Nova šansa u SAD-u

Maleni Šimun, koji je ujedinio Hrvatsku, opet mora na operaciju: ‘Naš put je dug i neki bi rekli težak‘

Cijela zemlja stala je uz mladu obitelj kad je njihovom sinu zabranjen odlazak u vrtić. Zbog mnoštva zdravstvenih problema podvrgnut je nizu ozbiljnih zahvata u inozemstvu, a potrebno ih je još.

Prije godinu dana, tada dvoipogodišnji Šimun Stojanović, dječak kojem je zbog urođenih bolesti amputirana lijeva noga, ujedinio je cijelu Hrvatsku. Naime, tog bistrog, brbljavog i živahnog dječaka nisu željeli primiti u dječji vrtić u Županji s napomenom - opasan za sebe i druge. Kako nosi protezu i teško se kreće ovisan je o tuđoj pomoći, a odgovor vrtićke komisije izazvalo je gnjev u sredini gdje mališan živi, ali i diljem Hrvatske pa je ta odluka ubrzo promijenjena. Zahvaljujući prtisku javnosti Šimun je u vrtić krenuo prošlu jesen, po jedan sat dnevno u pratnji mame.

Njega je to naravno beskrajno razveselilo jer obožava djecu, voli se igrati, a i sa svog prozora gdje živi s roditeljima Martinom i Tomislavom te starijom braćom Tomislavom i Noom Matijom, čeznutljivo je gledao na vrtićko igralište puno djece.

- Presretna sam i zahvalna svima. Samo to sam i tražila - da našem Šimunu daju priliku. Ako se zaista pokaže da nije spreman za vrtić, ili bude bilo kakvih problema, spremni smo zahvaliti na prilici. Razumni smo ljudi i dugo smo vagali je li odlazak u vrtić dobra odluka za njega. Na prijavu smo se odlučili tek nakon pozitivnog odgovora pedijatrice, nefrologa i ortopeda. No, uvjerena sam da će se svi u vrtiću, kad ga upoznaju, zaljubiti u njega - kazala je tada njegova majka.

Čitajte i: Velika pobjeda malenog Šimuna, samo je ljubio mamu i govorio: 'Nemoj plakati, volim te'

Čitajte i: Ana Šarić i Martina Stojanović: Lavice koje su sve svoje potrebe stavile iza potreba drugih

A mališana od rođenja more brojni zdravstveni problemi. Rođen je s nedostatkom kostiju, bez čašice u lijevom kuku i bez lijevog koljena te duplikacijom bedrene kosti. Uz to ima i spinu bifidu, rascjep kralježnice zbog kojeg je samo s mjesec dana operiran. Ta deformacija kralježnice razlog je što mališan ima i visoki tlak u mjehuru pa nosi i kateter. Prije godinu i pol dana u Paley Orthopedic & Spine Institutu na Floridi imao je zahtijevnu operaciju u kojoj mu je i amputirana noga, a izveo ju je kirurg Dror Paley specijaliziran za postupke produženja udova i korekcije deformiteta.

Nažalost boravak u bolnici malenom Šimunu postala je uobičajena situacija, a pred njim su nove operacije jer mu u zdravom stopalu raste kost, no njegovi roditelji su sretni jer tako dobiva priliku za bolji i samostalniji život. Uskoro ponovo odlazi na Floridu kod doktora Paleya, a o tome što ga tamo čeka, njegova mama Martina napisala je na Facebook stranici 'Za Šimunov korak':

Dragi prijatelji!

Želimo Vam se zahvaliti za bezuvjetnu podršku, za svaku molitvu, lijepu riječ, za svaki zagrljaj, za nesebičnu pomoć, za SVE!

Mi smo u velikim pripremama i organizaciji puta na operaciju u SAD-u koja će biti 18.06.2021. Ovaj puta je predviđeno liječenje koje uključuje dvije operacije. U prvom terminu operacija i stabilizacija desnog kuka te stabilizacija stopala, a nakon dva i pol mjeseca slijedi još jedna korekcijska operacija desnog stopala. Okvirno liječenje će trajati oko 6 mjeseci. HZZO je odobrio operaciju te se ovom prilikom zahvaljujemo svima, a posebno našem liječniku iz Klaićeve, dr.Ribičiću, koji je komisiji postavio zahtijev za liječenje u inozemstvu. Naš put je dug i neki bi rekli težak, ali kada vidimo da naše dijete hoda, a nisu bile takve prognoze, ne možemo kriti oduševljenje samim time što korača.

image
Mali Šimun ponovno čeka operaciju.
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Zahvaljujemo se i svima koji su nam financijski olakšali ovaj put, posebno tetinim kolegama i prijateljima, obitelji, ali i svima ostalima. Hvala Alianz osiguranju koje nam pokriva osiguranje dok smo u Americi. Hvala obitelji malene Mile Rončević koja je putem Zaklade omogućila prijevode Šimunove dokumentacije za odlazak na pregled u Boston, ali i brojnih drugih koji su nesebično prevodili medicinsku dokumentaciju za druge zdravstvene probleme za koji nažalost još uvijek nemamo termin zbog ove situacije sa covidom. Ali strpljivo čekamo da nas pozovu kako bismo izvidili mogućnosti liječenja rascijepa kralježnice i tegoba koje su s tim došle (neurogeni mjehur-kateterizacija, opstipacija). Ma hvala vam svima dobri ljudi, jer u svakom koraku vidim djelić vas... Bez Vas san o njegovom koraku ne bi bio moguć. Za sve koji žele sudjelovati i pripomoći našoj obitelji u troškovima boravka u Americi isto mogu učiniti uplatom na račun otvoren u Erste Banci:

  • IBAN: HR3624020063103590525
  • Na ime majke MARTINA STOJANOVIĆ, Županja
  • Opis plaćanja: Darovanje za zdravstvene potrebe - Šimun Stojanović
  • Za donacije iz inozemstva BIC/SWIFT je ESBCHR22.
Linker
22. travanj 2024 14:48