MEDIA-MODE/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
Elle Macpherson

"The Body" ima 60: Iza nje su dva razvoda, već 20 godina nije popila kap alkohola, a danas je kaže sretnija no ikad

Jedna od najpoznatijih manekenki svih vremena ušla je u sedmo desetljeće života što se ne bih reklo po njezinom izgledu. Uživa u svakoj sekundi života s dva sina i novim partnerom, a nedavno je ponovno nosila reviju.

Jedna od najpoznatijih manekenki svih vremena ušla je u sedmo desetljeće života što se ne bih reklo po njezinom izgledu. Uživa u svakoj sekundi života s dva sina i novim partnerom, a nedavno je ponovno nosila reviju.

Legendarna australska manekenka Elle Macpherson i danas ima vretenastu figuru zbog koje joj je magazin Time 1989. godine nadjenuo nadimak "The Body", premda je ušla u sedmo destljeće života, odnosno napunila velikih 60. Pamtimo ju i kao jedan od sedam veličanstvenih top modela iz sredine 90-ih, kako ju je prozvao Frank DeCaro, novinar The New York Timesa, uz Lindu Evangelistu, Christy Turlington, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Helenu Christensen i Claudiju Schiffer.

Usporedimo li njene fotografije od prije i danas, vidljivo je da ima bore oko očiju i oko kutova usana jer ruku na srce, njenih šest desetljeća značajna su brojka, ali nema naznaka zahvata kakvim nerijetko pribjegavaju njene vršnjakinje u modnoj ili zabavljačkoj industriji.Nadrealno mladolik izgled pokazala je i nedavno na otvaranju Festivala mode u Melbourneu početkom ožujka ove godine. Bilo joj je to prvo pojavljivanje na pisti od 2010., kad je nosila kreacije Louisa Vuittona na pariškom Tjednu mode. Izgledala je tako dobro pa su mnogi pomislili kako slavna manekenka koristi usluge vrhunskog estetskog kirurga, no ona još od 2016. kategorički tvrdi da si takvo što nikad ne bi napravila.

image
DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

"Nisam imala takvu operaciju, ne planiram je jer znam da te stvari lako mogu poći po zlu. Možda vam se u tom slučaju čini da izgledate mlađe, ali to ne izgleda baš kako treba. Stoga se trudim da to bude stvarno prirodno," rekla je prije osam godina za Telegraph Magazine. Na što, konkretno, misli, pojasnila je prošle godine. Kada su je pitali je li isprobala botoks ili filere otkrila je: "Da, probala sam svašta. Vrijeme radi protiv mog lica. Ponekad izgledate još gore kad napravite takve stvari. Pomalo sam plašljiva i ne želim se petljati s onim što ne poznajem dovoljno. Najbolje je ostaviti to što imam takvo kakvo jest. Pritom mislim na vitaminske injekcije, a radim i na svojoj prehrani", rekla je za Daily Mail.

Uz opće prihvaćeno "bockanje", pokazalo se da je njezino najučinkovitije oruđe protiv starenja wellbeing ili kad se dobro osjećamo u svojoj koži. Danas se termin "biti dobar sa sobom" možda i pomalo izlizao zbog (pre)česte uporabe, ali kad to tvrdi manekenka koja je rekorderka u pojavljivanjima na naslovnici američkog magazina Sports Illustrated Swimsuit - posljednji put pozirala je 2006. s još sedam modela kad su joj bile 42 godine, čini se kako njene riječi imaju smisla. Dodajmo i to da je svoj know-how kako zadržati vitalnost i mladolik izgled, 2014. pretočila u kompaniju i istoimeni lifestyle brend, WelleCo, čija je suosnivačica.

image

Elle Macpherson u svom uredu, kao kreativna direktorica svoje tvrtke ‘Elle Macpherson Intimates‘

