POLIMAC PREPORUČUJE

DC-jev spektakl ‘Black Adam‘ klišejizirana je i neoriginalna priča o još jednom antijunaku mekog srca

Dwayne Johnson kao Black Adam u filmu ”Black Adam”

 Warner Bros. - DC Entertainment/AFP/Profimedia
Dwayne Johnson, holivudski snagator ispred i iza kamere, najslabija je karika ovog prilično neinventivnog superjunačkog filma

Rijetkost je da lik iz crtića postane junak skupog blockbustera, no to nije jedina bizarnost koja izdvaja “Black Adama”. Na samom kraju “Lige kućnih ljubimaca” pojavljuje se Crni Adam sa svojim psom Anubisom i zatim kreće u pustolovinu koja se u ovom filmu i ne spominje, no ništa neobično.

Naime, film je prvi put iskrsnuo u produkcijskim listama distributerske kompanije Warner Bros. i njihova partnera DC Comisca još 2007., u strip-serijalu “Shazam” naslovni lik je glavni negativac, a upravo se to dopalo tada već velikoj zvijezdi Dwayneu Johnsonu. Njegovi poklonici bili su zadovoljni, napokon nešto novo iz repertoara The Rocka, bivšeg hrvača koji se s uspjehom okušao kao glumac - i ne samo to, u trenu se prometnuo u najveću holivudsku zvijezdu.

Black Adam je najprije trebao debitirati u “Shazamu”, prvom samostalnom filmu o istoimenom strip-junaku, no producenti su zaključili da je šteta potrošiti megazvijezdu na sporednu ulogu, dok je naslovnog junaka zapravo igrao ne tako poznati Zachary Levi. Od filma se nije puno očekivalo, no kad je distribucija završila s korektnim profitom (ne takvim kao kad su u pitanju Marvelovi blockbusteri), bilo je očito da je “Black Adam” prava stvar. Johnson je odabrao redatelja, bio je to Jaume Collet-Serra, rođeni Katalonac koji je u Hollywoodu ostvario vrlo dobar dojam hitovima “Siroče”, “Ukradeni identitet”, “Non-stop” i “Opasnost iz dubine”, a s Rockom je upravo surađivao na skupoj ljetnoj razbibrizi “Krstarenje džunglom”. “Black Adam” nije bio ništa jeftiniji, a pritom su za taj lik znali poklonici stripova, što je bio veliki adut.

Ostvare li se predviđanja, to bi trebao biti jedan od najvećih jesenskih uspjeha ove sezone.

Ako ste Crnog Adama pratili u stripovima, mogli biste imati problema jer je priča ovdje dosta drukčija. Shazam odnosno Billy Batson uopće ne figurira među likovima, a i Black Adam je prilično drukčije postavljen. U stripu on utjelovljuje sile mraka, no u filmu ima puno novina. Nakon skoro pet tisuća godina koje je proveo u zatočeništvu Black Adam, antijunak iz drevnog grada Kahndaqua, dočepao se slobode i uskočio u moderno doba. Njegove nekonvencionalne metode - nije ga redatelj Collet-Serra bez razloga nazvao “Prljavim Harryjem” bliske budućnosti - šokirale su Američko društvo pravde, zaduženo za red i mir u današnjoj galaksiji: ono nastoji spriječiti njegovo divljanje i naučiti ga da se iz grubijana pretvori u heroja, pogotovo zato što imaju zajedničkog neprijatelja kojemu se sami ne mogu suprotstaviti.

Tko su članovi Američkog društva pravde? Sličnosti s Ligom pravde u kojoj su, između ostalih, Batman, Superman, Aquaman i Wonder Woman, poprilične su, samo što su u ovoj drugoj organizaciji poznatija imena. Ipak, ako “Crni Adam” ne iznevjeri očekivanja, i njegovi će superjunaci postati slavni, ponajprije Hawkman (Aldis Hodge), arheolog koji je reinkarnacija egipatskog princa zaslužnog za tako dugo zatočeništvo naslovnog junaka, a ujedno i neformalni vođa Američkog društva pravde. Tu su i Atom Smasher (Noah Centineo), koji je u stanju kontrolirati svoju molekularnu strukturu pa kad zatreba, može postati veći i jači nego što je bio dotad, a osobito je važan Doktor Fate (Pierce Brosnan), sin arheologa vičan magiji.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o Johnsonovom nepostojećem glumačkom rasponu, kaosu u DC-u i ustajalim pripovjedačkim rješenja kojih se filmovi o superjunacima trebaju kloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:25