LICORICE PIZZA

Seksualno oslobađanje, naftna kriza i vodeni kreveti u jednom od najljupkijih filmova sezone

Licorice Pizza

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia
Redatelj Anderson diskretno secira epohu sedamdesetih godina i njezine fetiše

Film "Licorice Pizza" redatelja P. T. Andersona počinje 1973. na jednom školskom dvorištu u losanđeleskoj dolini San Fernando. Junak filma Gary prištavi je srednjoškolac kojem za oko zapadne cura u ranim dvadesetim godinama.

Nametljivi adolescent počne se nabacivati starijoj ženskoj. Ono što počne kao koketiranje pretvori se u drugarstvo pa u poslovno partnerstvo, a na koncu - kao u pravoj romantičnoj komediji - u zaljubljivanje. Kao Harry i Sally: samo malo blesaviji. I ružniji.

Naoko nema ničeg posebnog u filmu "Licorice Pizza" Paula Thomasa Andersona. A ipak ima. Andersonova kronika odrastanja u Kaliforniji 70-ih jedan je od najljupkijih, najtoplijih i najpodcjenjenijih filmova sezone 2021./2022.

Prateći par svojih junaka kroz 70-e, redatelj Anderson diskretno secira jednu epohu i njezine fetiše. Tu su seksualno oslobađanje, naftna kriza, ali i kulturološke trivije poput vodenih kreveta i flipera. U nizu epizoda Anderson skicira tadašnju lokalnu politiku, ali i razizemlje filmske industrije.

Tijekom filma lunjamo od jedne do druge nepredvidive epizode, a u tim se epizodama - šarmantno drukčiji - pojavljuju brojni važni glumci: Sean Penn, Tom Waits, Bradley Cooper, Benny Safdie. Ipak, srce filma lik je fotografkinje Alane Kane u sjajnoj interpretaciji rock-pjevačice Alane Haim.

Ružnjikava i neglamurozna, Haim utjelovljuje starmalu, odgovornu i brižnu "djevojku iz susjedstva" koja trezveno promatra likove i epohu. Paul Thomas Anderson čovjek je koji je snimio neke velike filmove. "Licorice Pizza" vraća nas na teren na kojem je P. T. uvijek bio najbolji. Nalik "Boogie Nights" ili "Magnoliji", "Licorice Pizza" je film o nadanjima i očaju predgrađa. Anderson nijednom do sada film nije izvukao iz tako malo stvari - i nijednom do sada nije pokazao ovakvo režijsko majstorstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:17