PEČE GA SAVJEST?

Rogers Waters poslao pismo Putinu: ‘Gospodine predsjedniče... Ako to stvarno učinite, j**** se!‘

Nedavno je prvoj dami Ukrajine, Oleni Zelenskoj, predložio da pokuša uvjeriti svoga supruga na kompromis i primirje s Rusijom

Roger Waters

 Luca Carlino/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Nakon što su mu otkazana dva koncerta u Krakovu u Poljskoj u sklopu svjetske turneje "This Is Not a Drill Tour" najavljene za 2023., Roger Waters napisao je otvoreno pismo ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu. Legendarni 79-godišnji rock glazbenik, tekstopisac i skladatelj te suosnivač kultnoga benda Pink Floyd od Putina nije tražio da se povuče iz Ukrajine, nego je od njega zahtijevao da obeća kako neće "pregaziti cijelu Europu".

- Prvo, želite li vidjeti kraj ovoga rata? Ako je vaš odgovor ‘da‘, to bi stvari učinilo puno lakšima. Kad biste istupili i rekli: ‘Ruska Federacija nema daljnjih teritorijalnih interesa, osim sigurnosti ruskoga govornoga stanovništva Krima, Donjecka i Luhanska‘, to bi također pomoglo. Kažem ovo jer poznajem neke ljude koji misle da želite pregaziti cijelu Europu, počevši od Poljske i ostalih baltičkih država. Ako to učinite, je**te se! Svi bismo mogli prestati igrati ovu očajnički opasnu igru ​​nuklearne kokoši koja je jastrebovima s obje strane Atlantika tako ugodna i koja im je pri srcu.

Problem je u tome što ja imam djecu i unuke, kao i većina moje braće i sestara diljem svijeta, a nitko od nas ne bi volio takav ishod. Dakle, molim vas, gospodine Putin, udovoljite mi i zajamčite nam da se to neće dogoditi - napisao je Waters.

Podsjetimo, glazbenik se u kolovozu u intervjuu za CNN obrušio na američkoga predsjednika Joea Bidena nazvavši ga "ratnim zločincem" zbog financiranja i potpore narodu Ukrajine.

- To je ogroman zločin. Zašto Sjedinjene Američke Države ne potaknu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na pregovore, otklanjajući potrebu za ovim užasnim, užasnim ratom - pitao je tad. Nakon novinarove kritike da takvim riječima zapravo "okrivljuje stranu koja je napadnuta", Waters je nastavio: "Ovaj rat se u osnovi vodi oko akcije i reakcije NATO-a koji se gura sve bliže ruskoj granici, iako su obećali da to neće učiniti kad je Mihail Gorbačov pregovarao o povlačenju SSSR-a iz cijele istočne Europe".

A ranije ovoga mjeseca, roker je napisao otvoreno pismo i prvoj dami Ukrajine, Oleni Zelenskoj, predlažući joj da pokuša uvjeriti svoga supruga na kompromis i primirje s Rusijom.

- Nažalost, Volodimir je pristao na totalitarno, antidemokratsko odbacivanje volje ukrajinskoga naroda i snagu ekstremnoga nacionalizma koja je vrebala, zlonamjerno i u sjeni. Ti isti ekstremni nacionalisti postavili su vašu zemlju na put ka ovome katastrofalnome ratu - napisao je Waters.

U međuvremenu su njegovi bivši kolege iz benda, David Gilmour i Nick Mason, u travnju objavili prosvjednu pjesmu "Hey Hey Rise Up" u korist Ukrajine, čime su dodatno produbili svoj dugogodišnji jaz s Watersom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:41