U DOMU GLUMICA IZ '1001. NOĆI'

Šeherezada i Benu: U seriji prijateljice, a u životu su bile suparnice

Dvije glumice iz najpopularije turske sapunice "1001 noć" Bergüzar Korel (Šeherezada) i Ceyda Duvenci (Benu Ataman), najbolje su prijateljice u seriji, ali privatno se ne druže

Dvije glumice iz najpopularije turske sapunice “1001 noć” Bergüzar Korel (Šeherezada) i Ceyda Duvenci (Benu Ataman), najbolje su prijateljice u seriji, ali privatno se ne druže. Ceyda Duvenci je bila ludo zaljubljena u baletana Tana Sagturka, koji ju je ostavio i kasnije se zaljubio u Bergüzar. No, ni ta ljubav nije potrajala jer se Bergüzar zaljubila u Halita Ergença (Onura) i vjenčali su se prošle godine. Njihovo vjenčanje turski su mediji pratili kao događaj godine.

- Bila sam im na vjenčanju, ali se ne družimo. Nismo prijateljice - rekla je Ceyda. Bergüzar Korel nalazi se u Izmiru, gdje posljednih šest tjedana snima novu seriju “Beskrajna pjesma”, u kojoj glumi kavansku pjevačicu Ferayje. S Ceydom više nije u kontaktu.

- Oduševljena sam što me upoznala hrvatska publika. Iako mi je Šeherezada najveća uloga do sada u smislu popularnosti, mi dijelimo samo isto tijelo. Ona stalno plače, a ja se stalno smijem - kaže Bergüzar Korel. Novinare je primila u hotelu Ilica u turističkoj meki Feçme. - Sada sam odvojena od najmilijih, imam vremena za sebe, ali Halit i sin Ali me iznenade i često se pojave na setu - kaže Bergüzar.

‘Kućanice’ u arhivi

Ceyda Duvenci primila nas je u svojoj kući u elitnoj četvrti Beykoz na azijskoj strani Istanbula. Za razliku od susjeda, Ceyda Duvenci, zvijezda turske serije “1001 noć”, na ulaznim vratima nema tablu “pazi, oštar pas“. S njezina se poštanskog sandučića smiju anđeli, vrata krasi smiješna pločica s čupavom djevojčicom ispod duge, dva šarena čovječuljka i tablica na kojoj pastelnim bojama piše “dobro došli”. Tiho je. Lijepo, mirno, elitno, i pomalo sterilno. Ceydina kuća na kaskadama puna je boja. Na zidovima stepeništa veliki posteri djece svih rasa i još veći cvjetovi od kolaža. Ogromna crno-bijela fotografija s vjenčanja zalijepljena iznad kamina dominira prozračnom dnevnom sobom. Na jednoj od polica hrpa je DVD-a, kolekcija braće Cohen, Almodovara, Louisa de Fuńesa, Luisa Buńuela, predstave iz Shakespeareova Globea… i nezaobilazne “Kućanice”. Sve sezone. Ceyda obožava mačke, ima ih tri. Velika bijela Cadi (što znači vještica) pristojno spava u košari. Prvih pola sata nije se ni pomaknula. Sivi mačor Cino (u čast Al Pacina) lijeno je šetao travnjakom. Salem je crna i svakih par minuta grintavo mijaukne. Mačke su naslikane i na porculanskoj vazi, pepeljari i jastucima. Na stoliću je zlatom uvezena knjiga Esre Ozbay “U potrazi za sobom”. Traka za trčanje i lopta za pilates u kutu mjesto su gdje ova 33-godišnja glumica uči tekst.

Draga i organizirana

Daje mi znak glavom da pogledam njezine fotografije s vjenčanja.Usisavač nasred hodnika i močo-krpa u plastičnoj kanti šapuću da je potpuno neopterećena.

- Dobrodošla u moj dom - rekla je napokon, široko se osmjehujući. - Čujem da je ‘1001 noć’ hit u Hrvatskoj. To me jako veseli - toplo je namignula.

