ROBERT DOWNEY JUNIOR

Teško je naći glumca čiji su usponi i padovi tako dramatični kao kod ovog dobitnika Oscara. Život mu je spasio Sean Penn...

Robert Downey Jr.

 Richard Harbaugh/Afp
Tijekom karijere Downey je punio crnu kroniku i rubriku kulture. Hapse ga. Provodi dvaput po godina na rehabu. I tako redom. Sada je dobio Oscara za najbolju sporednu ulogu. Zasluženo

Glumački svijet doživio je puno karijera koje su se uspinjale i padale kao jo-jo. No, teško je naći i jednu kojoj su usponi i padovi bili tako dramatični kao što je slučaj s karijerom ovogodišnjeg dobitnika Oscara, Roberta Downey jr.-a.

Ovogodišnji oskarovac Downey Jr. počeo je glumiti s pet godina. U 27. godini već je glumio glavnu ulogu u prestižnom biografskom filmu i dobio BAFTA. No- tada su slijedile godine tame. Punih deset godina Downey je bio teški narkomanski ovisnik. Mjesece je provodio između zatvora i klinika za rehabilitaciju, privođen je i fotografiran za dosje, prijatelji su mu obijali vrata da ga spase overdosea. U 35. godini života za Hollywood je bio persona non grata: bio je nepouzdan, imao je užasne radne navike i još gori medijski imidž, a ni jedno osiguravajuće društvo nije htjelo osiguravati film ako u njemu glumi osuđeni furež na igli. Downey je za filmsku industriju bio nedodirljiv kao toksični otpad.

A onda se vratio. Oporavljen, očišćen, fizički fit vratio se na velika vrata i napravio od 2006. respektabilnu karijeru koja uključuje superherojski serijal, nekoliko cijenjenih autorskih filmova, te, od jučer, Oscara za sporednu ulogu.

Obitelj filmaša

Robert Downey mlađi rođen je 1965. u obitelji filmaša: majka mu je bila glumica, otac alternativni off-hollywoodski režiser. Oboje su, što će se pokazati važno, bili hipiji alternativci s relaksiranim odnosom prema drogi. Downey mlađi s pet godina glumi u očevu filmu. U 22. godini glumi u adaptaciji romana "Manje od nule" Brett Easton Ellisa. Godine 1992. glumi Chaplina u biografskom filmu Richarda Attenborougha. Film nije prošao dobro, ali mladog glumca prvi put nominiraju za Oscara i Zlatni globus, a dobiva BAFTA. Glumi kod Olivera Stonea ("Rođeni ubojice"), kod Roberta Altmana ("Kratki rezovi"). Sve mu ide kao po pekmezu. Ali- tome će na put stati heroin.

U idućem desetljeću, Downey će puniti crnu kroniku koliko i rubrike kulture. Hapse ga. Provodi dvaput po godina na rehabu. Sean Penn ga polumrtvog izvlači iz kuće nakon što mu je obio vrata. Hapse ga i fotografiraju za "mugshot". Po vlastitim riječima, glumio je u seriji "Ally McBeal" ali tako da nije znao ni gdje je ni što radi. Postaje nepouzdan, osiguranja ga stavljaju na crnu listu. Gubi kuću i imetak. Paradoks je da se na filmografiji ne vidi pauza: Downey mora raditi, ali ne bira poslove i otaljava ih. Za ozbiljne produkcije on je prekriženo ime, jer osiguranje nije sigurno hoće li film s njim biti priveden svršetku.

Očišćen i preobražen, Downey se vraća nakon 2006. i pokazuje-opet-koliko je zaista talent. 2007. glumi novinara istraživača u psiho-trileru "Zodiac" Davida Finchera. Dobiva potpuno neočekivanu glavnu ulogu u serijalu Iron-Man Jona Favreaua. Glumi Sherlocka Holmesa u serijalu filmova Guya Ritchieja. Downey se preobražava u ono što ni kao mlad nije bio: srednjestrujašku zvijezdu franšiza i A –hitova. Pri tom kao da životna povijest i ljudski friževi koje glumac nosi pridonose tim ulogama. Holmesa- dakle, morfinista narkomana - glumi glumac koji doista jest bio narkoman. Iron Mana glumi čovjek koji izgleda izmučeno, kojem vidite da je prošao štošta, da u sebi nosi suspregnuti mrak, jezu, strah od relapsa, nesigurnost, pogled u ambis. Junaci kad ih glumi Downey jr. imaju uvijek nešto više od samog junaštva. Izgledaju kao da ih centimetar dijeli od toga da pred vama prsnu u komade.

Nalikuje Straussu

Downey jr. tu je kvalitetu unio i u "Oppenheimera". Za razliku od Murphyja koji je fizički sličio Oppenheimeru, Downeya je Nolan odabrao u prkos činjenici da nimalo ne nalikuje Lewisu Straussu, Oppenheimerovom rivalu i progonitelju. Strauss je u filmu Jago, sama sušta pakost, zavidna nemeza glavnog junaka. No- u Nolanovom filmu Strauss je i žrtva PR manipulacije, čovjek koji je Oppenheimeru nehotice pomogao da bude zapamćen kao mirotvorac, umjesto da ga pamte kao masovnog ubojicu. Downey ga tako i glumi: kao frustriranog, nesigurnog i lomnog čovjeka koji prekasno shvaća da je žrtva smicalice, da ga je pametniji nadmudrio. Downey glumi čovjeka kojeg malo prezirete, a malo vam ga je žao. Tu ambivalentnost malo bi koji glumac ponio tako slojevito kao Downey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:22