Kvadratura

Pavlica Bajsić Brazodurro: Osnivačica RadioTeatra vratila se u grad i u eteru se zbivaju čuda

Pavlica Bajsić Brazzoduro
 Ivan Posavec
Nakon "Rata svjetova" sa Svenom Medvešekom, u svibnju nas očekuje premijera "Soundtracka za film koji nije snimljen" s Kraljem Čačka

Nakon sedam godina u Berlinu Pavlica Bajsić Brazzoduro sa svojom se obitelji vratila u Zagreb. Osnivačica RadioTeatra Bajsić & Prijatelji, čija predstava "Hoerspiel" igra još od 2013. i doista ima kultni status, i u ovim teškim pandemijskim vremenima radi punom parom.

"Na povratak u Zagreb odlučivala sam se godinu dana. Najbitniji su bili obiteljski razlozi, ali i činjenica da sam upoznala mladu studenticu produkcije Katarinu Grgić koja je dala novi vjetar u leđa RadioTeatru", objašnjava Pavlica koja je u ovom kratkom periodu prelaska zime u proljeće, pred publiku gladnu svega, izbacila čak tri produkcije. Prvo je to bio "Rat svjetova", prema H. G. Wallesu i najpoznatijoj radiodrami katastrofe.

"Ponovo sam zaronila u povijest radija i pokušala napraviti neku vrstu 'Hoerspiela' za djecu. Uz Svena Medvešeka nastupaju i glazbenici Ivana Starčević i Matija Antolić, a u proizvodnju zvučnih efekata uključujemo i djecu iz publike. Prve reprize predstave bit će krajem travnja", kaže Bajsić Brazzoduro.

A taman prije snijega u travnju na krovnoj terasi Centra mladih Ribnjak održan je program kojim je predstavljen novi ciklus "Radija u hodu", kao i osmo izdanje malih radiofonskih izvedbi "Plan za bijeg". Tako Pavlica sada priprema novu predstavu s kantautorom, pjesnikom i slikarom iz Beograda Nenadom Marićem, u regiji poznatom kao Kralj Čačka. "Soundtrack za film koji nije snimljen" premijeru će imati 24. svibnja u zagrebačkoj Kinoteci. "Ovaj glazbeno-poetski dijalog nastaje u suradnji s glazbenicom Ninom Bajsić, Dino Brazzoduro oblikuje radiofonske dijelove predstave, a moj glas vodi kroz radnju. Nenad i njegov brat Marko, koji je kompozitor i pijanist, bili su u Zagrebu na prvom krugu proba i svi smo se zaljubili u njih. To su izuzetno talentirani i netipični umjetnici koji u sebi još uvijek čuvaju finoću, skromnost, toplinu i otvorenost."

Pavlica se vratila u grad. Ako dobro osluškujete, možda ćete je čuti u nekom paralelnom gradskom radijskom eteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:53