THE LUNAR YEAR

Britanski basist i varaždinski bubnjarski genij upoznali su se na internetu i osnovali bend: ‘Probe imamo online!‘

The Lunar Year

 Lovro Habek
Volio bih ubaciti hrvatski jezik u naše pjesme, kaže Connor Ball, koji će sa Sašom Mačekom biti predgrupa bendu SUM 41 u Opatiji

"Bez obzira na udaljenost, glazba nas zbližava", ovo je moto benda The Lunar Year, čiji su članovi britanski pjevač, gitarist i basist, 27-godišnji Connor Ball (od 2012. svira u britanskom pop sastavu The Vamps) i hrvatski bubnjar, 36-godišnji Saša Maček (svirao u DJ sastavu Cheat Codes iz Los Angelesa). Spomenuti pop/punk dvojac 2021. udružio je snage s hit producentom Mattom Malpassom, koji je surađivao s Blink-182 i Machine Gun Kellyjem, potpisao ugovor s kućom M3 Recordings i objavio samostalni debitantski EP album nazvan baš kao i bend, "The Lunar Year".

image

Saša Maček

Lovro Habek

Iako je trenirao nogomet, Varaždincu Saši, čija obitelj broji čak 11 bubnjara (otac, brat, ujak, rođaci...), stvaranje glazbe ipak je bilo draže od sporta. U rodnom gradu završio je Glazbenu školu, a u sedmom razredu osnovne škole sa susjedom je osnovao svoj prvi bend One Step Away. Godine 2006. pokreće novi sastav Dead By Mistake, a 2008. pridružuje se tad vrlo popularnim Voodoo Lizardsima. Njegov izniman talent prepoznat je 2010. na bubnjarskom kampu u Grožnjanu pa Saša, zahvaljujući mentorima, dobiva stipendiju za prestižnu glazbenu školu Drummers Collective u New Yorku. Njegov novi projekt, The Lunar Year, u nedjelju, 11. lipnja, na Ljetnoj pozornici Opatija bit će predgrupa kanadskom pop/punk bendu SUM 41.

The Lunar Year nastao je online. Možete li nam opisati kako su izgledali počeci benda?

Connor: Saša je vidio jednu moju pop/punk obradu na YouTubeu i poslao mi direktnu poruku na Instagramu u kojoj je predložio da nešto zajedno snimimo. I tako smo napravili cover singla ‘Forget Me Too‘ Machine Gun Kellyja, koji je odlično prošao online, ljudima se baš jako svidio. Ponukani tom zbilja lijepom prvom suradnjom, počeli smo si međusobno slati ideje za originalne pjesme i tako se, prije kojih godinu i pol dana, ‘rodio‘ projekt The Lunar Year. S obzirom na to da je Saša svirao bubnjeve za Cheat Codese, nisam imao razloga sumnjati u njega, znao sam da je stvaran, ali trebala su mi skoro dva tjedna da uopće vidim njegovu poruku i odgovorim mu, inboks mi je bio prepun!

Saša: Znao sam da Connor ima puno pratitelja na društvenim mrežama pa nisam niti mogao biti siguran da će vidjeti moju poruku, ali sreća je bila na mojoj strani!

Zapravo ste se prvi put vidjeli uživo tek kad je Connor u ljeto 2021. došao u Hrvatsku. Kako je to prošlo?

Connor: Istina, dugo smo surađivali online, a onda sam ja doputovao u Hrvatsku, gdje smo trebali snimiti naš prvi EP. No i to se odužilo jer sam taman bio dobio covid-19 pa nisam mogao napustiti Veliku Britaniju. Umjesto mene, u Hrvatsku je otišao naš producent Matt Malpass, a Saša i ja u međuvremenu smo nastavili raditi preko Zooma. Tjedan dana kasnije, napokon sam i ja sletio u Hrvatsku.

Saša: U Varaždinu smo bili tjedan dana, ondje smo snimali, a onda smo još dva dana proveli u Zagrebu.

Connor: Svidjela su mi se oba grada - i Zagreb i Varaždin su prekrasni! Prije dosta godina s obitelji sam bio na ljetovanju u Hrvatskoj, sjećam se Crvenog otoka, mislim da se tako zove, blizu Rovinja, zar ne? U svakom slučaju, imate baš divnu zemlju!

Album prvijenac snimili ste usred globalne pandemije i lockdowna. Prilično hrabar potez!

Connor: Da, debitantski album snimili smo prije kojih godinu i pol dana. Bili smo usred covid ludila, ništa drugo nismo niti mogli raditi, nije bilo koncerata, posla, cijela glazbena industrija bila je na čekanju... No mi smo marljivo stvarali pjesme, imali smo projekt na koji smo se mogli fokusirati i skrenuti misli s loših stvari koje su se događale svugdje oko nas.

image

Saša Maček

Privatni album

Kako izgleda vaš stvaralački proces s obzirom na to da ste u različitim državama?

Connor: Kad smo nedavno bili u Los Angelesu, gdje smo radili na najnovijim pjesmama, puno tekstova, melodija i gitarskih dionica napisao sam tjednima prije putovanja ili u avionu... Zatim bismo snimili taj inicijalni isječak ideje, Saša bi uletio s bubanj i ritam elementima i onda bismo sve razrađivali dalje i posvećivali se detaljima. Ali zapravo nema pravila, svaki put radimo drugačije - nekad krenemo od gitare, nekad od stihova, a nekad od samog naslova pjesme.

