VRIJEDI BOGATSTVO

Misterij izgubljenog remek djela: Nitko ga nije vidio 100 godina, sad je odjednom osvanulo, priča je vrlo čudna

Portret Fraulein Leiser

 Roland Schlager/Afp/Profimedia/Roland Schlager/afp/profimedia
Nije poznato kako je obitelj došla do portreta, iako “nema naznaka nezakonite konfiskacije tijekom nacističke ere”

Za portret koji je jedna obitelj posjedovala u privatnoj kolekciji od 1960-ih godina - nedavno se ispostavilo da je djelo Gustava Klimta za koje se smatralo da je izgubljeno već stotinu godina i vrijedno više od 49 milijuna eura, prenosi The Sun.

Kako je obitelj došla do jednog od posljednjih djela austrijskog slikara prije njegove smrti, ostaje misterij, iako “nema naznaka nezakonite konfiskacije tijekom nacističke ere”.

Slika pod nazivom Portret Fraulein Leiser prikazuje tamnokosu ženu ogrnutu šarenim ogrtačem. Djeluje mladoliko s rumenim obrazima, svijetlom kožom i svijetlim usnama - realističnim crtama koje su karakteristične za Klimtov stil.

Naručila ju je bogata židovska obitelj, a naslikao ju je 1917. godine, samo godinu dana prije svoje smrti. Portret je nestao iz javnosti nakon izložbe u Beču tijekom 1925. godine.

Crno-bijela fotografija, u znak sjećanja na posljednje viđenje slike, ostala je jedini dokaz njezina postojanja tijekom zadnjih stotinu godina. Vjerovalo se da je vlasnik remek-djela član obitelji Leiser.

image

Portret Fraulein Leiser

Roland Schlager/Afp/Profimedia/Roland Schlager/afp/profimedia

Henriette Lieser ostala je u Beču unatoč nacističkoj vladavini, ali je bila deportirana 1942. godine i ubijena u Auschwitzu godinu kasnije. Sudbina slike nakon toga nije bila jasna.

Umjetničko djelo ponovno se pojavilo nakon što je vlasnik zatražio pravni savjet od odvjetnika i stručnjaka za pravo umjetnina, Ernsta Ploila, prije nego što ga je naslijedio.

Priča o tome kako je obitelj došla do slike ostaje obavijena misterijom unatoč temeljitom istraživanju.

- Imamo jaz između 1925. i 1960-ih - rekao je Ploil u četvrtak, dodajući da nisu pronašli dokaze da je portret ukraden ili nasilno oduzet prije ili tijekom Drugog svjetskog rata.

Prema Ploilu, na "potpuno nedirnutoj" stražnjoj strani slike nema "nikakvih pečata ili naljepnica”.

- Nema naznaka bilo kakve nezakonite konfiskacije tijekom nacističke ere, uobičajenih markica Gestapoa ili skladišta gdje su pohranjene opljačkane umjetnine - objasnio je.

Portret će biti stavljen na dražbu 24. travnja u ime vlasnika i pravnih nasljednika obitelji Lieser koji polažu pravo na nasljedstvo na temelju Washingtonskih načela.

image

Portret Fraulein Leiser

Roland Schlager/Afp/Profimedia/Roland Schlager/afp/profimedia

Međunarodni pakt iz 1998. godine odredio je proceduru vraćanja umjetnina stečenih od nacista pravim nasljednicima. Potomci obitelji Lieser nisu komentirali otkriće, no neki od njih su otputovali u Beč kako bi osobno vidjeli sliku.

Prije nego što umjetničko djelo bude prodano, organizirane su njegove izložbe u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Njemačkoj i Hong Kongu.

- Ponovno otkriće ovog portreta, jednog od najljepših u Klimtovom posljednjem kreativnom razdoblju je senzacija. Njegov rad, posebice njegovi portreti uspješnih žena iz više srednje klase na prijelazu stoljeća, uživaju najveća svjetska priznanja - rekli su iz Im Kinksy aukcijske kuće u Beču.

Navode da su Klimtove slike na vrhu međunarodnog umjetničkog tržišta, a njegovi portreti žena rijetko se nude na aukcijama.

- Slika takve rijetkosti, umjetničkog značaja i vrijednosti nije bila dostupna na tržištu umjetnina u srednjoj Europi desetljećima - dodali su.

Klimt je bio poznat po svojim prikazima ženskog tijela - njegov zadnji portret, Dama s lepezom, prodana je prošlog lipnja za skoro 100 milijuna eura u Sotheby‘su u Londonu, čime je postavljen novi rekord za umjetničko djelo prodano na aukciji u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:31