OSIGURAN NOVAC

Ovo će biti najbolje terme u Hrvatskoj: Imat će bazene bez kemikalija puput klora, ali s ljekovitom vodom!

 Grad Bjelovar/
Grad je zadnje dvije godine radio i na projektu Garden House u blizini termi, malom turističkom naselju sa 35 apartmana, ugostiteljskom ponudom...

Bjelovar će za tri godine dobiti vjerojatno najmodernije toplice u Hrvatskoj, s unutarnjim i vanjskim bazenima. Ovih dana je odobren projekt „Terme Bjelovar“, nakon godina rada na projektu bušotine i dokumentaciji za buduće toplice na izvoru tople vode u naselju Veliko Korenovo. Projekt već ima ishođenu građevinsku dozvolu od 2022. godine, te je prijavljen za financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i sad je financiranje odobreno uz bespovratna sredstva. Riječ je o investiciji od 38 milijuna eura.

image
Grad Bjelovar/

Zapravo ovo neće biti klasične toplice, nego biološki bazeni poput onoga koji je za sad jedinstven kod nas u Čazmi s prirodnom vodom, ali ovi će biti s geotermalnom ljekovitom vodom. Biološki znači da će biti bez doziranja kemikalija, biološke filtracije, te s UV sterilizacijom za ispravnost vode. Imati će i natkriveni olimpijski bazen. U planu je i solarna elektrana, dizalice topline i slične tehnologije za uštedu energije. Autor projekta Terme Bjelovar je tvrtka Rc- proing, idejno rješenje arhitekt Zoran Balog.

Grad je zadnje dvije godine radio i na projektu Garden House koji će se nalaziti u blizini termi, malom turističkom naselju sa 35 apartmana, ugostiteljskom ponudom... Kao ideja za takvo suvremeno naselje poslužili su elementi tradicije bjelovarskog kraja - stara kuća, štagalj i kukuruzana kako bi apartmani svojim oblicima podsjećali na nekadašnja vremena u tog kraja, ali na suvremeni način. Projekt je izradio studio Flet i arhitekt Matija Novak.

image

Turističko naselje uz buduće terme

Tvrtka Flet/

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak prije nekoliko dana kada je odobreno financiranje Termi Bjelovar je izjavio: "Ovo je povijesni dan za Bjelovar!". Nije ni čudno jer se projekt razvijao sedam godina, kada su mnogi već mislili da se radi o lažnim obećanjima.

image
Grad Bjelovar/

- Deset milijuna eura će dignuti kredit Grad Bjelovar, 11 milijuna tvrtka Terme Bjelovar na čijem je čelu Zvonimir Žarec, a 17 milijuna eura smo dobili od NPOO-a. Krediti će ići na 15 godina. Vjerujem da ćemo dobiti kamatu od 1.5 posto – rekao je gradonačelnik Hrebak, te najavio međunarodni natječaj za izvođača radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:05