Saša: Uživao sam u procesu stvaranja prvog EP-a u Hrvatskoj. Bilo je zabavno - Connor je bio u Velikoj Britaniji i slao svoje ideje, a Matt i ja iz Hrvatske smo potajno navijali za tamburicu! Hajdemo probati! Možemo ubaciti i trubu!

Connor: Mislim da je u pitanju bila pjesma ‘Nothing‘, Saša je predložio da njegov prijatelj uskoči i odsvira nam dionicu baš na trubi... I zbilja, pet minuta poslije, došao je taj lik, nisam mogao vjerovati, pitao sam se: ‘Što se to ovdje događa!‘ (smijeh).

Jesu li vaše pjesme autobiografske, što vas inspirira?

Connor: Definitivno je lijepo izraziti vlastite osjećaje kroz pjesme, naravno da te to čini dodatno ranjivim, nije lako s ostatkom svijeta na taj način dijeliti intimu, ali proces je u neku ruku katarzičan, osjećaš se bolje kad vidiš da se publika poistovjećuje s tvojim iskustvima. Svi mi prolazimo kroz slične drame u životu, a nema ljepšeg feedbacka od onog kad ti slušatelj kaže da mu je tvoja pjesma pomogla u nekim teškim trenucima. Singlovi poput ‘Nothing‘ i ‘Boys Will Cry‘ fokusirane su na mentalno zdravlje i anksioznost, dok ‘Ghost Town‘ govori o lošim vezama i prekidima... Zbilja pišemo o svemu.

Koliko vam je iskustvo koje ste stekli u prijašnjim bendovima pomoglo u radu na projektu The Lunar Year?

Saša: Iz moje perspektive, puno mi je pomoglo. Svirao sam s Cheat Codesima i mnogim drugim odličnim bendovima, a iskustvo koje sam stekao na nastupima u Los Angelesu došlo mi je kao šlag na torti. Puno pomaže i činjenica što je s Connorom sve u studiju teklo glatko, baš kao po špagi.

Connor: Obojica smo imali sreće što smo u drugim bendovima već bili naučili kako funkcioniraju glazbena industrija, pisanje pjesama, koncerti... Što više iskustva imaš, to je posao lakši.

image

The Lunar Year

Lovro Habek

Po čemu je The Lunar Year drugačiji i poseban?

Connor: Zbilja želim vjerovati kako nas ovo što radimo izdvaja od drugih imena na sceni - ja bih našu glazbu opisao kao pop/punk, ali to je zapravo miks više žanrova i uživo stvarno zvuči odlično.

Saša: Definitivno smo unikatni po našim online probama!

Odakle uopće ime The Lunar Year?

Connor: Iskreno, drugih opcija nismo niti imali, The Lunar Year je bila prva i jedina ideja. Ja obožavam horoskop, astrologiju, zanimaju me mjesečeve mijene... Htio sam da Lunar bude u imenu benda, a Year je jednostavno zvučalo cool u kombinaciji s tim.

Uskoro prvi put nastupate u Hrvatskoj. Tko je nervozniji - Saša jer će biti na domaćem terenu ili Connor koji tek treba probiti led na novoj pozornici i pred nepoznatom publikom?

Saša: Connor se u Hrvatskoj već osjeća kao kod kuće pa slobodno možemo reći da mu je ovo druga domovina! Svirao sam s dosta bendova, ali s The Lunar Yearom u ovih godinu dana uspio sam ostvariti sve što mi je već dugo bilo na popisu želja - napraviti pjesmu (‘Hey! Wait!‘) s Markom Hoppusom iz Blink-182 i svirati sa SUM 41! Prostor na kojem ćemo nastupati u Opatiji zbilja je nevjerojatan, nedavno sam bio ondje i izgleda savršeno!

image

The Lunar Year s Markom Hoppusom iz benda Blink-182

Privatni album

Connor: Nikad u ovih deset godina, koliko sam u Vampsima, nisam svirao u vašoj zemlji! Naravno da se veselim, ali sam i nervozan jer uopće nismo imali vremena za probe, prvu ćemo odraditi tek kad stignemo u Opatiju! Dan prije s Vampsima imam koncert u Engleskoj tako da ćemo se Saša i ja vidjeti tek na dan svirke u Opatiji. Uvježbavamo se i pripremamo za show preko WhatsAppa... A biti predgrupa bendu kao što je SUM 41, pa to je ludo, oni su mi jedni od najdražih izvođača, što također stvara dodatnu dozu nervoze, logično je da želiš impresionirati nekoga kome se diviš. A i zanima me kakva je hrvatska publika, imam neki predosjećaj da će biti divlji, jedva čekam provjeriti jesam li u pravu!

Kakvi su vam daljnji planovi?

Connor: Želimo objavljivati nove albume, ići na turneje, posjetiti što je više mjesta moguće. A volio bih ubaciti i hrvatski jezik u naše pjesme, Saša bi me mogao naučiti otpjevati koji stih na hrvatskom! Želim i dalje biti okružen ispravnim ljudima, koji su lišeni velikih ega, koji me uvijek čvrsto drže na zemlji i podsjećaju na to koliko je važno biti skroman... A kad ne radim, želim što više vremena provoditi s obitelji - lijepo je doći kući i nakratko se isključiti iz hektičnog, glazbenog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:03