ZAVIRITE UNUTRA

Nestvarna kuća u Zagrebu skrivena od znatiželjnih pogleda: Jedan detalj ostavlja bez daha!

 IVANA NOBILO/CROPIX
Vanjski bazen ljeti služi za ljetne radosti, a u jesen i zimu uz saunu za kupanje i kad je vani hladno

Suvremenu obiteljsku kuću u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni obišli smo krajem ljeta. U gradu je bila žega, naporna vrućina, dok je u tom šumskom predjelu bilo ugodno, blizina zelenila radila je poželjnu razliku. Bazen ispred kuće mamio je na osvježenje...

Lokaciji se pristupa privatnim putem. Tu su, jedna do druge, dvije kuće koje potpisuje arhitekt Marko Piljek, posjetili smo jednu od njh čije je uređenje nedavno završilo.

"Šuma i velike visinske razlike terena u okruženju odredile su početne parametre za projektiranje", kaže nam arhitekt.

image
IVANA NOBILO/CROPIX
image
IVANA NOBILO/CROPIX

Dodaje da je kuća projektirana uvažavajući želje investitora za prostornim skladom, ali i maksimalnom privatnošću u odnosu na postojeće stanje kao i na potencijalnu buduću izgradnju na okolnim parcelama. Orijentacija kuće, čija je veličina nešto manja od 400 kvadrata, je prema jugu. U kuću ulazimo preko uređenog predvrta. Atmosfera u predsoblju je ugodna, prirodni materijali i dnevno svijetlo stvaraju osjećaj topline i prozračnosti. Ulazimo u centralni volumen kuće u kojem se nalaze boravak, blagovaonica i kuhinja s raskošnim pogledom na bazen i zelenilo u daljini. Vanjski i unutarnji sadržaji povezani su prostranom terasom. Sa sjeverne strane postoji veza i sa stražnjim dijelom vrta u kojem se nalazi ljetna kuhinja.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

"Sadržaji su jasno definirani prostornom organizacijom, odvojenim volumenima i etažama. Vanjski bazen kao light motiv kuće doživljava se iz svih prostorija te je ujedno centralni element u polu atrijskom organiziranju prostora", objašnjava arhitekt Piljek.

Zbog specifičnosti lokacije kuća je, dodaje, projektirana s izmaknutim etažama tako da se ulaz, pretprostor, garaža i garderoba nalaze na međuetaži između boravka, blagovaonice i kuhinje iz kojih se pristupa u etažu s radnom sobom, teretanom, saunom i gospodarstvom.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Bazen se koristiti i kao dodatak sauni izvan ljetne sezone. Iz ulaznog pretprostora centralnim stubištem koje povezuje sve katove dolazi se do zadnje etaže na kojoj je spavaći trakt s tri dječje sobe i glavnom roditeljskom spavaćom sobom. Svaka soba ima svoju kupaonicu, dok glavna soba ima i prostranu odvojenu garderobu. Stubište na toj etaži je u staklenom volumenu te se iz njega pruža atraktivan pogled na okolnu šumu.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Vlasnici kuće, supružnici su oboje u biznisu oglašavanja preko 25 godina, te kroz posao i u suživotu s dizajnom, estetikom i sličnim.

"Puno smo se oboje selili i kroz godine sam shvatila da je moja skrivena strast uređenje interijera. Kuća je bila jedan ogroman projekt o kojem smo razmišljali intenzivno od trenutka kad smo kupili zemljište - što volimo od materijala, boja, stilova i što peteročlanoj obitelji treba ili ne. I tako sam složila prezentaciju za budućeg arhitekta u kojoj sam obuhvatila željene materijale, boje, moodboard od arhitektura koje mi se sviđaju, veličinu prostorija, što svaka prostorija mora sadržavati i okviran raspored te sam ‘protok‘ kroz kuću", ispričala nam je investitorica.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Sviđa joj se spoj raznih prirodnih materijala i bilo joj je važno dobiti idealan balans drva, betona, željeza, opeke, kako kuća ne bi ispala prehladna. "Više naginjem modernom dizajnu, no volim ubacivati detalje raznih stilova. Najveći izazov mi je bila kuhinja, prostorija u kojoj će se cijela obitelj uvijek okupljati!’, dodaje. I nastavlja opisivati: "Na kraju smo dobili kuhinju u kojoj svatko ima mjesta, modernu, ugodnu i toplu, ima svoj flow i po njoj funkcioniram bez gužve te imam dovoljno prostora za pripremu. Open space je vizualno prekrasan, ali meni se osobno pokazao nepraktičnim. Uvijek sam imala problem s mirisima od kuhanja i prozračivanjem prostorija".

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Vezano za to Marko Piljek je, kako kaže, predložio odlično rješenje, vizualno atraktivnu konstrukciju željezne biblioteke sa spojem na staklena vrata kojim su ti prostori lagano razdvojeni. Taj kutak dnevnog boravka s bibliotekom joj je, uz kuhinju, sad jedan od dražih dijelova kuće. "Uz dvije Gubi Pacha fotelje, koje su bile onaj moment - ‘kad narastem, imat ću Pachu‘", smijući se dodaje.

Sve što su rascrtali i zamislili, kaže, poslali su u Hercigonja stolariju. Dakle, skoro sav namještaj je rađen po njihovim nacrtima po mjeri. Točka na i u ambijentu je triptih slikarice Jasminke Škalić na otvorenom stubištu. U interijeru ima i mnogo zanimljivih detalja, kao što su stari mlinac od njene prabake ili metalne čaše suprugovog djeda u kombinaciji sa suvenirima s putovanja i suvremenim detaljima.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Hortikulturna rješenja oko kuće su, ističe arhitekt Piljek, pothvat investitorice koja je kreirala vlastito autorsko djelo. Rješenje ljetne kuhinje integrirano je u taj proces, s mikrolokacijom u sjevernom dijelu parcele, neposredno uz glavnu kuhinju, koja osigurava stalni hlad i nenametljivost u odnosu na ostale sadržaje.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Dio okućnice sa šljunkom postao je zen garden, kojeg su više-manje vlasnici sadili i postavljali sami. "Moje utočište je vrt, gdje se izgubim u vremenu i prostoru, mentalno se odmorim. Suprug ima svoju ‘mušku špilju‘, gdje se povuče kad treba za posao ili odmor", zaključuje vlasnica kuće.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 17:38