CHARLOTTE JOHNSON WAHL

Preminula majka Borisa Johnsona: Profesionalna slikarica bila je najviši autoritet za premijera

U 40. godini joj je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, ali nije dopustila da ju bolest zaustavi te je nastavila slikati
 Daniel Leal-olivas/AFP

Majka britanskog premijera Borisa Johnsona, slikarica Charlotte Johnson Wahl, umrla je u 79. godini, izvijestili su britanski mediji.

Preminula je 'mirno i iznenada' u londonskoj bolnici u ponedjeljak, izvijestila je obitelj.

Premijer Johnson svoju majku smatrao je najvišim autoritetom u obitelji koja mu je usadila "jednaku vrijednost svakog ljudskog života". Charlotte Johnson-Wahl za svog najstarijeg sina 2015. je izjavila da je 'mekoga srca', dok je 2008. pričala da se osjeća zaštitnički prema njemu dok se hvata u koštac sa sve većim profesionalnim izazovima.

Prošle godine, Boris Johnson izjavio je u obraćanju naciji kako se nada da će vidjeti svoju majku 27. ožujka, na samom početku pandemije koronavirusa, no kasnije je Downing Street morao ispeglati situaciju pojašnjavajući da će s majkom razgovarati putem Skypea.

Kada je Boris Johnson prvi put na konferenciji Konzervativne stranke sudjelovao kao premijer, otkrio je da je njegova majka na referendumu glasovala za izlazak iz Europske unije.

Johnsonova majka je kći odvjetnika Sir Jamesa Fawcetta, koji je bio predsjednik Europske komisije za ljudska prava 70-tih godina. Studirala je engleski jezik na Sveučilištu Oxford, no prekinula je studij kako bi otputovala u Sjedinjene Države sa Stanleyjem Johnsonom, za kojega se udala 1963. godine. Ksnije se ipak vratila u domovinu te završila studij kao prva udana studentica na fakultetu Lady Margaret Hall pri Sveučilištu Oxford.

Charlotte Johnson-Wahl proslavila se kao slikarica portreta, no rado je slikala i pejzaže te druge teme.

- Moja sestra bila je izuzetno pametna, kao i moj mlađi brat. Moji roditelji nisu znali što bi sa mnom pa su mi dali boje i ispalo je da sam dobra u tome. Jednom kad sam počela slikati, nisam mogla prestati, izjavila je.

Njezin brak sa Stanleyjem Johnsonom završio je razvodom 1979. godine. Imali su četvero djece: Borisa, novinarku Rachel, bivšu ministricu u vladi Jo te ekologa Lea. Sin Borisa Johnsona Wilfred bio je njezino 13. unuče.

Jednom prilikom otkrila je neobičnu anegdotu vezanu za Borisovo ime.

- Kad sam bila tri mjeseca trudna, otputovali smo autobusom u Mexico City. Putovanje je bilo izrazito neugodno, imala sam mučninu cijelo vrijeme. Imali smo smještaj kod čovjeka koji se zvao Boris Litwin. Rekao mi je da se ne možemo vraćati busom, pa mi je dao dvije zrakoplovne karte prve klase. Bila sam mu jako zahvalna te sam odlučila dijete nazvati Boris, bez obzira na spol, rekla je.

Kasnije je ipak promijenila odluku i sina nazvala Alexander Boris de Pfeffel.

Dok je bio na Sveučilištu Eton, tadašnji prijatelji aktualnog premijera doznali su za njegovo neobično ime i počeli ga zvati Boris, čak i učitelji. No svi koji ga poznaju od djetinjstva zovu ga Alexander, otkrila je njegova majka. Ona ga je rijetko zvala tim imenom, samo kada je bila u pitanju neka ozibljna stvar.

Tijekom braka doživjela je psihički slom te je primljena u psihijatrijsku bolnicu Maudsley gdje je ostala devet mjeseci. Kasnije je ispričala da se potpuno izgubila, ali da je svoje vrijeme u bolnici tamo iskoristila za umjetnost. Naslikala je 78 djela koje odražavaju njezino stanje uma u tom razdoblju.

Kada se razvela odbila je prihvatiti bilo kakav novac od Stanleyja. Zarađivala je za život prodajući slike, no kasnije je rekla kako je bila jako tvrda.

Krajem 90-ih udala se za američkog profesora Nicholasa Wahla, preselila u New York i počela slikati panorame gradova, no 2004. njezin suprug je umro te se vratila u London. U 40. godini joj je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, ali nije dopustila da ju bolest zaustavi te je nastavila slikati.

Prije 13 godina za Telegraph je izjavila da pokušava slikati svaki dan, iako često mora ići u bolnicu. Ispričala je kako joj ruka ponekad napravi nekontrolirani pokret što ju dovodi do suza, no da još uvijek uspijeva slikati.

Samo jednom je zamolila sina da iskoristi svoj utjecaj dok je bio gradonačelnk Londona. Zamolila ga je da vodi računa da autobusi nastave put tek kada se vozač uvjeri da svi putnici sjede. Na taj način željela je pomoći invalidima i nemoćnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:40