TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK
Daleko od idile

Kralj Charles slavi 75. rođendan: Prisjetili smo se burnih skandala koji su mu obilježili život

Britanski kralj kroz život je imao brojne skandale. Od intimnog razgovora s Camillom, miješanja u politiku do turbulentnog odnosa sa sinovima. U nastavku vam donosimo najveće skandale u kojima se našao Charles III.

Britanski kralj kroz život je imao brojne skandale. Od intimnog razgovora s Camillom, miješanja u politiku do turbulentnog odnosa sa sinovima. U nastavku vam donosimo najveće skandale u kojima se našao Charles III.

Prije nego što je okrunjen za kralja u svibnju ove godine Charles III. bio je najdugovječniji princ u povijesti britanske monarhije u kojoj danas vlada posebno ozračje. Naime, britanski vladar slavi svoj 75. rođendan. Rođen je u Buckinghamskoj palači kao najstarije dijete kraljice Elizabete II. i princa Philipa, no njegov život na kraljevskom dvoru bio je sve samo ne idiličan. Tron je naslijedio kada je njegova majka, kraljica Elizabeta II. preminula u 96. godini u rujnu 2022. godine, a kroz život je imao brojne skandale koji su naštetili njegovom imidžu. Razvod od princeze naroda - Diane, intimni razgovor s dugogodišnjom ljubavnicom, priznanje afere na nacionalnoj televiziji, primanje mita... Izdvojili smo najveće skandale u kojima se pronašao najdugovječniji princ.

image
ARMANDO PIETRANGELI/SHUTTERSTOCK

Tampongate

‘Tampongate‘ je bio najveći skandal britanske kraljevske obitelji, a u njegovom središtu našli su se Charles i Camilla Parker Bowles. Naime, tadašnji princ vodio je intimni razgovor s Camillom u kojem je rekao da bi vrlo rado htio biti "njezin tampon" aludirajući time da je htio osjetiti što veću intimnu bliskost s njom. "Volio bih živjeti u tvojim hlačama", rekao je u razgovoru Charles, na što mu je Camilla odgovorila: "Pretvorit ćeš se u gaćice?", na što je Charles odvratio: "Bio bih tampon i boravio cijelo vrijeme u tebi."

Razgovor je snimio radijski voditelj koji je sasvim slučajno čuo poziv između dvoje ljubavnika. Privatni razgovor se dogodio 1987. godine, a objavljen je tek pet godina nakon, 1992. godine, nedugo nakon što se tadašnji princ razišao od svoje supruge, princeze Diane. Dok je razgovor sniman, Camilla je još uvijek bila u braku s Andrewom Parkerom Bowlesom. Skandal je negativno utjecao na imidž princa, a u to vrijeme 42% britanske populacije mislilo je da će Willam postati direktni nasljednik svoje bake kraljice Elizabete. Izgleda da je brza reakcija Charlesa i njegovog PR tima spasila njegovu ugroženu reputaciju.

Razvod od Diane i priznanje nevjere

Od samog početka braka s Dianom 1980. godine, njihov odnos bio je pun kontroverzi, a to se već dalo nagovijestiti objavom zaruka. Naime, tijekom intervjua, novinar je upitao tada mladi par jesu li sretni i zaljubljeni na što je Charles odgovorio: "Štogod znači biti zaljubljen". Sama princeza Diana je u svojoj biografiji tvrdila da je u tom trenutku shvatila da je Charles sigurno neće voljeti isto kao što ona voli njega.

Kako su godine prolazile, Diana je tvrdila da Charles i ostatak kraljevske obitelji nisu ozbiljno shvaćali njezine probleme s bulimijom i mentalnim zdravljem. Diana je javnost također šokirala kada je priznala da je pokušala suicid dok je bila trudna s Williamom kako bi privukla Charlesovu pozornost. Lady Di je također isticala i da je Charles bio ljubomoran na njezinu popularnost koju je imala u javnosti te da ju je svaki put nazivao paranoičnom kada bi spomenula njegovu moguću nevjeru s Camillom.

Diana i Charles razišli su se 1992. godine, a 1994. Charles je na nacionalnoj televiziji priznao da je bio nevjeran u braku. U intervjuu je tvrdio da se veza između njega i Camille počela kada su supružnici već znali da im je brak gotov. Dvije godine nakon javnog priznanja o nevjeri, Diana i Charles su se i službeno razveli.

Vjenčanje s Camillom

Mladi princ i Camilla upoznali su se i zaljubili 1970. godine, no kraljevska obitelj nije odobravala njihovu vezu pa su odlučili okončati svoj odnos i krenuti svatko svojim putem. Tri godine kasnije Camilla se udala za Andrewa Parkera Bowlesa, dok je Charles 1980. oženio Dianu. Unatoč tome što su oboje bili u braku Camilla i Charles godinama su tajno ljubovali da bi svoju vezu konačno ozakonili 9. travnja 2005. godine.

