Više nije kraljica supruga već samo kraljica

 POOL/SHUTTERSTOCK
nova titula

Pozivnice za krunidbu otkrile su nove detalje: Camilla nije više kraljica supruga

Sada ima titulu kraljice, za službeni portret zadužen je fotograf koji je uoči vjenčanja 2011. snimio Williama i Kate, a haljinu za krunidbu potpisuje kreator pokojne princeze Diane

Sada ima titulu kraljice, za službeni portret zadužen je fotograf koji je uoči vjenčanja 2011. snimio Williama i Kate, a haljinu za krunidbu potpisuje kreator pokojne princeze Diane

Buckinghamska palača objavila je kako izgledaju pozivnice za krunidbu kralja Charlesa i pritom otkrila novost koja se neće svidjeti svim Britancima. Riječ je o službenoj tituli kraljeve supruge: odsad će biti kraljica Camilla, umjesto kraljica supruga (eng. queen consort). Doznalo se i to da će u ceremoniji, koja će se održati 6. svibnja, u Westminsterskoj opatiji, osim princa Georga, sudjelovati i njezini unuci: Gus i Louis Lopes, sinovi Camilline kćeri Laure Lopes te Freddy Parker Bowles, nasljednik njezinog sina Toma Parker-Bowlesa. Kraljica je i kćer i sina dobila u bivšem braku s danas 83-godišnjim umirovljenim časnikom britanske vojske, Andrewom Parkerom Bowlesom. Nije poznato da li je dobio pozivnicu za krunidbu, no u povijesnu ceremoniju bit će uključen i Camillin pranećak, Arthur Elliot, otkriva Vanity Fair.

Palača je otkrila da su pozivnice izrađene od recikliranog papira prema kraljevoj želji, odaslane su na 2000 adresa, a tim povodom su Charles III. i njegova supruga pozirali za svoj novi, službeni portret. Poziraju u Plavom salonu Buckinghamske palače, a snimio ih je u ožujku Hugo Burnand, autor službenog portreta princa Williama i Kate Middleton uoči njihovog vjenčanja 2011. godine. Otprije je poznato da joj haljinu za krunidbu dizajnira Bruce Oldfield, omiljeni kreator princeze Diane.

Palača dodaje kako je ukrase na pozivnici osmislio i naslikao heraldički umjetnik Andrew Jamieson u akvarelu, omiljenoj tehnici kralja Charlesa, pasioniranog slikara. Izabrao je motiv britanskog samoniklog cvijeća, uključujući ljiljane, zvončiće te cvjetove divlje jagode. Činjenica da su izabrana tri cvijeta kao ukras na omotnici pozivnice simbolizira da će Charles biti treći britanski monarh pod tim imenom.

image

Sa suprugom na uskrsnoj misi

SHUTTERSTOCK

"U središtu dizajna je motiv Zelenog čovjeka, drevne figure iz britanskog folklora, simbolike proljeća i ponovnog rođenja, kako bi se proslavila nova vladavina. Okrunjen je lišćem hrasta, bršljana, gloga te amblematskim cvjetova Ujedinjenog Kraljevstva", priopćila je palača. Primjerice, narcis je nacionalni simbol Walesa, dok Škotsku simbolizira cvijet čička, pa će i ti cvjetovi biti dio krune junaka engleskih mitova.

Kako to u značajnim prigodama biva, promjenu u Camillinoj titulu prokomentirao je izvor blizak Buckinghamskoj palači. "Imalo je smisla nazvati Njezino Veličanstvo kraljicom suprugom u prvim mjesecima kraljeve vladavine, kako bi se razlikovala od kraljice Elizabete II. No, sada je kraljica Camilla prikladnija titula koja će pristajati Charlesovoj. Uostalom, sve nekadašnje kraljice supruge bile su poznate samo kao ‘kraljica‘ plus njihovo ime," zaključio je upućeni dvoranin.

Linker
29. travanj 2024 17:54