‘CRNE BILJEŽNICE‘

Nakon sto godina prvi put objavljeni misteriozni dnevnici psihijatra Carla Gustava Junga

Carl Gustav Jung (1875-1961)
 Eth-bibliothek Zürich/Sciencephoto/Profimedia
Pokušavajući izaći iz krize zbog razlaza sa Sigmundom Freudom, švicarski je psihijatar u njih zapisivao svoje "susrete s nesvjesnim"

Poznati no i velom tajne obavijeni dnevnici švicarskog psihijatra i osnivača analitičke psihologije Carla Gustava Junga, znani kao "Crne bilježnice", upravo su prvi put objavljeni, stotinjak godina nakon nastanka.

Riječ je o sedam bilježnica dnevnika u kojima je jedan od najslavnijih mislilaca 20. stoljeća bilježio svoje "susrete s nesvjesnim", iz čega je kasnije izrastao cijeli niz njegovih ključnih djela počevši od "Psiholoških tipova" do velikih sinteza kao što su "Psihologija i alkemija", "Aion" ili "Mysterium Coniunctionis".

image
"Crne bilježnice" Carla Gustava Junga
Norton & Co.

Ti "susreti s nesvjesnim" u periodu od 1913. do 1916. bili su moment nakon kojeg je Jung, koji je bio zapao u veliku krizu poslije razlaza sa svojim kolegom i učiteljem Sigmundom Freudom, ušao u jedinstvenu avanturu bavljenja slikama i vizijama što ih je intenzivno proizvodilo njegovo nesvjesno. Sve je to prvotno bilježio u tzv. crne bilježnice, a potom je ključne dijelove rukopisno, uz niz vlastitih ilustracija, prenosio u tzv. "Crvenu knjigu", a ni za jedno ni za drugo nije htio da bude objavljeno niti dostupno bilo kome od zainteresiranih znanstvenika, jer je materijal zabilježen u tim knjigama bio krajnje intimne prirode.

image
Carl Gustav Jung na snimci iz 1930. godine
Akg-images/Akg/Profimedia

Međutim, nakon više desetljeća (Jung je umro 1961. godine) nasljednici su naposljetku ipak dopustili da se izda "Crvena knjiga" (izašla je 2009. godine), a potom i same bilježnice iz kojih je nastala.

image
"Crne bilježnice" Carla Gustava Junga
Norton & Co.

Izdanje sedam dnevničkih bilježnica obuhvaća nešto veći raspon, te su objedinjeni svi takvi Jungovi zapisi nastali od 1913. pa sve do 1932. godine. I "Crne bilježnice", kao i "Crvenu knjigu", priredio je Sonu Shamdasani, profesor na londonskom University Collegeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:37