Charlesovi roditelji, kraljica Elizabeta i princ Philip nisu došli na njihovo vjenčanje zato što je kraljica poglavarka Engleske crkve koja ne podupire razvod. Ipak, kasnije su se pridružili članovima obitelji na intimnom svadbenom slavlju. U javnosti su se često mogle čuti i glasine o lošem odnosu kraljice Elizabete i njezine snahe, a potaknule ih je, između ostalih, i kraljičin outfit u kojem se pojavila na svadbenom slavlju. Kraljica je na vjenčanje stigla u bijelom kaputu što je boja koja je na vjenčanjima rezervirana za mladenke pa mnogi smatraju da nije pristojno nositi bijelo ako si uzvanik na vjenčanju. Ipak, dobro upućeni izvori kazali su da Camilla nije imala klasičnu vjenčanicu i da stoga kraljičin izbor odjeće nije igrao neku ulogu. U medijima se često nagađalo i da je Camilla oduvijek zamjerala kraljici to što nije dopustila da ima raskošnije vjenčanje s Charlesom.

Odnos sa sinovima

Poznato je da Charlesov odnos sa sinovima nije baš idealan. Iako je s Williamom u korektnim odnosima javnost je zgrozila činjenica da je jednom prilikom dok je William još kao dječak završio u bolnici na operaciji njegov otac Charles odlučio otići radije na operu nego boraviti s ozlijeđenim sinom u bolnici. William mu to, sudeći prema njihovom sadašnjem odnosu više ne zamjera, no to se ne može reći i za njegovog brata Harryja. Prvi pokazatelji lošeg odnosa između oca i sina bili su već prisutni na Harryjevom rođenju. Naime, Charles se nadao da će on i Diana postati roditelji djevojčice, a navodno je prilikom Harryjevog rođenja rekao: "Oh Bože, još jedan dječak". Dodatno je na njihov odnos utjecala odluka princa Harryja i Meghan Markle da odstupe od kraljevskog dvora i presele iz Velike Britanije u Ameriku.

image

Portret Charlesa, Harryja i Williama na ulicama za vrijeme krunidbe u Londonu.

SINAI NOOR/SHUTTERSTOCK SINAI NOOR/SHUTTERSTOCK

O svemu je u svojim memoarima "Spare" progovorio i princ Harry koji tvrdi da je Charles koristio njegovo buntovno ponašanje kako bi pažnju medija odmaknuo od Camille i sebe. Zasmetalo mu je i to što ga otac nije htio financijski podržati nakon što je odlučio odstupiti iz kraljevske obitelji 2020. godine i sa svojom suprugom Meghan i njihovom obitelji preseliti u Ameriku. Unatoč tome što se mnogi nadaju pomirenju oca i sina ono još uvijek nije na vidiku. Odbjegli vojvoda od Sussexa dobio je pozivnicu za očev 75. rođendan, no izvori bliski Harryju tvrde da njemu ne pada na pamet dolaziti na slavlje u London.

Miješanje u politiku

Poznato je da članovi kraljevske obitelji moraju biti neutralni što se tiče politike, a mnogi su upravo to zamjerili Charlesu. Dokumenti nazvani "Black Spiders" prikazali su kako je Charles od tadašnjeg premijera Tonyja Blaira u razdoblju od 2004. do 2005. tražio određene ustupke. Pisma u kojima je iznosio svoje jasne političke stavove slao je na adrese njegovih sedmorice ministara. Princ je pisao ministrima za poslove i inovacije, hranu i ruralne poslove, zdravstvo, djecu, školstvo i obitelj, kulturu, medije i sport. U jednom pismu upućenom samom premijeru Tonyju Blairu, princ Charles naveo je kako je potrebno uložiti dodatna sredstva kako bi britanske trupe u Iraku mogle obavljati svoj posao. Iako nije riječ o strateškim odlukama, neki od političara bili su uvjereni da Charles koristi svoj položaj kao član kraljevske obitelji kako bi nametao svoje mišljenje.

Od obitelji bin Ladena primio novac

U srpnju prošle godine u javnost je procurila šokantna informacija da je Charles od obitelji Osame bin Ladena prihvatio isplatu od 1,2 milijuna dolara, a pozamašnu svotu osigurali su Bakr bin Laden, član bogate saudijske obitelji i njegov brat Shafiq- polubraća osnivača al-Qaide koji je organizirao terorističke napade u SAD-u 11. rujna 2001. Godine 2013. Charles se navodno sastao s Bakrom u kraljevskoj rezidenciji u Londonu dvije godine nakon što su američki specijalci u Pakistanu ubili Osamu bin Ladena. Uzeo je njihov novac iako su se tome protivili njegovi savjetnici u Clarence Houseu i dobrotvornom fondu Prince of Wales (PWFC).

image

Od obitelji Osame bin Ladena prihvatio isplatu od 1,2 milijuna dolara

HOLLIE ADAMS/WPA POOL/SHUTTERSTOCK HOLLIE ADAMS/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Bliski savjetnici su navodno molili tadašnjeg princa da vrati sporan novac. Upozoravali su ga kako bi narod bio zgrožen kad bi takva vijest došla u medije. No, Charles je odlučio napraviti po svom smatrajući da bi bilo neprikladno vratiti donaciju. "Bojao se da će donatori posumnjati u pravi razlog takvog čina", rekao je izvor blizak Charlesu. Ponašanje i brojni skandali su naštetili imidžu kralja, a svjetska javnost smatra da će njegova vladavina biti kraj britanske monarhije te da bi William i Kate trebali preuzeti prijestolje.

Linker
27. travanj 2024 11:29