Romance&Revolution

Najluksuzniji primjerci Fabergéovih jaja, uključujući i ono obitelji Romanov

A gallery assistant poses with the 'Romanov Tercentenary Egg' during a photocall to preview the exhibition 'Faberge in London: Romance to Revolution', at the V&A (Victoria and Albert) museum in London on November 17, 2021. - The exhibition is set to open on november 20, and run until May 8, 2022. (Photo by JUSTIN TALLIS/AFP)

 Justin Tallis
Izložba koja se u subotu otvara u Victoria&Albert muzeju u Londonu obuhvaća 200 predmeta čiju je vrijednost nemoguće procijeniti

Velika izložba Fabergéovih jaja pod nazivom 'Romance to Revolution' otvara se ove subote u Londonu, u Victoria&Albert Museumu, a na njoj će biti prikazana i jedna od najvećih zbirki legendarnih carskih jaja. Posjetitelji će moći vidjeti čak 25 primjeraka, što je najveća kolekcija otvorena za oči javnosti u posljednjih 25 godina.
Izlažući preko 200 predmeta u tri glavna odjeljka, izložba, kako se navodi, pripovijeda priču o Carlu Fabergéu i njegovoj međunarodno priznatoj firmi koja je simbolizirala rusko umijeće i eleganciju - asocijaciju dodatno ojačanu svojom vezom s romantikom, glamurom i tragedijom ruske carske obitelj.
Mnogima nepoznati primjerci istražuju anglo-rusku vezu njegovog poduzeća s jedinom podružnicom izvan Rusije koja je otvorena u Londonu 1903. godine. Kraljevska obitelj, aristokrati, američke nasljednice, prognani ruski vojvode, maharadže, financijeri s novostečenim bogatstvom i ljudi iz visokog društva hrlili su u njegovu zlatarnu kako bi jedni drugima kupovali darove neusporedivog luksuza. Fabergéova djela bila su jednako popularna u Britaniji kao i u Rusiji.
Ukršnja jaja zlatar je izrađivao za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917. godine, a njihovu je vrijednost danas nemoguće procijeniti.
Sve je počelo kad je ruski car Aleksandar III. dao napraviti za svoju suprugu Mariju Fjodorovnu specijalno uskršnje jaje kod poznatog ruskog zlatara Fabergéa davne 1885. godine. Prekrasan primjerak od zlata ukrašen draguljima toliko se svidio ruskoj carici, da je darivanje ovih skupocjenih pisanica postala tradicija.
Nakon smrti Aleksandra III. njegov nasljednik Nikola II. od ove je slavne zlatarske kuće nastavljao naručivati po dva jaja od plemenitih kovina svake godine – jedno za majku Mariju, a drugi za njegovu suprugu Aleksandru, a nekoliko ih je napravljeno i za druge bogate porodice poput bankara Rotschilda.
Decentni Fabergéovi ukrasi danas se smatraju remek-djelom zlatarske umjetnosti, a završeno ih je pedeset.
Sačuvano je 42 jaja, a deset se može naći u Muzeju u Kremlju. Drugu najveću kolekciju, od čak 9 jaja, kupio je ruski milijarder Viktor Vekselberg za nevjerojatan iznos od 100 milijuna američkih dolara 2004. godine. Ostatak se nalazi u privatnim kolekcijama.

Izložena londonska zbirka uključuje nekoliko jaja koja nikad prije nisu prikazana u Velikoj Britaniji, uključujući najveće carsko jaje - Moskovsko kremaljsko jaje - inspirirano arhitekturom Uspenske katedrale, posuđeno iz Muzeja moskovskog Kremlja. Jaje iz Aleksandrove palače, s portretima djece Nikolaja II i carice Aleksandre u akvarelu, koje sadrži model palače u unutrašnjosti, također zauzima središnje mjesto na izložbi. Tu je jaje napravljeno za proslavu 300 godina dinastije Romanov, samo nekoliko godine prije nego što se dinastija raspala. Tu je i Treće carsko jaje iz 1887. godine, koje je jedno od 'nestalih' jaja, a pronašao ga je trgovac otpadom 2011. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:10