JOSIP ŠNAJDER
Crveni nosovi

Umjetnica klaunovskoga lica - glumica koja liječi smijehom

Glumica Anamarija Jurišić Osmeričić zajedno s 30 kolega iz udruge Crveni Nosovi već godinama obilazi bolnice, staračke domove i razne potrebite skupine, osnažujući ih humorom za borbu protiv bolesti i drugih nedaća, a za svoj rad dobili su nagradu ‘Zajedno prema zdravlju‘.

Glumica Anamarija Jurišić Osmeričić zajedno s 30 kolega iz udruge Crveni Nosovi već godinama obilazi bolnice, staračke domove i razne potrebite skupine, osnažujući ih humorom za borbu protiv bolesti i drugih nedaća, a za svoj rad dobili su nagradu ‘Zajedno prema zdravlju‘.

I dok se neka djeca (ali i odrasle osobe) boje klaunova, na 65 dječjih odjela u 16 bolnica i u 11 domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj oni su željno iščekivani posjetitelji. Već trinaest godina klaundoktori - 30 članova udruge Crveni Nosovi - liječe smijehom. Njihova misija je da svojim lakrdijama, humorom i nespretnostima rasprše turobne misli - kako kod djece koja se bore s teškim bolestima i pripremaju se za operaciju ili obavljaju teške pretrage, tako i kod starijih osoba koje se, pak, teško nose sa samoćom. A kad se u život takvih osoba vrati veselje i poraste razina serotonina, to im daje snagu za borbu s raznim nedaćama. Zbog toga se klaunovi okupljeni u udruzi Crveni Nosovi nazivaju doktorima, koji zaslužuju sva priznanja poput svojih "kolega" iz medicinske struke. Njihovu važnost prepoznala je tvrtka Pliva, članica Teve, najveće svjetske generičke organizacije, koja već drugu godinu zaredom organizira humanitarni natječaj "Zajedno prema zdravlju". Među četiri Udruge s najboljim projektima, koji su dobili Plivinu donaciju, ove su godine i Crveni Nosovi.

- Mi se financiramo isključivo iz donacija građana i tvrtki pa smo zahvalni za svaku uplatu, jer o sredstvima kojima raspolažemo ovise naše aktivnosti - kaže Anamarija Jurišić Osmeričić (30), koja je stalno zaposlena u Udruzi. Toliko je potrebe za njihovim aktivnostima, kaže, da se tomu ne može posvetiti uz neki drugi posao. Anamarija je, inače, akademska glumica i lutkarica, no kako su joj roditelji i brat liječnici (a bili su to baka i djed) ni nju nije mimoišao "liječnički poziv". Na četvrtoj godini studija glume u Osijeku prošla je na audiciji za Crvene Nosove.

image
MARKO PETROVIĆ

- Saznavši što rade, morala sam im se pridružiti. Naime, rođena sam sa srčanom manom i velik dio djetinjstva provela sam u bolnicama. Koliko bi i meni i drugoj djeci tada značilo da su nam te sumorne i neizvjesne dane uljepšavali takvi posjetitelji - otkriva Anamarija, koja se za klaundoktora educirala na International School of Humor u Beču, gdje je sjedište međunarodne organizacije Red Noses.

Mi smo educirani profesionalci, većinom umjetnici, ali i sociolozi, odgajatelji koji nakon završenog fakulteta kreću u edukaciju za rad s korisnicima. Učimo sociologiju, komunikologiju, psihologiju, najrazličitije bolničke procedure... Primjerice, pratimo dijete na operaciju i vraćamo se s njim u sobu nakon operacije, moramo biti upućeni u sve kako ne bismo smetali medicinskom osoblju, a pritom djetetu smanjili stres, nasmijali ga i odagnali strah. Pojednostavljeno, dok smo uz njega, spotičemo se o predmete u sobi, "ne znamo" gdje su vrata pa se zabijemo u njih, padamo i molimo ga da nam pomogne... Tako je ono usredotočeno na nas, umjesto na paniku. I smije se našoj nespretnosti - govori Anamarija Jurišić Osmeričić, koja je uz to glumila i u TV serijalima "Dar mar", "Bogu iza nogu", "Crno-bijeli svijet".

image
DEJAN BARIĆ

- Uz moju obitelj, najveća mi je podrška suprug, projektni menadžer koji je tijekom pandemije silom prilika postao - kamerman. Tada smo, naime, za korisnike snimali videa koje smo prikazivali na svojim stranicama i YouTubeu, a uz to smo razgovarali s njima telefonom, preko zooma, a pokrenuli smo i crvenonosne novine - za one koji se teže snalaze u virtualnom svijetu. Kako smo svakodnevno u kontaktu s teško bolesnim i starijim osobama, često se moramo nositi s gubicima: koliko puta se desi da u sobi na onkološkom odjelu ili u staračkom domu ne zateknemo osobu s kojom smo još jučer razgovarali. Stoga smo se morali naučiti nositi s emocijama, odraditi i tugu i pustiti suze, ali svejedno biti tu, veseli i jaki za one kojima smo i dalje potrebni. To je zahtjevan i težak posao, za koji treba imati zrelost, znanje i životno iskustvo - nastavlja Anamarija, kojoj je radna "mondura" odjeća veselih boja i crvena kuglica preko nosa. Iako je zahvalna Plivi na lijepoj donaciji, njoj je najveća nagrada - osmijeh na licu svakog pacijenta.

- Humor dokazano smanjuje stres. Na osnovu znanstvenih studija iz cijelog svijeta, iz kojih je vidljivo koliko je on važan u odnosu medicinara i pacijenata, osmislili smo program "Humor u zdravstvu". Još od 2017. organiziramo predavanja za djelatnike pedijatrijskih odjela, ali i za buduće medicinske sestre u srednjim školama. Zapravo, samo ih podsjetimo na ono što oni već znaju, ali u poslu i brzini zaborave. Ili, kako bi to rekla moja mama: "Sine, mi pacijente liječimo, a ti ih zabaviš. A kad ih ti zabaviš, nama je lakše liječiti." Jer i smijeh je lijek - podsjeća Anamarija Jurišić Osmeričić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s PLIVOM.

Linker
26. travanj 2024 13:30