WPA POOL GETTY IMAGES
biografija sve otkriva

Sve žene Borisa Johnsona: Tata ga nije volio pa je preuzeo njegov obrazac ponašanja prema ženama

Nova biografija britanskog premijera objašnjava da je za genezu njegova kompliciranog odnosa sa ženama kriv otac Stanley Johnson, koji je njegovu majku tukao i varao, a strastveno je volio samo svoje nekretnine.

Nova biografija britanskog premijera objašnjava da je za genezu njegova kompliciranog odnosa sa ženama kriv otac Stanley Johnson, koji je njegovu majku tukao i varao, a strastveno je volio samo svoje nekretnine.

Dok im premijer Boris Johnson ponovno steže omču epidemioloških mjera, Britanci se opuštaju uz novo sočno štivo o njegovom privatnom životu. U tek objavljenoj knjizi “The Gambler” iskusno novinarsko njuškalo Tom Bower prenosi pikanterije što su mu ih povjerile Borisova majka, rođaci, ljubavnice i bivše supruge. Osim što sa zadovoljstvom ruje po njegovim brojnim manama, autor također pokušava dokučiti zašto se premijer Johnson (56) i u politici i privatno često ponaša kao nezreli dripac. Boweru se čini da je uzrok tome Borisovo iznimno kaotično djetinjstvo.

Izvor tog kaosa bio je premijerov otac Stanley Johnson (80), nikakav roditelj i još gori suprug. U SAD-u je studirao ekonomiju, radio je za Svjetsku banku, onda je ušao u politiku i postao zastupnik u britanskom parlamentu, potom se posvetio zaštiti okoliša, dosad je objavio 26 knjiga, a pod stare dane sudjeluje u televizijskim zbiljokazima. Iz dva braka ima petero djece i strastveno skuplja nekretnine te je vlasnik - više od 20 kuća.

image
Boris na partyju s ocem Stanleyjem i sestrom Rachel...
DAVE M. BENETT GETTY IMAGES

Stanley se prvi put oženio 1963. s tada 22-godišnjom Charlotte Fawcett, umjetnički nastrojenom kćeri uglednog odvjetnika. Prvo od njihovo troje djece - sin Alexander Boris de Pfeffel - rodio se 1964. u New Yorku. Obitelj se seljakala između Engleske i Amerike do 1969., kad su se skrasili na zabačenoj farmi u okrugu Somerset. Što zbog posla, što zbog lova na suknje, Stanley je rijetko bio doma i Charlotte je teret odgoja djece nosila na svojim plećima. Za nagradu je od muža dobivala - batine. Kako je ispričala Tomu Boweru, Stanley ju je stalno tukao. Jednom joj je šakom slomio nos pa je završila u bolnici. Djeci je bilo rečeno da je mama nehotice razbila nos na vratima automobila.

image
Boris Johnson sa sestrom Rachel Johnson i majkom Charlotte Johnson. Boris je najstarije od petero djece bonvivana Stanleyja, koji u 80. godini sudjeluje u realityjima kao što je ‘Preživljavanje u džungli’
DAVID M. BENETT GETTY IMAGES

Nesretan brak s nasilnim suprugom načeo je Charlotteinu psihu i 1974. doživjela je slom živaca. Osam mjeseci provela je na liječenju odvojena od djece. Mali Boris, izuzetno inteligentno dijete, nagledao se tih prizora obiteljskog nasilja i to ga je, tvrdi Bower, zauvijek obilježilo te emocionalno deformiralo. Kad ga je mlađa sestra jednom pobijedila u stolnom tenisu, toliko je teško podnio taj poraz da je nogom raspalio po vratima garaže i slomio palac.

- Očajavao je zbog sudbine svoje majke, a kako drugima nije želio govoriti o brutalnostima svog oca i otkrivati mračne obiteljske tajne, postao je samotnjak - piše Bower.