Kolege za Ceydu kažu da je iznimno draga osoba, rođeni altruist. I da je među najorganiziranijim ljudima koje poznaju. Samo tako i može posložiti silne projekte kojima se natovarila: neprekidno snima serije (15 godina je u glumačkom poslu, dosad je snimila 5 filmova i 25 serija), godišnje dobije više od 30 scenarija, svakoga temeljito pročita i iščita da osjeti leži li joj uloga, vodi brojne festivale i ima barem jednu kazališnu ulogu po sezoni. Budući da ima slijepu majku, Ceyda je vrlo aktivna u radijskim emisijama za slijepe i slabovidne osobe; čita im knjige. Za nekoliko dana počet će s glumačkim radionicama za klince između tri i 12 godina, zbog čega je morala uzeti dodatne satove pedagogije.

- Puno radim, volim glumiti, ne smeta mi koji je medij i koji žanr. Ako si glumac, glumiš i to je cijela filozofija - kaže.

Iako je kći poznatog glumca, nakon srednje škole privukao ju je studij ekonomije. Međutim, na pola je puta osjetila Talijin zov. Pogledala se u ogledalo i retorički ga priupitala: možda da zaboravim poslovnu ženu i postanem glumica? Otac joj je našao dobrog glumca da je priprema i Ceyda je, kao studentica ekonomije, prošla nekoliko audicija. Disciplinirana kakva jest, ekonomiju je završila i onda upisala glumu. Studij se otegnuo na osam godina zbog pregršt uloga koje je ubrzo mogla birati.

Mirna ljubav

- Uvijek odabirem likove koje dosad nisam igrala. Trenutno snimam seriju ‘Sretna obitelj’ i sitcom koji nije zahtjevan, pa imam vremena - kaže i nastavlja: - Znači, vašim se gledateljima sviđa arhitektica Benu? Da, okej je ona, luzerica. Za sve što želi mora se krvavo izboriti. Jadna stalno plače, zato nikada nisam bila našminkana na setu. Ne znam jesu li me par puta našminkali, samo smo kosu redovito bojali. Nije šminka za Benu. Ima nesređenu obiteljsku priču i problem s pićem. To je dio s kojim se teško poistovjetim, mrzim alkohol i mrzim kad vidim u što se ljudi izobliče kad su pijani - kaže Ceyda.

Djecu želi, s ponosom kaže da joj je muž Engin Akgun najbolji prijatelj; nju veseli što je on biznismen, njega zabavlja umjetnica u njoj. Prije braka bili su prijatelji “sto tisuća godina”, kaže. Jednog se dana samo pojavio s prstenom.

- Nisam mogla vjerovati. Što ti je, frendovi smo otkad znam za sebe, odbrusila sam mu. Gledao me dugo i meni je sinulo: možda je dobro imati životnog partnera koji te voli više nego ti njega. Mirna ljubav je najispravnija, one lude ludo i završe. Rekla sam da. I nisam pogriješila, presretna sam - kaže Ceyda.

- Nije ljubomoran, ne smeta mu moj javni posao. Vidite da novinare slobodno primam u kuću; on je otišao na basket. Imamo krug od 30 prijatelja, izlazimo, putujemo, stalno su nečiji rođendani - kaže Ceyda. Ipak, jednom godišnje potrebna joj je “detoksikacija” od svih ljudi. Tada zapraši u London, tjedan dana se ne skida iz traperica i tenisica, s knjigom se izležava u Hyde Parku i hodočasti na sve moguće londonske predstave.

Iako je gospodin Akgun biznismen, Ceyda kaže da nisu bogatuni.

Ima vrtlara i spremačicu

- Ovo je elitni dio grada, ali ne totalno buržujski. Najam ove kuće mjesečno stoji četiri tisuće dolara. Prodajna cijena je milijun i pol dolara. Koliku plaću ima moj vrtlar? Svaki dan dođe tri ujutro, a ode u dva navečer i dobije 200 dolara. Spremačica mi dođe tri puta tjedno, ostale dane sama kuham i spremam - otkriva Ceyda.

Naše je prostore već jednom posjetila; bila je u Dubrovniku i Mostaru.

- Predivni gradovi. Opet ću doći. Kako Benu završi u seriji? E, to vam neću otkriti - nasmijala se i nastavila sastanak pokraj bazena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:17