STUART CLARKE/SHUTTERSTOCK

Pokazalo se da je taj potez vrlo unosan jer je sama sebi najbolja reklama jer tko ne bi htio izgledati poput nje? Zato ne iznenađuje što se njezino bogatstvo danas procjenjuje na 88 milijuna eura. Dodajmo i to da ih nije ih zaradila samo zahvaljujući WelleCo-u i najvažnijem proizvodu tvrtke, The Super Elixiru zelenom prahu s preko 40 sastojaka za jačanje imuniteta i vitalnosti, jer je dobro zarađivala tijekom cijele karijere započete 1982., kad joj je bilo osamnaest, do danas. No, poslovno zaleđe stvoreno u partnerstvu s dr. Laubscher čija je bila pacijentica, a s kojom je napravila i svoj hit proizvod, omogućilo joj je financijsku neovisnost. Baš kao i biranje prigoda kad će se pojaviti na modnim događajima, putovanja gdje god poželi, ukratko, ispunjen život po vlastitim pravilima. Pritom tvrdi da joj je jurnjava za profitom u drugom planu. Primjerice, izvršni direktor kompanije WelleCo iskusni je menadžer Leighton Richards koji je preuzeo kormilo tijekom pandemije korone, piše magazin CEO. Daleko od toga da manekenka ne bi mogla sama voditi kompaniju. Iza Elle Macpherson koja je sa sestrom Mimi odrasla u građanskoj obitelji u Killari, predgrađu Sydneya, zavidno je poslovno iskustvo. Manekenka ima srednjoškolsku diplomu i godinu dana studija prava na Sveučilištu Sydneyu, a poduzetnica je postala krajem 1980-ih kad je nadimak "The Body" iskoristila kao naziv vlastite linije rublja. Pokrenula je kompaniju Elle Macpherson Intimates, čija je bila kreativna direktorica u partnerstvu s tvrtkom Bendon Limited Apprarelom.

image

Među poduzetničkim pothvatima australske manekenke bilo je i videosadržaj za vježbanje

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK

Predložila im je ugovor o proizvodima koji nose njezino ime, a dizajnirani su u partnerstvu s Bendonovim timom. Njihovo rublje je 90-ih bilo među najprodavanijim u Velikoj Britaniji i Australiji. No, to joj nije bilo dovoljno, pa je sredinom 90-ih napustila agenciju Ford Models i osnovala vlastitu, Elle Macpherson Inc. Bio je to temelj njezinim kasnijim poslovnim pothvatima. Tiskala je, primjerice, vlastite kalendare, snimila je unosnu seriju videa tjelovježbe, okušala se kao voditeljica i izvršna producentica reality showa "Britain & Ireland Next Top Model", bila je izvršna producentica showa Fashion Star u suradnji s NBC-jem. Unatoč svemu, poslovno prekaljena 60-godišnjakinja koja osim materinjeg, tečno vlada francuskim, talijanskim i španjolskim jezikom, odlučila da više neće biti (pre)aktivna u uredu. Uključena je u vitalne odluke kompanije, ali više se ne bavi "operativom". Zašto? Razlog bi mogao biti taj da se u njezinom životu kriju dva vrlo teška razdoblja. Sastanci na kojima se smišlja prodajna strategija, više joj nisu prioritet. Na preokret ju je 2014. ponukao zdravstveni problem, Elle je patila od bolnog probavnog poremećaja, odnosno povećane crijevne propusnosti ili hiperpermeabilnost crijevne barijere. Posljedica je ta da djelomično neprobavljena hrana i toksini ulaze u krvotok, što može pogubno djelovati na organizam. Problem je otklonila promjenom prehrane u vegansku, prema uputama dr. Simoné Laubscher. Kasnije je to pretočila u obostrano koristan posao te razvila mnoštvo vlastitih, veganskih recepata i sudjelovala u stvaranju dodataka prehrani kompanije WelleCo.

image

Elle Macpherson u televizijskoj reklami početkom 80-ih

SHANE PARTRIDGE/SHUTTERSTOCK

Druga stvar koja ju je navela na radikalne promjene bilo je pretjerana konzumacija alkohola.

"Prestala sam piti 2003. jer sam osjećala da ne mogu biti potpuno prisutna u svom životu. To je bila odskočna daska za dublje upoznavanje same sebe", rekla je prošle godine za Vanity Fair. Dodala je i to da od tada više nije pokleknula u rujnu 2023. pohvalila se značkom 20-godišnje apstinencije društva Anonimnih alkoholičara, na svom profilu na Instagramu.

"Trijeznost zahtijeva disciplinu i upornost, no teško da možete biti dobro i prisutni u svom životu uz alkohol koji to ne podržava. Vrlo je teško upoznati sebe ako se otupljuješ", rekla je. Nevoljko priča o tome zašto je počela piti, no razlog bi, osim preopterećenosti manekenskom i poslovnom karijerom, mogao biti i njen privatni život.