Na dječakovo samotništvo i nepovjerenje u ljude nadovezala se nezajažljiva ambicija, ali i sklonost da hvata krivine, bježi od odgovornosti, lovi u mutnom, krši pravila i ne razmišlja o posljedicama svojih postupaka. Njegovi roditelji razveli su se tek 1979., dokad je Charlotte pretrpjela mnoga poniženja. Imali su u kući dvije au pair djevojke, kojima je Stanley jednog vrućeg ljeta rekao da zbog nestašice vode ne mogu prati svoju odjeću pa neka izvole po kući hodati razodjevene. Cure su poslušale gazdu, a jedna je popustila njegovim udvaranjima i s njom se ljubakao pred vlastitom djecom. I Charlotte je, dakako, znala za tu podlost, ali je, kao i mnoge žrtve zlostavljanja, mislila da je to sama skrivila. “Izluđujem tvog oca”, govorila je Borisu, pred kojim je često secirala svoju mizeriju od braka.

Iako je suosjećao s majkom, paradoksalno je da se budući britanski premijer formirao u karakternu repliku svog moralno bankrotiranog oca. Najbolje se to vidi po njegovom odnosu prema ženama s kojima je dijelio stol i postelju. Premda nitko ne tvrdi da ih je tukao, bio je noćna mora od partnera. Svoju prvu suprugu Allegru Mostyn-Owen, curu iz fine i bogate obitelji, upoznao je tijekom studija na Oxfordu. Vjenčali su se 1987. iako je Allegru otac upozoravao da se kloni tog grabežljivca.

Brak su im nagrizale česte svađe, katkad toliko žestoke da bi se Allegra po nekoliko tjedana skrivala kod prijateljica od Borisova bijesa. Unatoč tome, nikad protiv njega nije progovorila ni jednu ružnu riječ. Razveli su se nakon šest godina braka bez djece.

- Boris je htio pokornu i šutljivu ženu, koja će mu ostaviti prostor za izgradnju blistave karijere. Moja kći nije bila takva osoba - objasnila je Allegrina majka.

Jedva 12 dana nakon prvog razvoda Boris Johnson, poznat i po nadimku BoJo, vjenčao se s Marinom Wheeler, odvjetnicom specijaliziranom za ljudska prava. U braku s Marinom dobio je četvero djece, što ga nije spriječilo da djecu pravi i izvan braka. Dok je radio kao glavni urednik tjednika The Spectator, bacio je oko na novinarku Petronellu Wyatt. Nakon što je na stolu pronašla njegovu ljubavnu poruku, Petronella je popustila i 2001. postala Borisova ljubavnica. Osam mjeseci kasnije ostala je u drugom stanju.

image
Njegova zakonita supruga Marina Wheeler, s kojom ima četvero djece, sve je to podnosila...
PETER MACDIARMID GETTY IMAGES

- Boris ju je nagovarao da rodi to dijete, no ona nije htjela biti samohrana majka i inzistirala je da se vjenčaju - piše Bower.

Stjeran u škripac, BoJo je sve priznao Marini, uz časnu riječ da će prekinuti s Petronellom. Obećanje nije ispunio. Petronella je pobacila, ali nije abortirala i vezu s Johnsonom. Nastavili su svoju aferu u melodramatičnom tonu. U jednom je trenutku Petronella, sva u suzama, zaprijetila Borisu da će se ubiti ako se ne vjenčaju. A Boris, po običaju neodlučan kao Hamlet, ljubavnicu nije htio ni ženiti niti izgubiti. Bower u knjizi opisuje epizodu kad je Johnson sa svojom zakonitom i njihovom djecom ljetovao na Sardiniji te saznao da je Petronella na odmoru u Toskani. Slagao je nešto obitelji i smjesta odletio u Toskanu.

image
Novinarka Petronella Wyatt godinama je bila Johnsonova ljubavnica, dvaput je i zatrudnjela s njim...
DAVE M. BENETT GETTY IMAGES

- Uspentrao se uz zidove Petronelline vile i izjavio kako su njegova impulzivnost i hrabrost dokazi njegove ljubavi. Ali opet se vratio Marini.

