Sporna autentičnost

Fabergéova jaja posvađala ruske oligarhe, kustose i ravnatelja znamenitog Ermitaža

Muzej Ermitaž mjesto je prijepora
 Tass/Ddp Usa/Profimedia
U Sankt Peterburgu otvorena je izložba iz zbirke privatnog kolekcionara Aleksandra Ivanova

Rusku likovnu scenu potresa velika afera koja se vezuje uz Fabergéova jaja. Ermitaž je, naime, izložio jaja iz privatne kolekcije ruskog oligarha Aleksandera Ivanova. No, stručnjak za ovu vrstu umjetnosti i trgovac umjetninama Andre Ružnikov, koji se ovom temom bavi puna četiri desetljeća, zatražio je da se muzej zatvori zato što kolekcija sadrži mnoge lažne primjerke. U pismu je Ružnjikov optužio ravnatelja ovog znamenitog muzeja Mikhaila Piotrovskog da "uništava autoritet muzeja", nakon što je otvorio izložbu "Fabergé: Zlatar carskog dvora", koja bi trebala biti na uvidu javnosti 14. ožujka (podsjetimo, Rusija je otvorila muzeje početkom siječnja). Prva je to izložba u poznatom muzeju u Sankt Peterburgu Fabergéovih jaja, još od daleke 1993. godine.


Ovaj je povjesničar umjetnosti rekao Guardianu i Art Newsu da je na izložbi najmanje dvadeset lažnjaka, te da se "ova sramota mora što prije zatvoriti i zaboraviti. Ne možemo naš vodeći muzej izvrgnuti takvom ruglu". U oštrom pismu koje je poslao direktoru Ermitaža, on piše Mihailu Piotrovskom da ovakvom izložbom "vrijeđa dobro ime Fabergéa, izdaje povjerenje posjetitelja, i izdaje dobro ime Ermitaža, muzeja koji se smatra svjetskim kulturnim dobrom".
Alexander Ivanov pokazao je dokumente koji podržavaju njegovu tvrdnju da su umjetnine autentične, a na posudbi su iz Fabergé muzeja koji je sam otvorio u Baden-Badenu prije dvanaest godina, dok je Piotrovski odgovorio: "Autentičnost svakog od izloženih radova uvijek može biti izazov. Suglasnost baš svih stručnjaka nije uvijek lako postići."


Jedan od izložaka je jaje koje je car Nikolas II poklonio carici Aleksandri na desetu godišnjicu njihovog vjenčanja, 1904. godine. Međutim, još je prošle godine istraživačica DeeAn Hoff postavila pitanje o autentičnosti rada, jer se neki portreti na jajetu baziraju na bojama koje se nisu na fotografijama pojavljivale prije 1904. Hoff je također otkrila da na portretu car nosi četiri medalje, iako je 1896. odlikovan sa njih pet, pa bi ih nosio toliko na fotografiji. Kako piše Artnet, ova je povjesničarka umjetnosti ukazala i na činjenicu da je djevojčica na slici u bijeloj haljini s mnogim vrpcama u boji, dok je na mnogim portretima razdoblja, ona u posve bijeloj haljini.


Ivanov je kao prilog svojim tvrdnjama poslao mnoge dokumente koji bi trebali potvrditi autentičnost.
Interes, inače, za Petera Carla Fabergéa, koji je izrađivao jaja na dvoru do 1917. godine, raste zadnjih nekoliko godina na svjetskom tržištu umjetnina. Procjenjuje se da je dobar dio razloga patriotske prirode. Naime, 80 posto kupaca su Rusi.
Ivanov je inače poznat na tržištu umjetnina nakon što je kupio neka vrlo skupa Fabergéova jaja, među kojima jedno koje košta devet milijuna funti, a svojedobno je pripadalo poznatoj bankarskoj obitelji Rothschild. Služio je u sovjetskoj vojsci prije nego što je započeo prodavati kompjutersku opremu. Jedan je od najpoznatijih kolekcionara Fabergéovih jaja, a najveća mu je konkurencija Viktor Vekselberg, koji je otvorio i suparnički muzej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:09