PROBLEMI

Volonteri udruga koje pomažu kunićima i tvorovima na rubu snaga: ‘Ovo je neizdrživo...‘

Svi oni koji im ikako mogu pomoći, neka se jave na njihove društvene mreže

Ilustracija

 Neja Markicevic/Cropix

Mnoge udruge muku muče s volonterima. Ovih je dana posebno dramatično u dvije: Udruzi zecovi, koja spašava kuniće, i Tvorumu, koji pomaže tvorovima. Zecovi imaju svega jednu volonterku koja obavlja nevjerojatan posao - prevozi kuniće, organizira kalendare, web, veterinare, čuvanje, objave na društvenim mrežama, donacije, mailove, skuplja kuniće po gradu, javlja se na telefon, odgovara na sve poruke na svim platformama - uz svoj posao i svoje životinje.

- Komentare "da odgovarate na poruke više kunića bi se udomilo" neću ni trpjeti ni tolerirati. Svi koji imate primjedbi na moj rad (da, moj, jer sam jedina u Udruzi) slobodni ste se pridružiti i volontirati, sigurna sam da bi se onda svi kunići na svijetu odmah udomili. Radim koliko mogu i koliko stignem, mogu ili tako ili ugasiti Udrugu. Žao mi je silni trud u proteklih 16 godina baciti u vjetar i mislim da je bolje ista nego ništa. Dok ću moći... - objavila je očajna volonterka udruge, koja je na rubu snaga.

Ni u TVorumu nije puno bolje. Kako kaže Petra Logožar Mlinarić, predsjednica udruge. nedostaje im osoba koja će voditi aukcije, koja će malo sistematizirati sadržaj korisnih postova na društvenim mrežama, osoba koja će sezonski prodavati kalendare i majice udruge. Sve to ona radi posve sama.

- Ovo kasno ljeto sam paralelno radila svoj posao, živjela svoj život, odradila aukciju od slikanja do slanja, pripremu i preuzimanje i izmišljanje financija za majice, preuzimanje nekoliko tvorova i obavljanje puno svega što prethodi udomljenjima - veterinare, razgovore, pregovore, preuzimanja, vožnje, obavila milijun poruka i razgovora s raznim vlasnicima koji su imali problema sa svojim tvorovima, slala lijekove tamo gdje se ne može do njih, liječila cijelo vrijeme svoja dva jako bolesna tvora... Pomoglo nam je troje volontera i moj muž koji je taksirao tvorove čuvalicama il udomiteljima - kaže Petra i dodaje:

- Često mi prođe kroz glavu da sutra umrem, preksutra bi umro Tvorum, a dan iza toga bi poumiralo sve što sam ikad pokušala napraviti za tvorove u Hrvatskoj. I povraća mi se i plače istovremeno. Nisam ovo pisala da me sad netko tješi ili žali jer mi to ne pomaže, niti želim zagrljaje, lijepe riječi i sažaljenje, napisala sam to da se malo zapitate kaj vi možete napraviti za tvorove u Hrvatskoj?

Razumijem ako se nitko ne javi da želi volonterski odraditi išta od ovoga što Tvorum treba, kad sad čitam što sam napisala, jako je neprivlačno raditi tako nešto - dobit ćete samo nezahvalnost, uvrede, noćne more, nećete dobiti novac, izgubit ćete hrpu vremena i slomit će vam se srce - zaključuje Petra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:45