Ivana Krizmanić

Zvijezda serije "San snova" otkriva svoj put do uspjeha: Od studija u Londonu do malih ekrana

Odustajanje nikad nije bilo opcija za glumicu Ivanu Krizmanić - kad je nisu primili na zagrebačku Akademiju, otišla je u London, gdje je nisu pokolebali ni financijski problemi, a sad je napokon dočekala prvu priliku na televiziji, u seriji "San snova".

"Ako na račun novostečene slave ne dobiješ kilogram banana ili povrće za juhu, nisi ništa napravila, kažu mi kolegice sa seta. Ne idem na tržnicu, ali očito ću morati, barem da provjerim koliko su u pravu", kaže glumica Ivana Krizmanić, koja je postala općepoznato lice otkako je u seriji "San snova" utjelovila Jasnu Stošić, ženu koja drži sva četiri kuta u kući uspješno "žonglirajući" s najčešće nerazumnim idejama tvrdoglavog supruga. Njega glumi Emir Hadžihafizbegović, a njenog još tvrdoglavijeg sina nogometaša Marko Braić. I ta je odrješitost jedina sličnost između 47-godišnje Zagrepčanke i njenog TV lika.

Za razliku od Jasne, Ivana Krizmanić nije udana i trenutačno je slobodna, nema djecu niti je zanima nogomet i nije tip žene koja bi zapostavila karijeru da bi se posvetila obitelji. Iza nje su brojne kazališne, filmske i televizijske uloge za koje je i nagrađivana. Na Danima satire dobila je Nagradu za glavnu žensku ulogu u predstavi "Ko rukom odneseno" u režiji Bobe Jelčića, a Povelju za iznimno glumačko ostvarenje na Reviji hrvatskih kratkih filmova u "Izgubljenima" Bojana Radanovića. No, tek joj je Jasna Stošić, jedan od glavnih likova u RTL-ovom serijalu, donijela širu popularnost.

image

S Emirom Hadžihafizbegovićem i Teom Šimić u seriji ‘San snova‘

RTL PRESS

"To je tako. Ljudima ste svakodnevno u domovima i brzo vas zapamte", kaže glumica, dodajući da i njezinim roditeljima, umirovljenicima, mobiteli ne prestaju zvoniti. Tata Tomislav i mama Dragica, koji nisu propuštali kćerine kazališne premijere, sad prate sve epizode TV serije, komentirajući Jasnin lik sa susjedima te rođacima i prijateljima iz cijele zemlje. A Ivanina 11 godina starija sestra Sanja Krizmanić, glavna dizajnerica u Tvornici tekstila Trgovišće, kolegama je morala potvrđivati da je "ta na televiziji njena Ivana".

Tijekom vrtića i osnovne škole Ivana je pohađala satove engleskog jezika, obožavala glazbu i čitanje, a u nižim razredima osnovne opsesivno je crtala, kao i njezin otac koji je uz crtanje izrađivao skulpture te svirao gitaru. Neprekidno se tražila, sve ju je zanimalo i do četvrtog razreda gimnazije u Utrinama bila je uvjerena da će biti slikarica.

"I tada sam shvatila da je gluma sukus svih mojih traženja tijekom odrastanja. I da je to nešto gdje ću moći realizirati gotovo sve svoje sklonosti, ljubavi i talente. Svi su se čudili jer nisam išla čak ni u dramsku sekciju, no to je bio moj odabir. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala sam engleski jezik i komparativnu književnost i tri godine zaredom išla na prijemni na Akademiju dramske umjetnosti. I nikako da prođem. Želja za glumom bila je snažna i kako sam obožavala britansku scenu, od muzike do književnika i glumaca poput Garyja Oldmana i Daniela Day-Lewisa, odlučila sam otići na studij u London. Za prijemni me pripremala glumica, pjevačica i radijska voditeljica Jadranka Krajina, koja je diplomirala na London Academy of Music and Dramatic Art", objašnjava Ivana Krizmanić, koja 1998. počela studirati na Academy of Live and Recorder Arts (Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost), gdje je diplomirala 12. srpnja 2001.

Prvu godinu studija platili su joj roditelji i sestra, podigavši kredit, a novac za život u skupom Londonu zarađivala je radeći četvrtkom i petkom nakon predavanja te subotom i nedjeljom, od jutra do mraka, po dvije smjene. No, za drugu godinu studija više nije bilo novca.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Raspitivala sam se na sve strane i tako upoznala Petera Frankopana, britanskog povjesničara i pisca koji predaje na Oxfordu, a čiji je otac bio Hrvat. Sa suprugom Jessicom Sainsbury osnovao je "Zakladu Frankopan" koja pomaže studentima iz Hrvatske. Videći koliko sam očajna jer nemam novca za nastavak studija, Zaklada mi je platila i drugu i treću godinu", otkriva Ivana, kojoj je studentska viza te 2001. istjecala u rujnu pa se vratila u Hrvatsku. Prijateljica joj je posudila 100 funta za autobusnu kartu od Londona do Zagreba. Svoj je CV poslala na sve kazališne adrese, a prva ju je pozvala glumica Vitomira Lončar koja je u "Maloj sceni" pokretala scenu za odrasle. Na razgovoru joj je rekla da će je pozvati čim se ukaže prilika.

"Pozvala me dan prije Badnjaka jer glumice u projektu koji su postavljale redateljice Tea Gjergjizi Agejev i dramaturginja Tena Štivičić nisu mogle više raditi. I kako je život bio i ostao najveći redatelj, dale su mi tekst "Stvar je u obliku" američkog dramskog pisca Neila LaButea. Nisam mogla vjerovati: riječ je o svjetskom kazališnom hitu koji je tog ljeta bio rasprodan na West Endu, a glavnu je ulogu igrala oskarovka Rachel Weisz, supruga Daniela Craiga. I ni pola godine kasnije ja dobivam tu istu ulogu", govori Ivana, dodajući da je premijera bila krajem veljače. I tako je počela njezina glumačka karijera u domovini, u kojoj je sada svaku večer na malim ekranima.

"Rad na seriji mi je dugogodišnja želja jer svakodnevno biti na setu, ispred kamere, naučiti sve što takav specifičan oblik glume zahtijeva za mene je još jedan izazov. Snimanje, doduše, baš i ne ostavlja mnogo vremena pa se u slobodne trenutke stignem samo podružiti s prijateljima. Zbog ozljede sam prestala trčati pa sad samo hodam i bicikliram po gradu. I to su mi jedine aktivnosti", kaže Ivana Krizmanić, koja uz seriju igra i u predstavi Ivora Martinića "Drama o Mirjani i ovima oko nje" u Teatru ITD s Majom Posavec i Marinom Redžepović.

Linker
14. travanj 2024 10:51