Prvi slavni dečko manekenke koja se proslavila još s 18 godina, kada je na televiziji reklamirala bezalkoholno piće Tab dijetalni osvježavajući napitak, bio je petnaest godina stariji američki glazbenik, Billy Joel. Pjevač i pijanist posvetio joj je pjesme "This Night" i "And So It Goes". Vjeruje se da mu je bila inspiracija za hit "Uptown Girl". Pa ipak, tri godine kasnije, udala se za drugoga, 20 godina starijeg francuskog modnog fotografa Gillesa Bensimona, međunarodnog kreativnog direktora časopisa Elle. Fotografa je upoznala 1984. na modnom snimanju, francuski šarmer brzo ju je "smotao", vjenčali su se dvije godine kasnije, a razveli 1989. godine, zbog neslaganja. Razlog je, navodno, bile njegova posesivnost i ljubomora, što nikad nije potvrđeno. Drugi suprug postao joj je 2013. četiri godine mlađi američki milijarder Jeffrey Soffer. Kako piše People, zaručili su se i vjenčali iste godine.

image

S bivšim partnerom Arpadom Bussonom i starijim sinom Flynnom

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Napustila ga je 2017., jer su ga, prema pisanju Page Sixa, mediji povezali s drugim ženama. Ponižena, napustila njihovu vilu u Miamiju i odselila se u vlastitu, koju je u međuvremenu kupila na Floridi. Između prvog supruga Gillesa Bensimona te drugog muža, Jeffreyja Soffera, legendarna manekenka ljubila je godinu dana starijeg francuskog financijaša mađarskih korijena, Arpada Bussona. Dijelili su život u Londonu devet godina i dobili dva sina, danas 26-godišnjeg Flynna te 21- godišnjeg Cyja. Idila je trajala do srpnja 2005. kad su objavili da više nisu zajedno. Nikad se nisu vjenčali.

image

Elle Macpherson sa sinom Flynnom Bussonom na događanju 2022. godine

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

"Iako smo ostali prijatelji, odlučili smo provesti neko vrijeme razdvojeni kako bismo razmislili o našoj budućnosti. I dalje imamo prekrasan odnos, baš kao i naše dvoje prekrasne djece. S obzirom na dobrobit naših sinova, naš prioritet je roditeljstvo. Nema treće strane. Nadamo se privatnosti u ovom trenutku", objavili su tada u zajedničkom priopćenju.

Danas je, pak, u vezi s privlačnim 55-godišnjim američkim gitaristom Doyleom Bramhallom II. Često putuju, odnosno gotovo dvije godine žive poput zaljubljenih nomada kako je otkrila nedavno na Instagramu. Pohvalila se i fotografijama svojih odraslih sinova: Cy se bavi modelingom i studira u poduzetništvo u Bostonu, dok je 25-godišnji Flynn u istom američkom gradu diplomirao na studiju financija i nekretnina.

image

Elle je prije nekoliko dana uživala na izložbi sa svojim sadašnjim partnerom i ne mogu sakriti sreću

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Kako izgleda njena svakodnevica koja je, tvrdi, osim veganske prehrane i preparata s blagotvornim nutrijenatima, zaslužni za njen nevjerojatan izgled otkrila je u australskom lifestyle magazin Body+Soul.

"Kad kažete da izgledam nevjerojatno, pomislim na to da se doista tako osjećam, a osjećam se nevjerojatno. Volim osjećati tu vitalnost u sebi. Zahvalna za svoj život, za svoje putovanje i činjenicu što ću navršiti 60. godina. Želim zadržati tu djetinju znatiželju i spontanost u životu, a istovremeno zadržati fokus na njegov smisao", kaže filozofski. Najvažniji postulat u njenom wellbeingu jest ravnoteža. Da bismo je postigli, Elle Macpherson vjeruje da treba objediniti fizičke, duhovne, mentalne i emocionalne elemente života.

"Ako tulumarite cijelu noć, pobrinite se da idući dan provedete malo vremena u meditaciji. Ako naporno radite, pobrinite se da dobro spavate. Ako u životu steknete mudrost, svakako je prenesite", kaže Elle.

Iako bi mogla voditi globalno poslovno carstvo, Elle Macpherson vjeruje da svi trebamo uživati u onom što radimo. Radost je, kaže, jedina svrha života.Sve što joj je važno, zaokružuje vježbanje. Nekad je prednost davala aerobiku i fitnessu.

"Svi smo vježbali, kalorije su se unosile i kalorije trošile. Išli ste u teretanu i oblikovali tijelo, svi smo pričali o fitnessu tipa Jane Fonda," prisjeća se. Sada više voli aktivnosti na otvorenom, bicikliranje, plivanje i planinarenje. Na sinove je prenijela uživanje u sauni nakon čega slijedi kupanje u hladnoj vodi. Najvažnije, prehranu, ostavila je za kraj. Njezina je bezmesna i organska. Dan započinje s malo vode i limunovim sokom, a tijekom dana triput dnevno poseže za proizvodima svoje kompanije.

Linker
30. travanj 2024 01:55