ZVIJEZDA 'TISUĆU I JEDNE NOĆI' KOJA JE OSVOJILA HRVATE

'Gubitak oca učinio me ženom. I spremnom za ulogu Šeherezade'

Lijepa glumica Bergüzar Korel za Jutarnji je progovorila o nekadašnjim strahovima, o želji da napokon zaigra u nekoj komediji, o modi, činjenici da teško podnosi razdvojenost od supruga i još mnogo drugih zanimljivosti iz života

Bila je vrlo stidljiva, plaha, ali talentirana. Vrlo dobra studentica, zračila je na pozornici. Uvijek mirna. Ljepotica oko koje se mangupi nisu trgali jer takva atmosfera ne vlada na Konzervatoriju Sveučilišta Mima Sinan, na obalama Bospora. Prepoznaju li je producenti, proniknu li redatelji u njezinu dušu, a božica sreće pomazi, bit će velika zvijezda.

Tako o orijentalnoj ljepotici Bergüzar Korel, u žurbi između dva predavanja, kaže gospođa Zeliha Berksoy, njezina profesorica glume.

Uzela drugo prezime

Bergüzar Korel trenutno snima novu seriju u turističkom gradu Cesma na obali Egejskog mora, pa je valjalo potegnuti do istoimene pokrajine. Agentica se rastrčala, malo je vremena, Bergüzar je usred snimanja. U jednostavnom izdanju (majica, traperice, balerinke), lijepa je glumica novinare primala u hotelskom apartmanu na trećem katu.

- Kad sam čula da smo s ‘Tisuću i jednom noći’ osvojili mnoga tržišta, rekla sam ‘tako treba, ekipa je odlična i napravili smo odličan posao’ - kaže Berguzar.

Činjenica da je kći poznatih turskih glumaca, za nju je u jednom trenutku, priznaje, bila veliko opterećenje. Cijelu studijsku godinu nije glumila zbog gubitka samopouzdanja, jer su je s audicije otpravili komentarom da im za glavnu ulogu treba netko zanimljiviji.

Svi te uspoređuju s roditeljima, neki jedva čekaju da te potope. Imala sam 20 godina, bojala sam se. Otac mi je savjetovao da uzmem majčino drugo prezime Gokce, i tako sama utirem put. To sam i učinila - kaže.

Tek je nakon očeve smrti ponovno uzela prezime Korel. Sati provedeni uz njegovu bolesničku postelju u kojoj je ležao u komi, iz lepršavog su djevojčurka načinili mladu ženu.

- To mi je bolno iskustvo kasnije pomoglo da kao 23-godišnjakinja uđem u lik Šeherezade, i da zrelo odigram tu 30-godišnju ženu s velikim životnim dilemama - kaže Berguzar.

Samo da nije kič

Da u pravom životu dobijete nemoralnu ponudu poput one koja vas je proslavila u seriji, biste li pristali? - radoznali smo.

- Za svog bih sina sve učinila - nasmijala se.

Tamnooka, dugonoga brineta za kojom je arapski svijet naprosto poludio voli lijepe stvari. Za oko će joj, kaže, uvijek zapeti Diorove kreacije, a voli i krpice Marca Jacobsa, Diane Von Fustenberg i Micheala Korsa. Kuću je, kaže, sama uređivala. Spaja bijele i žive boje, moderno i vintage. Ali, sve mora biti jednostavno, lišeno istočnog stila koji odiše kičem.

Voli kuhati, voli vježbati, no ritam posla u turskoj metropoli ne ostavlja joj puno prostora.

- Ovdje u Cesmi zapravo imam više vremena za sebe. Uspijem i prošetati - nasmijala se Berguzar.

Nikada se, kaže, nije bavila mišlju hoće li biti popularna izvan granica Turske. Od svjetskih diva inspirira je Meryl Streep, to je žena koju bi voljela upoznati.

- Volim pjevati, volim kazališne drame, a najviše volim komedije. Sanjam da mi netko ponudi neku ulogu u komediji, ne znam što čekaju - smije se glumica.

O ljubavnim iskrama koje su sijevnule na snimanju Tisuću i jedne noći, Berguzar nevoljko priča. Na licu joj je blagi umor, ekipa sa seta čeka da nastave snimanje.

- Volim što je i Halit glumac. Lakše je kad je bračni partner u istoj branši. Zna sve nedaće ovog posla, ponude razmatramo zajedno… Jedino je teško što nam se rasporedi ne poklapaju. Već tjednima smo odvojeni, ja snimam na Egejskom moru, on je u Istanbulu. Neki dan me je iznenadio, došao je s malim Alijem nenajavljen, bila sam presretna - kaže Berguzar dok juri na snimanje. Uspjela je dobaciti da će s romantičnim mužem svakako posjetiti Hrvatsku.

Zovu ga ‘rozi program’

Popularnu je seriju gledao i profesor Sami Sekeroglu, osnivač Instituta za film i televiziju na Sveučilištu na kojem je Berguzar studirala. Turska je, kaže, godinama imala jaku kinematografiju. U lukrativni su se biznis potom uključili TV kanali proizvodeći televizijske filmove. Danas cvjetaju serije koje “hipnotiziraju” višemilijunski auditorij. “Rozi program”, kako ga ondje nazivaju.

- ‘Turkeywood’ je bio jak. I danas proizvedemo između 60 i 70 filmova godišnje, a industrija TV serija i sapunica je nezaustavljiva. Ekonomski je to dobro, vrti se novac, ljudi rade. ‘1001 noć’ drevna je priča ispričana na moderan način. Redatelj Sabanci mlad je čovjek, ima dobro oko. Glumci su dobri, likovi dobro razrađeni - drži profesor.

U Emiratima je obožavaju

No, ipak nije mogao recitirati same hvalospjeve.

- Ovdje je išla dvije i pol godine, svakog utorka. Kako je odmicala, vidjelo se da je tim pod stresom, da scenarij ne napreduje. Neke su epizode bile vrlo loše. Kad ih ne bi stigli završiti, sklepali bi scene iz posljednje tri epizode, to bi nazvali ‘1001 noć specijal’ i to pustili. Serija je naglo završila. Scenarij je ostao otvoren, mogli su napraviti još jednu sezonu. Vjerojatno je novac bio u pitanju. A Berguzar Korel? Sviđa mi se njezina uloga Leyle u filmu ‘Dolina vukova u Iraku’. Dobra je glumica. Čujem da bi u Emiratima “milijune platili” da je dovedu na jedan dan - nasmijao se profesor pored čije je katedre Šeherezada ispekla zanat i osvojila svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:54