SVAĐA UNUTAR PINK FLOYDA

Supruga Davida Gilmoura optužila je Rogera Watersa za antisemitizam i veličanje Putina

Roger Waters, Chicago, 2022.

 Daniel Deslover/Zuma Press/Profimedia/Daniel Deslover/zuma Press/profimedia
‘Roger Waters je svjesan zapaljivih i ekstremno netočnih komentara, koje on u potpunosti odbacuje...‘

"Ti si, nažalost, apsolutni antisemit. I Putinov apologet i lažljivi, licemjerni, mizogeni, zavidni megalomanijak koji izbjegava porez i pjeva na playback. Dosta više s glupostima", oštra je Twitter objava Polly Samson, supruge gitarista Pink Floyda Davida Gilmoura, upućena Rogeru Watersu, bivšem basistu i pjevaču spomenutoga benda.

Komentar Polly Samson, koja je pisala tekstove za pjesme s posljednja dva albuma Pink Floyda, mogao bi se referirati na Watersov intervju za Berliner Zeitung, čiji je prijevod objavljen na glazbenikovoj internetskoj stranici, piše The Guardian, koji navodi da se u spornome intervjuu Waters pita "je li Putin veći gangster od Joea Bidena i svih onih zaduženih za američku politiku od Drugog svjetskog rata" te kaže da Putin "vlada oprezno, donoseći odluke na temelju konsenzusa ruske vlade".

Walters u intervjuu kaže, dodaju, i da su "aktivisti izraelskog lobija pokušavali postići da se njegovi koncerti u Njemačkoj zabrane" te da "Izraelci čine genocid poput Velike Britanije u razdoblju kolonijalizma...Mi smo vjerovali da smo u svojoj biti superiorni u odnosu na domoroce, kao što to Izraelci čine u Palestini". Izrazio je, prenosi The Guardian, potporu BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) pokretu te izjavio da bi i dalje svirao u Moskvi "kako ona nema apartheid baziran na genocidu domorodačkog stanovništva".

Waters je u odgovoru Polly Samson, objavljenom na glazbenikovom Twitter profilu, rekao:

Roger Waters je svjesan zapaljivih i ekstremno netočnih komentara, koje on u potpunosti odbacuje, a koje je o njemu na Twitteru objavila Polly Samson. On se trenutno savjetuje u vezi svoga stava".

Waters je i u prošlosti bio prozivan zbog antisemitizma jer je opetovano povlačio usporedbe između Izraela i nacističke Njemačke.

Rabin Shmuley Boteach 2013. je godine za New York Observer napisao da Waters "nema pristojnosti, srca ni duše" jer je Židove usporedio "s čudovištima koja su ih ubijala", na što je Waters odgovorio priznavši da je "holokaust bio brutalniji i odvratniji no što možemo zamisliti", no rekao je da" oštro osuđuje politike izraelske vlade na okupiranim teritorijima i u Gazi" te da "nije antisemit".

2017. godine na temelju "optužbi za antisemitizam" određene medijske kuće otkazale su prijenos Watersovih koncerata u Berlinu i Kölnu, a prošle godine dva zakazana koncerta u Poljskoj su mu otkazana zbog otvorenog pisma Oleni Zelenskoj, u kojem kaže da su "ekstremni nacionalisti" u Ukrajini krivi za "katastrofalni rat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:30