kraljica elizabetha II

 SHUTTERSTOCK
godišnjica smrti

Prva godina bez kraljice Elizabete II: Kako se kraljevska obitelj danas nosi s gubitkom

Za sada britanski kralj vlada i živi kao i njegova majka koja je na britanskom tronu provela sedamdeset godina, a s njezinom smrću, javnost je postala sve skeptičnija prema monarhiji.

Za sada britanski kralj vlada i živi kao i njegova majka koja je na britanskom tronu provela sedamdeset godina, a s njezinom smrću, javnost je postala sve skeptičnija prema monarhiji.

Prije točno godinu dana svijet je obišla vijest o smrti engleske kraljice Elizabete II. Povodom godišnjice, na službenom Instagram profilu kraljevske obitelji objavljena je starija fotografija kraljice, uz posvetu "Vječno sjećanje s ljubavlju".

A godinu dana nakon, kraljevska obitelj se još uvijek prilagođava na život bez svoje matrijarhate. Kralj Charles i kraljica Camilla nastavili su tradiciju njegove majke da kasno ljeto provode u njezinom omiljenom dvorcu Balmoral u Škotskoj gdje je kraljica provela svoje posljednje dane živote gdje je i 8. rujna preminula.

Balmoral je bilo mjesto gdje bi se kraljica uistinu opustila, zaboravila na svoju krunu i obaveze, odjenula bi gumene čizme i kabanicu i šetala ili jahala ogromnim imanjem u društvu životinja - konja i svojih omiljenih korgija. A to impozantno seosko imanje koje se prostire na 50.000 jutara, davne 1852. kupio je princ Albert, suprug kraljice Viktorije i privatno je vlasništvo kraljevske obitelji.

image

Kraljica snimljena u Balmoralu sa svojim praunucima

PRINCESS OF WALES/AFP/PROFIMEDIA
image

Posljednja fotografija prije smrti kraljice

JANE BARLOW/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Kraljičin duh tamo je jiš uvijek itekako prisutan, čemu svjedoče zaposlenici dvorca koji govore da svaki dan očekuju kako će kraljica izaći iz neke od soba, kako će čuti njezin glas koji doziva ljubimce... No zbog sedamdesetogodišnje vladavine kraljice Elizabete II., ostala je i velika praznina u životima Britanaca koji i ne pamte nekog drugog vladara. Mlađe generacije više su skeptične prema monarhiji pa se kralj Charles, kao i budući kralj William trude da "Firma" ostane relevantna u Ujedinjenom kraljevstvu i Commonwealthu u budućnosti. "A to će biti izazov", kazao je Robert Hardman, kraljevski biograf i autor knjige ‘‘Queen of Our Times‘‘.

image

Kraljica Elizabeth II. sa svojim nasljednicima princom Charlesom i princom Williamom

JACK HILL-THE TIMES/POOL SUPPLIED BY SPLASH NEWS/SPLASHNEWS.COM/SPLA

Veliku pukotinu u obitelji napravili su nekad omiljeni princ Harry i njegova supruga Meghan Markle kada su se 2020. povukli sa svojih kraljevskih uloga, a svojim javnim svjedočanstvima i optužbama nisu nikako išli u prilog kraljevske obitelji. No, iako su s drugog kontinenta svako toliko ispaljivali prilično ružnu verbalnu paljbu prema monarhiji, njihovu gorčinu i optužbe zasjenio je muk iz Windsora, kraljičina smrt i na kraju krunidba novog kralja - barem za sada nema zabrinutosti za monarhiju kojoj je na čelu kralj Charles III. Kraljica još uvijek nije zaboravljena, kralj Charles III. dostojno ju je zamijenio, no svi očekuju kada će na tron zasjesti princ William koje više nego spreman preuzeti dužnost vladara monarhije.

Linker
27. travanj 2024 21:29