POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo ‘Wakanda zauvijek‘: Nije ni sjena slavnom prethodniku, film očekuje brzi zaborav

Angela Bassett i Letitia Wright u filmu ”Black Panther: Wakanda Zauvijek”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Smrt glumca Chadwicka Bosemana utkana je u radnju "Wakande zauvijek", no tek površno, što priči filma daje atipičnu nespretnost

Prije četiri godine, u veljači, "Black Panther" imao je spektakularnu premijeru i poslije u kinima zgrnuo milijardu i 349 tisuća dolara bruto. Marvel i Disney dugo su oklijevali dati "zeleno svjetlo" za prvi blockbuster o tamnoputom superjunaku, no pošto su vidjeli kako je taj lik odlično primljen kad se prvi put pojavio u epizodnoj ulozi filma "Kapetan Amerika: Građanski rat", više nije bilo dvojbi.

Za redatelja je odabran Afroamerikanac Ryan Coogler, njegov prvijenac "Postaja Fruitvale" pobijedio je na festivalu američkog nezavisnog filma u Sundanceu, a "Creed", odvojak boksačkog serijala "Rocky", pokazao je da se filmaš dobro snalazi i u skupljim produkcijama.

Unatoč tome što je svoja prva dva filma snimio s Michaelom B. Jordanom, ulogu Black Panthera, pravim imenom T‘Challa, dobio je Chadwick Boseman (glumio je baseball legendu Jackieja Robinsona u biografskoj sportskoj drami "42" i pjevača Jamesa Browna u filmu "Get on Up"), a Jordan je igrao glavnog negativca Killmongera.

Domovina Black Panthera, afrička državica Wakanda, dobila je posebno mjesto, kako i ne bi kad su zahvaljujući meteoritskom metalu vibraniju njezini ratnici dobili natprirodne moći, a za njegovu naprednu primjenu pobrinula se T‘Challina mlađa sestra Shuri (Letitia Wright). "Black Panther" tako se našao na razmeđu akcijskog spektakla i znanstvene fantastike.

Nastavak je odmah odobren, Coogler je neko vrijeme dvojio režirati ili ne, jer je u pripremi imao i druge projekte, međutim, Boseman ga je nagovorio da se puno ne premišlja jer mogu napraviti nešto još atraktivnije nego u prvom filmu. Početkom sljedeće godine "Black Panther" nominiran je za sedam Oscara, bila je to prva Marvelova produkcija koja je izborila nominaciju i za najbolji film. Dobila ih je tri, za originalnu glazbu, scenografiju i kostimografiju. Mogla je izboriti još ponešto, na primjer Oscara za vizualne efekte, no već i ovo bilo je puno.

U ljeto 2020. uslijedio je šok za čitavu ekipu koja je već ozbiljno prionula na pripreme novog "Black Panthera": Chadwick Boseman umro je od raka debelog crijeva, imao je 43 godine.

Što sad? U nekoj drugoj situaciji jednostavno bi ga zamijenili drugim glumcem, ali to ovaj put nije dolazilo u obzir: Boseman je postao legenda koju se poistovjećivalo s Black Pantherom. Nije bilo druge nego promovirati ženske likove u glavne junake, a bilo ih je dosta, ponajprije Shuri pa Nakia - War Dog (glumi je oskarovka Lupita Nyong‘o) i Okoye (Danai Gurira), šefica ženske straže Dora Milaje, a povećana je i uloga kraljice Ramonde koju igra Angela Basset. Među rijetkim muškarcima koji figuriraju u glumačkoj postavi su Winston Duke kao M‘Baku, vođa planinskog plemena Jabari, i Martin Freeman, kao i u prethodnom filmu on glumi agenta CIA-e Everetta Rossa.

Prinova je Tenoch Huerta kao Namor, vođa plemena Talokan, to je drevna civilizacija koja živi ispod vode: našla se u nevolji kad je T‘Challa na kraju prošlog "Black Panthera" obznanio gdje je Wakanda, smatrajući da se njegova zemlja više ne mora skrivati od svijeta. Talokanci nisu baš oduševljeni što će sada svi doznati za njih, i odatle novi sukobi.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje, kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac raspravljaju o neizbrisivom tragu koji je Chadwick Boseman ostavio na "Black Panther" te brojnim nedostacima "Wakande zauvijek", filma koji će, za razliku od prethodnika, vrlo brzo pasti u zaborav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:30