PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

KONCERTI ZA VALENTINOVO Ponuda gotovo izdašnija nego za doček Nove godine: Let 3, TBF, Edo Maajka, Halid Bešlić, Massimo, Zoran Predin...

Saša Lošić, Zoran Predin i Massimo
 CROPIX

Kad su sredinom 19. stoljeća Marx i Engels u “Komunističkom manifestu” zapisali rečenicu “bauk kruži Evropom - bauk komunizma”, nadali su se da će se tada krajnje izopačenom kapitalizmu početi tresti gaće od straha pred tim baukom.

Jedno vrijeme tako i bijaše, pa je kapitalizam nakon Drugog svjetskog rata morao glumiti “dobrog momka”, no komunizam u koji nikada nismo ni ušli definitivno je propao s padom Berlinskog zida. U međuvremenu ova jadna zemlja odbacila je i ono nešto dobrih stvari iz socijalističke prošlosti te preuzela neke od najgorih iz kapitalizma.

Benigni običaj

Nije za usporedbu jer posrijedi nije nikakav bauk nego benigni običaj na koji “padaju” oni koji vjeruju u ljubav, uglavnom mladi i zaljubljeni, ali smiješno je kako smo i koliko popušili neke fore “s trulog Zapada”, pa tako i famozno Valentinovo uoči kojeg ove godine u kina stiže i treći film iz “Fifty Shades” franšize. U socijalizmu smo za “praznik zaljubljenih” znali tek kroz pokoji američki “ljubić” i malo tko bi dragom ili dragoj 14. veljače kupio bombonijeru i cvijeće. To smo radili mamama, radni drugovi drugaricama i pokoji pijani muž supruzi za 8. mart koji je otišao u ropotarnicu povijesti, da bi na njegovo mjesto došlo Valentinovo, koje je u međuvremenu postalo važan dan za cvjećare i konditore, parfumerije i trgovine donjeg rublja. Posljednjih nekoliko sezona Valentinovo je i sve bitniji datum za domaće glazbene izvođače, a ove veljače teško je i pobrojati sve koji u povodu Valentinova održavaju koncerte.

Gotovo da je ponuda izdašnija nego za Silvestrovo, a raspon izvođača fascinantan, pogotovo ako uračunamo Antivalentinovo s Letom 3, TBF-om, Edom Maajkom i Demolition Groupom u zagrebačkom Domu sportova, održano 11. veljače, za sve one kojima Valentinovo “ide na živce”. No, kako god okrenuli, povod zajedničkog nastupa pobrojanih je “Dan zaljubljenih”. Na istom će mjestu 17. veljače nastupiti i Plavi orkestar, a teško da ni u tome svoje prstiće nema Sv. Valentin.

Razlog zbog kojeg nekoć najpopularniji teen-pop bend bivše Jugoslavije vjerojatno ne nastupa u Zagrebu baš na samo Valentinovo je i koncert neuništivog narodnjačkog hitmejkera Halida Bešlića, 14. veljače u zagrebačkoj Areni. Saša Lošić oduvijek je bio pametan momak pa tako zna da bi u slučaju nastupa njegovog Plavog orkestra u Domu sportova, iste večeri kad raja pjeva s Halidom u Areni, moglo doći do “rasapa” publike. Možete to nazvati i “Breginim poučkom” jer “na ovim prostorima” često su najpopularniji rock i pop bendovi, a to vrijedi i za Dugme i za Plavce i za Dubiozu, bili oni koji su u sebi nosili gen narodnjačkog melosa. A kad je riječ o sevdahu, nije slučajno ni da je nastup istodobnog avangardista i tradicionalista tog glazbenog stila, Bože Vreće, zakazan u Lisinskom samo dva dana uoči Valentinova.

Gen ni sevdaha ni narodnjaka u sebi ne nosi Massimo, no i njega ćete, i to kao pravog “veterana” Valentinova kojem bi u to ime netko mogao dodijeliti i neki orden tipa “Red viteza Crvene podvezice”, zateći 14. veljače u Spaladium Areni.

To mu je već deveti, ako ne i jubilarni deseti veliki nastup u povodu Dana zaljubljenih koji očito jako vole njegove elegantne skladbe. Nešto slično vrijedi i za Zorana Predina koji s pomlađenom postavom Lačnog Franza 13. i 14. veljače nastupa u ZeKaeM-u, slaveći Valentinovo i predstavljajući novi unplugged album pod imenom “Akustična pusa”. E da, nema Dana zaljubljenih bez čokolada, ruža i pusa, a to vrijedi i za Detour i Pavel koji će Valentinovo proslaviti zajedničkim koncertom, 14. veljače u Lisinskom, dok će iste večeri, ali u splitskom Gradskom kazalištu lutaka, svoje “jazzy Valentinovo” proslaviti Sara & Jappa, odnosno Željko Brodarić Jappa i njegova kći Sara Brodarić. A kud ćeš veće ljubavi od one između oca i kćeri?

Natalitet

Za kraj, možda bi netko iz nekog ureda za demografiju i statistiku za devet mjeseci trebao provjeriti je li barem nakratko došlo do porasta nataliteta, premda svi znamo da za takav trend treba sa svih razina vlasti maknuti mnoge domaće štetočine u usporedbi s kojima je Valentinovo tek benigna izmišljotinica koju je u svoja kola upregnuo poslovično spretan kapitalizama.

Zapravo, volite se i ljubite, pazite i mazite, budite dobri jedni prema drugima, pa i onima koji vam nisu najbliži. I to ne samo taj jedan, nego svaki dan u godini. Možda u tom slučaju od ove zemlje i ispadne nešto lijepog, osim bogomdanih prirodnih ljepota i spomena “lijepe naše” u himni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:57