Kako bi se konačno otresla nemogućeg ljubavnika, Petronella je pronašla novog dečka i s njim pobjegla u Ameriku. Boris ju je i tamo bombardirao porukama, što je pridonijelo propasti njezine nove veze, nakon čega se vratila u London i nastavila viđati Borisa. U rujnu 2004. ponovno je zatrudnjela, no premda je taj put odlučila zadržati dijete, nije uspjela sačuvati trudnoću. Boris je prerušen došao u bolnicu kako bi zajedno oplakali taj gubitak. Povrijeđena Marina promijenila je brave na vratima i skinula vjenčani prsten, no ljutnja ju je brzo prošla i dopustila je nevjernom mužu da se opet vrati obitelji.

Drugi izgon iz kuće dobio je 2010. pošto je Marina saznala da ima izvanbračnu kćer s Helen Macintyre, konzultanticom za umjetnine, s kojom se spetljao godinu ranije. Helen je i sudskim putem htjela prikriti identitet oca svog djeteta, no sud je 2013. odlučio da se tu nema što tajiti.

- Taj čovjek stvarno nema moralni kompas - zgražao se tadašnji Helenin dečko. Njemu, kao ni mnogima, nije bilo jasno što žene vide u Borisu. Oko nekih se uopće nije morao truditi. Jedna od takvih bila je Mary Wakefield, sadašnja supruga Dominica Cummingsa, glavnog savjetnika premijera Johnsona.

image
Mary Wakefield dugo je bila zaljubljena u Johnsona, a danas je supruga njegova savjetnika Dominica Cummingsa
PETER SUMMERS GETTY IMAGES

Mary je s Borisom radila u redakciji Spectatora i bila ludo zaljubljena u njega. Po riječima jednog svjedoka, u njegovoj se blizini ponašala kao španijelka u vrijeme tjeranja. Boris je to primjećivao, zbunjeno se češkao po glavi i propitivao suradnike što da radi. Što god je učinio, nije pogriješio, jer sada su mu Mary i Dominic među najboljim prijateljima, a nema ih puno.

U knjizi “The Gambler” može se čitati i o Johnsonovoj aferi s američkom digitalnom poduzetnicom Jennifer Arcuri. Bilo joj je 26 godina kad je 2011. upoznala Borisa, tadašnjeg gradonačelnika Londona. Upućeni svjedoče da ga je zavela kako bi proširila svoj biznis, a on se nije osobito opirao iako je suradnicima čvrsto obećao da neće švrljati. Bližili su se novi izbori za gradonačelnika i kako se nadao reizboru, morao je paziti što radi. Pamet mu je govorila jedno, hormoni drugo; nije bilo sumnje što će prevagnuti. Jennifer tvrdi da se jednostavno nije mogla oduprijeti toj lavini strasti i da ga je zaista voljela.

- Arcuri mu je bila i ljubavnica i majčinska figura, a njezin dom utočište od svih briga - piše Bower.

image
Znatno mlađa od njega, IT poduzetnica Jennifer Arcuri bila mu je i ljubavnica i majčinska figura...
LEON NEAL GETTY IMAGES

Boris je 2016. ostao bez tog utočišta jer ga je Jennifer otjerala. Kasnije se udala, dobila dijete i više nije htjela ni čuti za bivšeg ljubavnika, koji joj je dvije godine nakon raskida poslao SMS: “Nedostaješ mi i trebam te”. Odgovor nije dobio.

Šesto dijete, jedno više od svog oca, premijer Johnson dobio je potkraj travnja sa svojom zaručnicom Carrie Symonds (32). Njihova veza počela je 2018. i zbog Carrie se napaćena Marina Wheeler napokon razvela od Borisa. I nakon svega što joj je priredio tijekom 27 godina braka, još za njega pronalazi riječi opravdanja.

- Sve Borisove najlošije osobine proizlaze iz njegovog odnosa s ocem - tvrdi Marina, ali ne može objasniti zašto ih je toliko dugo trpjela. Do sljedećih izbora sve najlošije osobine Borisa Johnsona, lidera kojeg tata nije volio, morat će otrpjeti cijela nacija.

Linker
26. travanj 2024 14:29