoračio je u IT sektor i otišao u London, gdje i sada ima dvije tvrtke - Intel Stats i Scorrers limited. Riječ je o aplikacijama koje je razvio uz pomoć svojeg tima, a rade izrazito detaljne analize i statistike igrača po narudžbi. Koriste ih velika imena trenerskog svijeta, a koristila ju je i hrvatska reprezentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:20