Film ‘Sedmo nebo‘ otvorio je ovogodišnji Zagreb Film festival 

 Press Kinoteke
Fassbinderov ciklus

Film Jasne Nanut ‘Sedmo nebo‘ možete pogledati i u zagrebačkoj Kinoteci

Fassbinderov ciklus u zagrebačkoj Kinoteci nastavlja se filmovima koji istražuju politički turbulentne 1970-e u Njemačkoj, a stižu i tri nova naslova: komedija Sedmo nebo Jasne Nanut, dokumentarac Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi i drama o odrastanju 20.000 vrsta pčela Estibaliz Urresola Solaguren.

Fassbinderov ciklus u zagrebačkoj Kinoteci nastavlja se filmovima koji istražuju politički turbulentne 1970-e u Njemačkoj, a stižu i tri nova naslova: komedija Sedmo nebo Jasne Nanut, dokumentarac Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi i drama o odrastanju 20.000 vrsta pčela Estibaliz Urresola Solaguren.

U listopadu je u zagrebačkom kinu Kinoteka započeo ciklus filmova posvećen velikom njemačkom redatelju Raineru Werneru Fassbinderu koji se bavio kontroverznim pričama iz društvene i psihološke stvarnosti. Istraživao je poslijeratnu Njemačku, revitalizirao žanr melodrame i bio jedan od predvodnika političkog modernizma u europskoj kinematografiji 1970-ih. U tom duhu, u Kinoteci su za ovaj tjedan su pripremljeni filmovi koji istražuju politički turbulentne 1970-e u Njemačkoj, ali i brojni noviteti.

Ciklus Fassbinder:​Pravo jačeg nastavlja se filmovima koji istražuju djelovanje organizacije Frakcija Crvene armije (RAF), poznatu i pod nazivom Grupa Baader Meinhof, i njezin utjecaj na društvenu i političku klimu Njemačke 1970-ih. Omnibus Njemačka u jesen nastao je s ciljem da se zabilježi stanje nacije 1977. godine, nakon što su RAF-ove gerilske akcije kulminirale političkim otmicama, smaknućima i (samo)ubojstvima ljudi iz samog vrha organizacije, koje su čak i njihove simpatizere doveli u nedoumicu. Film se sastoji od niza raznorodnih segmenata, u rasponu od televizijskih i dokumentarističkih snimki pa do satiričnih igranih epizoda koje su režirali najistaknutiji redatelji njemačkog filma 1970-ih. Među njima posebno se ističe epizoda koju je režirao Fassbinder, a u kojoj on i njegov dugogodišnji partner Armin Meier glume sebe. Fassbinder se ovoj temi vratio i sljedeće godine u jednom od svojih najkontroverznijih filmova, Trećoj generaciji, u kojoj je ispričao satiričnu priču o odnosu nespretnih ljevičarskih terorista, masovnih medija i krupnog kapitala.

image

Film ‘Njemačka u jesen‘ nastao je s ciljem da se zabilježi stanje nacije 1977. godine

Press Kinoteke
image

‘Treća generacija‘ jedan je od Fassbinderovih najkontroverznijih filmova

Press Kinoteke

Uz Fassbinderove radove prikazuje se i nekoliko naslova koji se bave sličnim temama i razdobljem. Prvi od njih je Zlatnim lavom nagrađeni Olovno vrijeme, inspiriran životima RAF-ove članice Gudrun Ensslin i njezine sestre Christiane. Redateljica Margarethe von Trotta vješto kombinira elemente psihološke i političke drame, kako bi kroz dinamiku dviju sestara odgovorila na pitanje možemo li društvo mijenjati riječima ili djelima te gdje prestaje aktivizam, a počinje terorizam?

image

Film ‘Olovno vrijeme‘ dobio je nagradu Zlatni lav

Press Kinoteke

U subotu je na rasporedu Izgubljena čast Katharine Blum, jedan od najciničnijih političkih trilera 1970-ih. Inspiriran je istoimenom novelom Heinricha Bölla, u kojoj je opisao svoje iskustvo medijskog maltretiranja nakon što je javno izrazio svoju podršku studentskom pokretu i osudio policijsku brutalnost. Redatelji Volker Schlöndorff i Margarethe von Trotta stvorili su klaustrofobičnu viziju sustava koji i trideset godina nakon holokausta okrutnom učinkovitošću sankcionira sve one koje označi nepoželjnima.

image

‘Izgubljena čast‘ Katharine Blum jedan od najciničnijih političkih trilera 1970-ih

Press Kinoteke

Tjedan zaključuje Kompleks Baader Meinhof, visokobudžetni uzbudljivo režirani povijesni triler u kojem je Uli Edel, vodeći se radom istraživačkog novinara Stefana Austa, ispričao uzbudljivu priču o formaciji, razvoju i raspadu Grupe Baader Meinhof. Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

image

Film ‘Kompleks Baader Meinhof‘ bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma

Press Kinoteke

Osim navedenih filmova, pripremljeni su i noviteti poput komedije Sedmo nebo Jasne Nanut, dokumentarca Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi i drame o odrastanju 20.000 vrsta pčela Estibaliz Urresola Solaguren.

Sedmo nebo Jasne Nanut je duhovita anti-romantična komedija o ljubavi, braku i vjernosti, predvođena odličnim glumačkim nastupima Krešimira Mikića i Nikše Butijera. Film je otvorio ovogodišnji Zagreb film festival, gdje je ispraćen izvrsnim reakcijama publike.

image

Film ‘Sedmo nebo‘ otvorio je ovogodišnji Zagreb Film festival

Press Kinoteke
image

Film ‘Sedmo nebo‘ duhovita je anti-romantična komedija o ljubavi, braku i vjernosti

Press Kinoteke

Na repertoaru se gleda i 20.000 vrsta pčela, debitantski film redateljice Estibaliz Urresola Solaguren o odrastanju transrodnog djeteta u potrazi za identitetom. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je impresivna glumačka izvedba Sofíje Otero oduševila publiku i kritičare, a Otero je postala najmlađom dobitnicom Srebrnog medvjeda u povijesti festivala.

image

Film ‘20.000 vrsta pčela‘ govori o odrastanju transrodnog djeteta u potrazi za identitetom

Press Kinoteke

Na rasporedu je i Snajka: Dnevnik očekivanja, dokumentarni film o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Premijera filma održat će se u ponedjeljak u prisustvu filmske ekipe.

image

Film ‘Snajka: Dnevnik očekivanja‘ dokumentarni je film o hrvatsko-romskom paru

Press Kinoteke

Kao matineja za odrasle, na rasporedu je Broker, novi film Zlatnom palmom nagrađenog japanskog redatelja Hirokazua Koreede, u kojem je kroz zaplet o preprodavačima djece potencijalnim posvojiteljima ispričao još jednu gorko-slatku priču o društvenim izopćenicima i alternativnim obiteljima.

Linker
27. travanj 2024 01:06